Gamle danske kampvogne klar til krig i Ukraine

Danske instruktører er i fuld gang med at oplære ukrainske soldater i at betjene de gamle Leopard 1-kampvogne, så det første hold er klar til juni.

På en militærbase vest for Berlin bliver der lige for tiden talt både dansk og ukrainsk. Her er instruktører fra Forsvaret i gang med at træne cirka 450 ukrainske soldater i at bruge de gamle Leopard 1-kampvogne, som nu er ved at blive opgraderet fra museumsgenstande til krigmaskiner. Til brug for ukrainernes kamp mod russiske tropper.

- Det er virkelig en opgave, der giver mening. De er meget villige og meget lærenemme, siger seniorsergent Kenneth, som holder sit efternavn skjult af sikkerhedshensyn.

Han er sammen med tyske instruktører i gang med at oplære et hold ukrainere i at rense kanonrøret med noget, der ligner en stor piberenser. Trukket ind og ud af tre mand.

Kenneth blev uddannet til at køre Leoparder tilbage i 1990’erne, da de var en vigtig del af Hærens kampkraft. Han var udsendt i Balkan. Dog ikke på det hold, som i 1994 var med til at udkæmpe et af de legendariske slag i dansk militærhistorie - "Operation Bøllebank", hvor en dansk Leopard-eskadron nedkæmpede et voldsomt angreb fra serbiske styrker.

- Nej, jeg var desværre ikke med på det tidspunkt. Men det viser jo meget godt, hvorfor det her stadig er nogle effektive kampvogne. Hvis de var gode nok dengang, så er de det jo stadig, siger Kenneth.

Han havde egentlig fĂĄet arbejde i Forsvarets Ejendomsstyrelse. Men i begyndelsen af ĂĄret, hvor rygterne tog fart om, at danske Leopard 1 mĂĄske skulle restaureres og doneres til Ukraine, var han klar over, at der igen kunne blive brug for hans kompetencer.

- De skyder langt og præcist, det er det vigtigste

På det tidspunkt var det 18 år, siden de gamle leoparder blev sendt på pension. Enkelte stod på militær-museer, mens 99 blev solgt til et firma i Flensborg. Her stod de opmagasineret på et lager, indtil de i februar blev tilbagekøbt af Danmark og nu bliver klargjort til kamp.

- Jeg havde ikke regnet med, at jeg skulle arbejde med den slags materiel igen. Men da der blev søgt efter nogle af de gamle med Leopard 1-erfaring, så meldte jeg mig. Det har været en stor oplevelse at se dem fungere igen og træne ukrainerne til at bruge dem, siger han.

Det vil hjælpe os til at gå hele vejen, så vi kan generobre Krim

'Maestro', ukrainsk soldat

Lige nu er et hold med 50-60 ukrainere i gang med at blive oplært på de første ti kampvogne. Soldaterne har masker på for ikke at blive genkendt på billeder af fjenden og måske risikere repressalier mod deres familier. Nogle af dem ser frem til at vende tilbage til krigen.

- Jeg kommer lige ude fra slagmarken. Og jeg ser frem til at komme hjem med de her kampvogne. De skyder langt, og de skyder præcist. Det er det vigtigste, siger en sergent, der kalder sig ”Maestro”.

Han ved godt, at de gamle Leopard 1 langt fra er lige så avancerede som deres efterfølger Leopard 2. Blandt andet har de ikke digital målsøgning, og deres panser er ikke nær så kraftigt til at modstå angreb fra modstanderen.

- Det er fint nok til os, det her. Det vil hjælpe os til at vinde krigen mod russerne, og det vil hjælpe os til at gå hele vejen, så vi kan generobre Krim. Vi stopper ikke, før vi får genoprettet grænserne fra før 2014, siger ”Maestro”.

Som de andre ukrainere har han travlt med at vise, hvad han har lært på det fire uger lange kursus. Der bliver skiftet olie på leoparderne. Der bliver justeret bælter og snurret med kanontårnene.

- Slava Ukraine, lyder det fra en gruppe pĂĄ en af de andre kampvogne, der har taget stilling foran et tysk tv-hold.

80 klar til at blive sendt afsted i ĂĄr

Forinden er to forsvarsministre – danske Troels Lund Poulsen (V) og tyske Boris Pistorius – steget ud af en militærhelikopter foran et større fremmøde af tyske journalister. Det her er dagen, hvor vi for første gang hører om detaljerne i det dansk/tyske projekt til to milliarder kroner. Regningen bliver delt, og for Danmark er det en af de største enkeltstående donationer.

- Jeg er stolt af, at vi giver det her bidrag. Jeg tror virkelig, det kan gøre en forskel i krigen i Ukraine. For selvom det ikke er Leopard 2, så er det et meget stort bidrag. Især på grund af antallet, siger Troels Lund Poulsen.

Han tilføjer, at der trods stor offentlig bevågenhed ikke er sendt særlig mange Leopard 2 til Ukraine, mens der i løbet af året vil ankomme i alt 80 af de gamle danske leoparder.

Selve restaureringen sker forskellige steder i Tyskland - blandt andet på det gamle lager i Flensborg - mens træningen på tysk opfordring foregår på militærbasen "Uddannelses Hub Nord". Den ligger 90 kilometer vest for Berlin, og her vil der i løbet af i år blive uddannet cirka 450 ukrainske soldater til de danske leoparder.

Fly er stadig til debat

På et pressemøde fortæller de to ministre også, at de har indledt drøftelser om i fællesskab at sende mere ammunition til Ukraine. Og længere ude venter overvejelserne om at sende F-16 kampfly afsted.

- Vi har ikke truffet den endelige beslutning. Og vil ikke være alene om det. Men jeg er ikke afvisende, og jeg drøfter emnet med flere af mine europæiske kolleger, siger Troels Lund Poulsen.

Dagens udmelding om kampvogns-donationen kommer bare 24 timer efter han i går holdt pressemøde om, at dansk forsvar er nedslidt og kræver modernisering i en grad, så der skal tilføres 38 milliarder kroner - for at komme op til et acceptabelt niveau.

- Det ene udelukker ikke det andet. Det er jo ikke sådan, at bare fordi man har rod i økonomien, at man så ikke også kan kæmpe for, at Ukraine får lov til at bevare deres eget land, siger han.

Siden Ruslands angreb på Ukraine i februar sidste år, har Danmark doneret militært udstyr for ni milliarder kroner til Ukraine.