Karakterfrit år letter presset for studerende på CBS

Amalie Edelgaard Kaarde, studerende på CBS, siger hun nu føler sig bedre klædt på til igen at få karakterer.

En ny analyse viser, at en tredjedel af førsteårsstuderende på landets universiteter er i risiko for mistrivsel.

På nogle videregående uddannelser har man forsøgt at forbedre trivslen og fjerne presset på de studerende ved at droppe karaktererne i starten af studiet.

Et af dem er Copenhagen Business School (CBS) i København, hvor de førsteårsstuderende på HA-psyk.-studiet ikke får karakterer, men i stedet feedback.

- Jeg synes det har været superrart. Det er en rigtig god måde at starte på universitetet på. Jeg har haft et sabbatår, og synes det var lidt vildt at skulle starte på universitetet, siger Amalie Edelgaard Kaarde.

Hun er nu andetårsstuderende på HA-psyk studiet, som er en kombination af erhvevsøkonomi og psykologi.

Studiet er det eneste på CBS, hvor det første studieår er uden karakterer.

- Man føler sig mere tryg ved at lære, når man ikke får et karakterstempel på sig - men i stedet får omfattende feedback. Jeg synes det har klædt mig bedre på til at få karakterer, siger Amalie Edelgaard Kaarde, der som andetårsstuderende har indstillet sig på at karaktererne nu vender tilbage.

Har hjulpet på flere måder

Men hun fortæller også, at året uden karakterer har hjulpet hende på flere måder.

- Jeg er blevet meget mere tryg ved at bede om hjælp. Man ved, at alle omkring én vil en det godt, siger Amalie Edelgaard Kaarde.

En af grundene til, at det karakterfri første studieår blev indført på HA-psyk studiet i 2018 var, at studiemiljøet var blevet for konkurrencepræget.

Det fortæller Elisabeth Naima Mikkelsen, studieleder og lektor på HA-psyk studiet på CBS.

- Vi indførte det for at skabe en mere positiv studie- og læringskultur blandt de studerende. Studiekulturen var blevet meget kompetitiv blandt de studerende.

- De studerende havde meget mere fokus på eksamen end på, hvad der foregik i undervisningen lige nu. Både de studerende og underviserne var trætte af det, siger Elisabeth Naima Mikkelsen.

Folk hjælper hinanden nu

Hun synes det er blevet bedre nu.

- Vi oplever, at der er kommet en mere positiv studiekultur, hvor de studerende i højere grad hjælper hinanden, siger Elisabeth Naima Mikkelsen.

Men for nogle studerende, der i flere år har været vant til at få karakterer i både gymnasiet og i skolen, har det været svært at vænne sig til et studieliv uden karakterer.

- Det har været lidt en tilvænning. Jeg var lidt forvirret omkring hvad det gik ud på i starten, siger Lars Sehested Hansen, der også er andetårsstuderende på HA-psyk studiet på CBS.

Men nu føler han, at året med feedback i stedet for karakterer har givet ham bedre forudsætninger for at levere en god indsats.

- Nu tænker jeg, at jeg kan bruge det til at forbedre mine præstationer fremadrettet, siger Lars Sehested Hansen.

Stress vender tilbage

Han indrømmer, at stresset er på vej igen, nu hvor karaktererne på andet år af studiet vender tilbage.

- Det kommer da nu, hvor karaktererne begynder at blive aktuelle for os igen, siger Lars Sehested Hansen.

Men han siger også, at han er klar til det.

- Et eller andet sted skal du jo også kunne klare at blive evalueret, når du går på en videregående uddannelse, siger Lars Sehested Hansen.