Han troede, han var transkønnet og fik fjernet testikler – nu har han fortrudt
Peter Rødbro fik efter en samtale med en psykolog, en psykiater og en gynækolog lov til at starte hormonbehandling.
Peter Rødbro kunne som barn godt lide at gå i dametøj. I puberteten fortsatte det i smug, og som 31-årig meldte han sig ind i flere Facebook-grupper for transkønnede.
Gennem hele livet havde han haft det svært psykisk, men i Facebook-grupperne troede Peter Rødbro endelig, at han havde fundet svaret på sin mistrivsel.
Og i 2015 sprang han ud som transkvinde.
- Jeg hørte fra dem, hvordan deres liv var blevet fantastisk, efter at de var sprunget ud, og så tænkte jeg, at det var også det, jeg skulle, fortæller han i ’Go’ aften LIVE’.
Peter Rødbro startede i hormonbehandling, blev til Eva og fik fjernet testiklerne i en transition – en ændring af ens køn.
I dag er livet dog ikke den lykke, som Peter Rødbro håbede på.
Han er nemlig ikke længere Eva. Han er ikke transkønnet, og med hjælp fra en psykolog har han fundet ud af, at han har diagnosen borderline og blandet personlighedsforstyrrelse.
Jeg må jo leve med de konsekvenser, som det har fået
Peter Rødbro, ledig
Noget, Peter Rødbro ville ønske, var blevet opdaget forud for sin transition, og derfor står han nu frem og sætter spørgsmålstegn ved, om hans diagnose kunne være blevet opdaget, hvis der havde været mere psykologisk udredning forud for behandlingen.
- Jeg må jo leve med de konsekvenser, som det har fået. Jeg skal tage testosteron resten af livet, fordi min krop ikke selv kan producere det længere, forklarer han.
Tog kun én psykologsamtale
Peter Rødbros journal, som TV 2 har fået indsigt i, viser, at han havde sit første møde med Region Hovedstadens Psykiatri i februar 2016.
Omkring et halvt år efter var han til en samtale med en psykolog på sexologisk klinik, og samme sommer blev han godkendt til hormonbehandling efter en samtale med en læge.
I foråret 2017 fik han recept på kønshormoner, og Peter Rødkro blev til Eva.
Når han i dag ser tilbage, ville han ønske, at der skulle have været mere end en enkelt psykologsamtale til, før han fik lov at starte sin hormonbehandling.
Peter Rødbro fik bevilliget syv psykologsamtaler, men han var så overbevist om, at han var transkønnet, at han kun tog én samtale hos psykologen, da samtalerne ikke var et krav, fortæller han.
Om det burde have været et krav, vil han ikke udtale sig om, men han mener i dag, at det var uforsvarligt, at han fik lov at starte hormonbehandlingen efter blot én psykologsamtale.
Et af symptomerne på borderline er identitetskriser
Peter Rødbro, ledig
Du er blevet taget alvorligt af vores sundhedssystem. Når du siger, at du har det, som du har det, så tror sundhedssystemet på dig. Er der ikke noget af det, der er dit eget ansvar?
- Selvfølgelig er det mit eget ansvar. De har jo ikke givet mig hormonerne og sagt, at jeg skulle tage dem. Dem har jeg selv taget, og jeg har selv bedt om dem. Men som jeg siger nu, ville jeg gerne have haft noget mere udredning i det her, lyder svaret fra Peter Rødbro.
Fortrydelsen
Peter Rødbro fik i 2020 fjernet sine testikler, men operationen gav ikke den følelse, som han håbede på.
- Det føltes forkert for mig. Det føltes, som om jeg havde et par sko på, som var to numre for små, forklarer han.
Samme år startede Peter Rødbro et længere psykologforløb i Frederikshavn. Psykologen havde først en mistanke om, at Peter Rødbro havde autisme, men da Peter Rødbro blev præsenteret for symptomerne for borderline, kunne han genkende sig selv.
- Et af symptomerne på borderline er identitetskriser. Det var det, der gjorde, at jeg fandt ud af, at jeg havde taget fejl, forklarer han.
Ud over borderlinediagnosen blev Peter Rødbro diagnosticeret med blandet personlighedsforstyrrelse, og tidligere i år stoppede Peter Rødbro sin hormonbehandling, og han gik tilbage til at være Peter.
Ikke tal på fortrydelser
402 personer blev sidste år henvist til Center for Kønsidentitet med henblik på at blive udredt og eventuelt påbegynde et medicinsk kønsskifte. I 2021 og 2020 var tallet henholdsvis 362 og 277 personer.
Hvor mange der eventuelt har fortrudt efterfølgende, findes der dog ikke tal på.
Peter Rødbro blev i 2016 udredt ved Sexologisk Klinik på Rigshospitalet, men i dag er det Center for Kønsidentitet, der står for at udrede og koordinere forløb for personer over 18 år, der ønsker medicinsk hjælp til at skifte køn.
I forbindelse med Peter Rødbros historie i 'Go' aften LIVE' har TV 2 spurgt om et interview, men det har de ikke ønsket.
Til TV 2 skriver Center for Kønsidentitet på Rigshospitalet:
- Vi er naturligvis rigtig kede af at høre, at der er en patient, som oplever ikke at have fået den rådgivning eller udredning, som personen efterfølgende vurderer, at der var behov for. I forløbet indgår en orienterende samtale om hormonbehandling med en læge (gynækolog). Ønsker man efter denne indledende udredning og samtaleforløb fortsat hormonbehandling, drøftes behandlingsønsket herefter på en konference, hvor både gynækologer, psykologer og andre relevante fagpersoner deltager.
Håber, at andre står frem
Når Peter Rødbro i dag fortæller sin historie, er det med et klart formål.
- Det, jeg gerne vil undgå, er, at folk træffer et forkert valg og ender i min situation, lyder det.
Han vil ikke udtale sig om, hvorvidt det generelt er for nemt at skifte køn i det danske sundhedsvæsen, men det var for nemt for ham, er hans overbevisning.
Jeg håber, at der er flere, der stiller sig frem
Peter Rødbro, ledig
Peter Rødbro ville ønske, at han så ud, som han gjorde, før han begyndte på hormonbehandling.
Selvom det er en svær debat, der allerede har ført til, at Peter Rødbro har fået mange grimme kommentarer på sociale medier, håber han, at der kommer noget godt ud af, at han fortæller sin historie.
- Jeg håber, at der er flere, der stiller sig frem efter det her, slutter han.
Se hele indslaget med Peter Rødbro i 'Go' aften LIVE' på TV 2 Play