TV 2 Echo

Flere unge bliver ’sober curious’

Længere nede i artiklen kommer en ekspert med fem idéer til, hvordan man kan have en sjov fest - selvom det er uden en promille.

Vi drikker os mod til, går til fredagsbar og får os en natbajer. I Danmark elsker vi at drikke alkohol, og danske unge har i mange år haft europarekorden i druk.

Men en ny bevægelse kaldet sober curios (oversat til 'ædru nysgerrig') er ved at vende op og ned på både vores normer og traditioner for alkohol.

For på kort tid er det blevet populært at erklære sig for sober curious. På TikTok har hashtagget over 500 millioner visninger, og på Instagram er der over 500.000 delte billeder og videoer.

Tendensen har nu også vundet indpas i Danmark, hvilket man også kan høre mere om i TV 2 Echos nye program EchoListen, der bliver vist på TV 2 Play.

For flere danskere fravælger alkoholen. Hvilket blandt andet også kan ses på salget af alkoholfri øl, som er seksdoblet siden 2010.

For 27-årige Chanette Bing har det været livesændrende at droppe alkoholen:

- Det er den bedste beslutning, jeg nogensinde har taget. Jeg blev klar over, hvad jeg puttede i min krop, og siden da har den bare sagt 'ja tak'.

28-årige Suma Sriskandarajah er også glad for sin beslutning og forklarer:

- Jeg kan ikke lide at have tømmermænd, og jeg vil gerne være klar i hovedet, derfor er jeg stoppet.

Mærker mere efter

Isabella Øllgaard er rådgiver hos Alkolinjen og sundhedsfaglig konsulent hos Alkohol og Samfund. Hun fortæller, at de hos Alkolinjen har oplevet en stigning af brugere, der ringer ind for at få vejledningom at ændre alkoholvaner.

- Vi får flere henvendelser fra brugere, der i forvejen ikke har et decideret alkoholproblem, men som vil ændre på deres alkoholvaner og ser nysgerrigt på mængden de indtager, siger hun og tilføjer, at være ædru-nysgerrig handler om at få et mere reflekteret syn på alkoholkultur og at fravælge alkohol helt eller engang i mellem.

Det kan Katrine Quorning nikke genkendende til. Hun er forfatter til den kommende bog 'Hvorfor drikker du ikke? - på vej mod en mere reflekteret alkoholkultur' som netop handler om alkoholvaner, alkoholkultur og ædru nysgerrighed. Hun oplever, at flere unge nu end tidligere forholder sig kritisk til deres alkoholforbrug og er mere bevidste om, hvad de vil putte i deres kroppe.

- Gymnasieeleverne spørger ind til alkoholkulturen, og det er tydeligt, at mange er trætte af drikkepresset og overvejer at skære ned, siger hun.

Et fælles traume

Både Katrine Quorning og Isabella Øllgaard peger på, at bevægelsen vokser sig stor, fordi unge er blevet mere bevidste om konsekvenserne ved at drikke og bedre til at mærke efter.

- De senere år er vi blevet mere bevidste om, hvad det betyder at have og mærke egne grænser, og så går vi også mere op i, hvad det er vi vil fylde vores kroppe med, siger Katrine Quorning.

Har du brug for hjælp?

  • Hvis du frygter, at du eller en pårørende drikker for meget, så kan du få anonym og gratis rådgivning på Alkolinjen på telefon 80 200 500 
  • Telefonlinjen er åben mandag 9-17 og tirsdag - fredag fra 11 - 17.
  • Linjen drives af Alkohol & Samfund i samarbejde med Sundhedsstyrelsen.
  • Alkolinjen er den eneste landsdækkende, professionelt bemandede telefonrådgivning til borgere med alkoholproblemer og deres pårørende.
  • Alkolinjen er gratis og anonym.

For siden 1983 er vores årlige indtag af alkohol faldet, og på trods af en lille stigning i 2021, så er der alligevel håb for, at vi er på vej til at skabe en mere bæredygtig alkoholkultur.

Dog oplever 25-årige Isabella Hansen stadigvæk, at folk ikke har forståelse for hendes beslutning om at kvitte alkoholen:

- Der er dårlig forståelse fra mange mennesker. Men jeg forstår ikke, hvorfor man skal drikke, hvis ikke det siger en noget?

Isabella Øllgaard synes det er ærgerligt, at ikke alle møder forståelse for deres beslutning, men forklarer, at alkohol tit har været den dominerende del af fællesskabet,

- Vi har et fælles alkoholtraume, hvor øl og vin tidligere har sponsoreret fællesskabet, det skal vi have bearbejdet, og noget kunne tyde på, at vi er godt på vej, siger hun.

Isabella Øllgaard fem råd til en fed fest uden alkohol

1. Forbered dig hjemmefra

Det er vigtigt, at man finder ud af, hvad det er for en fest, man vil have. Vil man danse eller snakke? Så er det en hjælp at være sig bevidst om, hvor meget eller lidt man vil drikke. 

Derudover kan det også være en god idé at have forberedt sig på nogle alkoholfri alternativer, man kan lide, som man kan drikke, når de andre drikker alkohol eller have energidrik eller vand i sit glas, hvis man vil deltage i de andres druklege uden at drikke.

2. Betro dig til en ven

Isabella Øllgaard peger også på, at det er vigtigt at betro sig til en ven. Hvis de er indviet, vil de kunne støtte beslutningen. 

- Hvis man siger det højt til en ven, så betyder det både, at man gør det mere virkeligt for en selv, at man vil gøre noget andet, end man plejer. Det betyder også, at der er en mere, der regner med, at man holder sit løfte om ikke at drikke. En ven kan også støtte dig i din beslutning i løbet af aftenen.

3. Hav et svar klar

Man føler sig mindre udsat, hvis man har en sætning klar, når folk spørger, hvorfor man ikke drikker.

Det kan for eksempel være: "Jeg har ikke lyst til at have tømmermænd", "jeg skal noget i morgen, så jeg vil gerne være klar i hovedet," eller "jeg kan ikke lide smagen af alkohol".

4. Stå ved dig selv

Det føles godt, at man holder et løfte. Selvom det i starten kan føles akavet at sige nej til alkohol og være ædru til fest, så vil det føles som en sejr dagen efter.

- Dagen efter høster man for alvor frugterne: Man føler sig mere klar i hovedet, mindre ængstelig, man sover bedre, og man har generelt mere energi og overskud, end hvis man havde drukket, siger Isabella Øllgaard.

5. Drik et alkoholfrit alternativ

Der findes et hav af muligheder. Medbring din egen alkoholfri øl og vin, server et glas danskvand med citrus i et pænt glas. Vælg det alkoholfri, du kan lide.

Og hvis du er i byen, så giv bartenderen en udfordring: Bed dem om at lave den bedste alkoholfrie drink. Tit synes de, det er sjovt at få lov til, mener Isabella Øllgaard.

Se EchoListen på TV 2 PLAY.