Prisstigninger "overrasker", men det er for tidligt at glæde sig, advarer boligøkonomer
Der er formentlig flere rentestigninger i vente, og det betyder, at boligpriserne endnu ikke har ramt bunden, spår økonomer.
Onsdag landede den seneste opgørelse fra ejendomsmæglernes fælles boligportal, Boligsiden.
Og der er tale om det, Boligsiden kalder for "en lille, optimistisk forårsbebuder".
Vi tror simpelthen ikke, at vi er helt på bunden endnu
Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker hos Nordea
Ifølge de seneste tal steg salgspriserne på huse og lejligheder nemlig med henholdsvis 0,9 procent og 1,3 procent på landsplan fra marts til april.
Men betyder det, at boligejerne kan ånde lettet op? Eller er det for tidligt at glæde sig? TV 2 har spurgt eksperterne.
Et skridt frem, to tilbage
Med blødende priser, der har styrtdykket måned efter måned, har det seneste år været mildest talt turbulent på boligmarkedet.
Men midt i turbulensen kommer nu denne stigning i boligpriserne for anden måned i træk.
"Overraskende positiv" læsning, lyder analysen eksempelvis fra Nykredits boligøkonom Mira Lie Nielsen.
Også Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker hos Nordea, og Jeppe Juul Borre, cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, ser den seneste opgørelse som et tegn på, at "det værste" og "mest dramatiske" er overstået for landets boligejere.
Alligevel blinker advarselslamperne lidt endnu hos både Nykredit og Nordea, som begge forventer, at boligpriserne vil falde yderligere i 2023.
- Vi er af den opfattelse, at det i den kommende tid kan blive et skridt frem og to tilbage. Vi tror simpelthen ikke, at vi er helt på bunden endnu, og særligt København og Aarhus vil have det svært i den kommende tid, siger Lise Nytoft Bergmann.
Ligesom andre eksperter peger hun blandt andet på, at de seneste tal fra Boligsiden ikke er sæsonkorrigerede – altså tager højde for, at vi lige nu nærmer os højsæsonen for boligsalg:
- Når bladene springer ud, har boligkøberne det også med at springe ud, siger hun.
"Rigtig store tal"
Coronapandemien sendte boligpriserne helt i vejret, boligerne blev "revet væk fra hylderne", og det hele gik med Jeppe Juul Borres ord "sindssygt stærkt".
Lejlighedspriserne nåede sit absolut højeste niveau i maj 2022. Huspriserne fulgte cirka en måned senere.
Siden ventede som bekendt en omfattende energikrise, en buldrende inflation og en markant stigning i renterne. I starten af 2022 lå den faste rente på 1,5-2 procent, mens den i dag ligger på cirka 5 procent.
Alt i alt har det medført, at boligpriserne har taget et dyk på cirka 10 procent i snit.
Hverken boligmarkedet eller boligejerne er sluppet med skrækken
Jeppe Juul Borre, cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank
Ifølge beregninger fra Arbejdernes Landsbank betyder det eksempelvis, at lejligheder i København på 80 kvadratmeter i gennemsnit har tabt lidt mere end 500.000 kroner i værdi, mens et hus på 140 kvadratmeter i samme område har tabt op mod 900.000 kroner i værdi sammenlignet med niveauet sidste år.
- Med andre ord er hverken boligmarkedet eller boligejerne sluppet med skrækken. Det er rigtig store tal, det her, siger Jeppe Juul Borre.
Samme mekanismer
I 2022 var det særligt tre faktorer, der skabte modvind: renterne, økonomisk ustabilitet og inflation.
Ifølge cheføkonomen hos Arbejdernes Landsbank er det nu nøjagtigt de samme faktorer, der giver en spæd fremgang på boligmarkedet.
- Der er faldet ro på renterne, og de købere, der trak følehornene lidt til sig i 2022, kommer så småt frem igen. Desuden er økonomien gået bedre end forventet, og vi føler kollektivt en større jobsikkerhed nu end frygtet, siger han.
Jeppe Juul Borre påpeger, at selvom købekraften efter krisen er "banket flere år tilbage", står danskerne så småt et sted, hvor de igen begynder at kunne komme længere for deres penge.
Det skyldes blandt andet en række store overenskomster på lønområdet, der er landet dette forår.
Flere rentestigninger på vej
Onsdag landede ikke bare den seneste opgørelse fra Boligsiden, men også de seneste inflationstal fra Danmarks Statistik på 5,3 procent.
Dermed falder inflationen for sjette måned i træk.
Alligevel er inflationen fortsat for høj i Europa, og det får økonomerne til at forvente yderligere et par renteforhøjelser fra Den Europæiske Centralbank (ECB), der skal forsøge at dæmpe inflationen.
Endnu et tegn på, at boligejerne ikke kan ånde lettet op endnu, fortæller Jeppe Juul Borre.
- Det er ikke mit hovedscenarie, men samtidig ikke usandsynligt.
Han understreger, at der lynhurtigt kan opstå nye "stød", der skubber til hele verdensøkonomien igen – og dermed også til det danske boligmarked.
Det samme lyder fra Lise Nytoft Bergmann, som dog forventer, at vi nærmer os toppen, når det gælder rentestigninger:
- Men i økonomi ved vi jo aldrig, hvilke mørke mænd der står på spring om det næste hjørne.