A-kasse opfordrer ledige til at bruge kunstig intelligens til ansøgninger
I bunden af artiklen kan du se et eksempel på en fiktiv ansøgning, der er lavet med hjælp fra kunstig intelligens.
Upload dit cv og et jobopslag - og kort tid efter har du en færdigskrevet ansøgning klar.
Det er nu en mulighed ved hjælp fra kunstig intelligens, og flere a-kasser anbefaler ligefrem, at jobsøgende benytter sig af værktøjet.
En af dem er A-kassen FTFa med over 150.000 medlemmer.
De har lanceret robotten 'Jobmakker', der ud fra få oplysninger kan skrive din ansøgning på 20 sekunder.
- Det er at snyde sig selv ikke at bruge den her teknologi. Som ansøger handler det om at fremstå bedst muligt, så arbejdsgiveren kalder en til samtale, og det kan chatbotten hjælpe med, siger Kasper Højvang Kyed, administrerende direktør i FTFa til TV 2.
Mener ikke, det er snyd
Siden onsdag har det været muligt at bruge 'Jobmakker', der er baseret på ChatGPT. Og det har 1000 mennesker allerede benyttet sig af, siger Kasper Højvand Kyed.
Jeg kan ikke se, hvorfor det skal være svært at søge job
Kasper Højvand Kyed, administrerende direktør i FTFa
Han mener ikke, at det er snyd at få robotten til at skrive ansøgningen. Han peger på, at a-kassen i forvejen anbefaler folk at få hjælp af eksempelvis kolleger eller familiemedlemmer til ansøgningerne.
- Jeg kan ikke se, hvorfor det skal være svært at søge job. Hvis det er let at søge et job, så kan folk i stedet bruge tiden på at sætte sig ind i virksomhedens værdier og søge flere jobs, end de ellers ville kunne, mener han.
Kan det ikke blive et middel, man kan misbruge til at søge jobs, bare fordi man skal?
- De fleste steder er det et krav, at man skal sende to ansøgninger om ugen, og det er allerede forholdsvist let at gøre ved at sende ansøgningerne selv. Det, at man kan få hjælp til at skrive endnu flere om ugen, synes jeg, er en fordel, siger han.
Er det ikke et problem for arbejdsgiveren, hvis de ikke kan stole på, at ansøgningen er skrevet af personen selv?
- Jeg synes, det er en stor fordel for arbejdsgiveren. Hvis flere bruger kunstig intelligens, så kommer de til at se nogle gode ansøgninger fra folk, der normalt ikke er så gode til at formulere sig på skrift. Det kan måske gøre, at det er dem med bedst kvalifikationer, der kommer til samtalen, siger han.
Han er ikke bekymret for, at ansøgningerne bliver mindre personlige. For ansøgningerne ser forskellige ud alt efter hvilket cv, man uploader, siger han.
Desuden anbefaler a-kassen, at ansøgeren arbejder videre med sin ansøgning og selv giver den et personligt præg, ligesom de selv skal bevise deres værd til jobsamtalen.
Mangler "motivation og glød"
Spørger man Morten Ballisager, der er rekrutteringsekspert og ejer af konsulenthuset Ballisager, er der ingen tvivl om, at kunstig intelligens vil blive brugt meget til ansøgninger i fremtiden.
Han er også overbevist om, at der vil kunne komme gode ansøgninger ud af det, og han er heller ikke sikker på, at han overhovedet vil kunne se, hvis en ansøgning er skrevet af en chatbot.
Det er sørgeligt at have en til samtale, som faktisk ikke vil have jobbet
Morten Ballisager, rekrutteringsekspert og ejer af konsulenthuset Ballisager
Når det er sagt, så tror han dog, at teknologien stadig er så ny, at de fleste vil kunne skrive bedre ansøgninger selv.
- Jeg lægger enormt meget vægt på, om jeg kan mærke en glød og motivation, som brænder igennem, og det gætter jeg på, at chatbotten har svært ved at give mig, siger Morten Ballisager til TV 2.
Der er forskellige krav fra a-kasse til a-kasse, men størstedelen har krav om, at man søger et til to jobs om ugen for at være berettiget til dagpenge.
Morten Ballisager kan derfor være bekymret for, at arbejdsgivere vil se flere ansøgninger fra folk, der ikke er oprigtigt interesserede i jobbet. Det mener han dog ikke nødvendigvis er chatGPTs skyld, men nærmere måden dagpengesystemet er indrettet.
- Politikernes regel, om at du skal søge to jobs om ugen betyder, at mange bare søger to for at søge. Jeg har hørt flere arbejdsgivere sige, at det er sørgeligt at have en til samtale, som faktisk ikke vil have jobbet.
Omvendt mener han, at det er en god idé, hvis et værktøj som 'Jobmakker' kan frigive ressourcer hos jobrådgivere til at fokusere på de borgere, der har mest brug for hjælp.
- Og hvis ansøgere bliver mere effektive til at søge job, fordi processen bliver nemmere, og virksomheden derfor får flere ansøgninger, så er det jo en god ting, når vi mangler arbejdskraft, siger han.