Storbanker har i årevis ulovligt opkrævet for meget gæld fra deres mest sårbare kunder
Over 100.000 gældskunder kan være ramt af fejl i landets største banker.
Storbankerne Nordea, Jyske Bank og Nykredit har i årevis ulovligt opkrævet gæld fra deres mest sårbare kunder.
Omfattende fejl i bankernes gældsafdelinger betyder, at over 100.000 kunder kan være berørt og enten skal have penge tilbage eller have justeret deres gæld.
Det fremgår af dokumenter, som TV 2 og Berlingske har fået aktindsigt i.
TV 2 og Berlingske har tidligere afdækket, hvordan Danske Bank har haft tilsvarende problemer med ulovlig opkrævning af gæld.
Problemerne i Danske Bank viste sig at være så omfattende, at banken nu er i gang med at slette gæld for over 20 milliarder kroner.
- Ikke særlig sympatisk
I alt har 245.000 Danske Bank kunder fået eller står til at få slettet hele deres gæld til banken. Dertil skal lægges, at en række af kunderne har betalt for meget tilbage til banken.
En lang række af de samme problemer, som gjorde sig gældende i Danske Banks inkassoafdeling, går igen i de øvrige banker.
Og det er skuffende, mener bankekspert og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet Lars Krull.
- Det er gået fra, at vi troede, at det var et problem i Danske Bank til at være noget nær en ’branchestandard’. Grundlæggende er det ikke særligt sympatisk, at bankerne ikke har behandlet deres svageste kunder korrekt, fortæller Lars Krull til TV 2.
Over hundrede tusinde gældskunder kan være berørt
I centrum for gældssagen står bankernes mest sårbare kunder. Kunder, der af forskellige årsager ikke har været i stand til at afdrage på deres gæld, og som derfor er havnet i bankernes inkassoafdelinger.
TV 2 og Berlingskes afdækkede for år tilbage, hvordan Danske Bank i årevis havde opkrævet ulovlig gæld netop fra bankens mest sårbare kunder.
På baggrund af et stort læk af interne dokumenter, kunne TV 2 og Berlingske afsløre, hvordan Danske Bank i årtier havde kendt til de omfattende fejl på ledelsesniveau uden at rette op på dem.
I kølvandet på dækning af gældssagen i Danske Bank iværksatte Finanstilsynet en undersøgelse af de øvrige store bankers håndtering af deres gældskunder.
Siden 2020 har Finanstilsynets undersøgelse været i gang, og i den forbindelse har tilsynet stillet en lang række spørgsmål og afkrævet redegørelser fra bankerne.
- Et systemisk problem i branchen
Af redegørelserne, som TV 2 og Berlingske har fået aktindsigt i, fremgår det, at det står værst til blandt storbankerne Nordea, Jyske Bank og Nykredit, som har fundet en lang række af forskellige fejl i deres gældsafdeling. Her har bankerne ulovligt opkrævet gæld, som de ikke var berettiget til.
Fælles for problemerne er, at bankerne har lagt gæld, renter og omkostninger sammen, så kundernes gæld har fremstået større, end den i virkeligheden har været.
På den måde har kundernes tilbagebetalinger til bankerne været højere, end de i virkeligheden skulle have været. Derfor står en lang række kunder til at skulle have penge tilbage eller til at få nedjusteret deres gæld.
Hos Forbrugerrådet Tænk ser cheføkonom Morten Bruun med stor alvor på sagen.
- Jeg er overrasket over, at de her fejl er så bredt funderet i finanssektoren. Det ser jo ud til at være et mere systemisk problem i branchen, siger han.
Bankerne er fortsat i gang med at få overblik over problemernes omfang, men de indledende undersøgelser tyder på, at over hundrede tusinde kunder kan være berørt af sagen.
Alene Nordea anslår, at 154.000 kunder kan være ramt.
Flere af de øvrige banker afviser over for TV 2 og Berlingske at sætte et endeligt tal på, hvor mange kunder der samlet set kan være berørt af sagen.
Katastrofale konsekvenser
Fejlene kan få vidtrækkende konsekvenser for de berørte kunder.
For ud over at gældskunderne kan have overbetalt eller skal have nedjusteret deres gæld, så kan de forkerte gældsoplysninger være blevet sendt videre til danske domstole, indberettet til skattemyndighederne eller givet videre til eksterne inkassofirmaer.
Det betyder, at dommere i danske retssale i forbindelse med fogedsager, konkurssager, gældssaneringssager og i dødsboer kan have afsagt domme ud fra forkerte gældsoplysninger.
Derudover er de forkerte oplysninger blevet indberettet til Skattestyrelsen med den konsekvens, at de berørte gældskunder har fået et for højt fradrag, som skal betales tilbage.
- Det er noget rod, at domstolene og skattemyndighederne skal udsættes for noget, der ikke er korrekt. Branchen må oppe sig nu og få prioriteret det her område, fortæller Lars Krull, bankekspert og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.
Bankerne vil ikke stille op interview
TV 2 har forelagt sagen over for de undersøgte banker. Ingen af dem har ønsket at stille op til interview, men har sendt et skriftligt svar.
Se, hvad bankerne har svaret, her:
Finans Danmark, der er en privat interesseorganisation for banker i Danmark, skriver i et skriftligt svar til TV 2, at det er beklageligt, at nogle banker har fejl i gældsinddrivelse.
- I nogle bankers grundige interne kontrol af gældsinddrivelser er der beklageligvis konstateret fejl. Gældsinddrivelse er et komplekst område både i banksektoren og i det offentlige, udtaler Kjeld Gosvig-Jensen, juridisk direktør i Finans Danmark.
- De berørte banker har allerede igangsat væsentlige initiativer for at korrigere og forbedre fremtidige processer, og det er vores klare opfattelse, at de pågældende banker arbejder ihærdigt på at løse udfordringen.
Finanstilsynet, som står bag undersøgelsen af bankerne, har heller ikke ønsket at stille op til interview, da tilsynet ikke kan udtale sig, når dets redegørelse af sagen ikke er blevet offentliggjort.
Finanstilsynet kan heller ikke oplyse, hvornår det vil ske.
Du kan se eller gense 'Operation X'-dokumentaren Skeletterne i pengeskabet på TV 2 PLAY her.