Sygeplejerske fra USA taler dansk og har knap seks års erfaring – men må ikke arbejde i Danmark
Trods flere år som færdiguddannet sygeplejerske på et tophospital, kan amerikanske Kate O’Hare ikke få lov at arbejde på de danske sygehuse.
Hun er færdiguddannet sygeplejerske, taler dansk og har arbejdet flere år på et anerkendt hospital i USA.
Alligevel kan amerikanske Kate O’Hare ikke få lov at bruge sine evner til at hjælpe patienter på danske sygehuse.
Trods mangel på sygeplejersker har Styrelsen for Patientsikkerhed nu to gange afvist at lade hende arbejde som sygeplejerske i Danmark.
Hendes uddannelse fra USA havde nemlig et kortere praktikforløb end den danske.
Og selvom hun har arbejdet i knap seks år som færdiguddannet sygeplejerske i USA, og hendes amerikanske uddannelse ellers vurderes at være på niveau med den danske, afviser styrelsen at godkende hende.
- Jeg har færre timers praktik end en dansk sygeplejerske fra min uddannelse. Men til gengæld har jeg ti tusind timers selvstændigt arbejde som sygeplejerske, siger Kate O'Hare.
Hun undrer sig over, at de mere end ti tusind timer ekstra arbejdserfaring ikke kan opveje de cirka tusind timers kortere praktiktid fra hendes amerikanske uddannelse.
- Det er underligt, for i det danske samfund skal vi finde en løsning på problemerne i sundhedsvæsenet, hvor vi mangler så mange sygeplejersker og læger, siger hun.
Danmark kan miste læge
I yderste konsekvens kan det ende med et farvel til Danmark. I ren frustration overvejer hun sammen med sin danske mand, Thomas Christensen, der arbejder som læge på Roskilde Sygehus, at flytte fra hjemmet i Virum til USA, hvor de begge uden problemer kan få lov at arbejde i sundhedsvæsenet.
Men er det ikke et voldsomt skridt at tage tilbage til USA?
- Jamen, det er ikke nemt. Vi vil gerne blive i Danmark. Men hvis jeg ikke kan bruge min uddannelse, må vi tage tilbage, siger Kate O'Hare.
- Så mister Danmark ikke bare en sygeplejerske. Men også en læge, som samfundet har brugt rigtig mange penge på at uddanne, tilføjer Thomas Christensen.
Chef på hospital undrer sig
Parret er ikke det eneste, der undrer sig.
På et af de hospitaler, som Kate O’Hare gerne vil søge job på, forstår man heller ikke, at den erfarne sygeplejerske bliver afvist.
TV 2 har vist chefsygeplejerske Jytte Hykkelbjerg Bruhn fra kardiologisk afdeling på Roskilde Sygehus Kate O’Hares cv og den seneste afvisning fra Styrelsen for Patientsikkerhed.
Hun undrer sig over, at der ikke kan findes en lettere løsning, end at starte forfra på uddannelsen, der kunne gøre det muligt for de danske sygehuse at ansætte den amerikanske sygeplejerske. Lige nu mangler hun syv-otte sygeplejersker på sin afdeling.
- Fik jeg selv sendt sådan et cv, og vi havde slået en stilling op, ville jeg straks hive hende ind, for hun har været ude i klinikken og har været vant til at passe patienter, siger Jytte Hykkelbjerg Bruhn.
Hun mener, at det burde være muligt eksempelvis at tilbyde Kate O’Hare praktiktimer på et sygehus inden en ansættelse frem for at sende hende tilbage på en dansk uddannelse.
- Når vi ansætter nyuddannede sygeplejersker fra de danske uddannelser, lærer vi dem også op i det speciale, de nu bliver ansat til. Der må man også kunne kompensere hende med nogle ekstra praktikforløb på sygehuset, der kan veje op for den manglende praktik, siger hun.
Det kræver en særlig godkendelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed, hvis sundhedspersoner fra udlandet eller med en udenlandsk uddannelse vil arbejde på de danske sygehuse.
Kate O’Hare havde ikke på nogen måder troet, at det ville blive et problem at få den godkendelse, da hun for seks år siden flyttede til Danmark sammen med sin mand Thomas Christensen.
Hun har i mere end fem år arbejdet som færdiguddannet sygeplejerske på blandt andet kardiologisk afdeling på det amerikanske Brigham and Women’s Faulkner Hospital, der uddanner læger fra Harvard, og som er blevet rangeret blandt de tyve bedste hospitaler i USA.
Må opgive jagt på sygeplejersker
I flere år har det danske sundhedsvæsen meldt om mangel på sygeplejersker.
De seneste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at næsten hver tredje forsøg på at rekruttere en sygeplejerske mislykkes, så stillingen enten slet ikke besættes eller bliver besat af en uden de ønskede kvalifikationer.
Alligevel er Kate O’Hare nu to gange blevet afvist af sundhedsmyndighederne.
Styrelsen afviser at give hende dispensation for de manglende timers praktik og henviser til, at hun kan tage en dansk uddannelse som sygeplejerske for at få godkendelse til at arbejde på danske sygehuse.
Det vil kræve, at hun skulle sige sit nuværende job op som analytiker i en privat virksomhed, der udvikler og sælger medicinsk udstyr. Og det er ikke en mulighed, lyder det fra Kate O'Hare.
- Jeg vil ikke tage noget fra samfundet. Jeg har noget at give til samfundet. Det giver ikke mening for mig at tage penge fra samfundet gennem SU og ved at tage tilbage til skole, når jeg allerede har uddannelsen, siger hun.
Ser udelukkende på uddannelse
Men hos Styrelsen for Patientsikkerhed afviser vicedirektør Birgitte Drewes, at det er muligt at give Kate O’Hare og andre udenlandske sygeplejersker dispensation for en kortere praktik under deres uddannelse på grund af erhvervserfaring.
Styrelsen ser faktisk i dag slet ikke på ansøgernes erfaring, når den skal tage stilling til de udenlandske sundhedspersoners faglige baggrund.
Derfor hjælper det ikke at have arbejdet tusindvis af timer som færdiguddannet sygeplejerske.
- Der er reglerne så firkantede, så vi siger, at din uddannelse skal svare i det væsentligste til den danske. Netop for at patienterne kan være trygge ved, at uddannelsesniveauet er sammenligneligt.
Men er det ikke en fejl, når vi nu mangler sygeplejersker?
- Regelsættet er sammensat ud fra det hensyn, at patienter skal være trygge ved, at en sygeplejerske har det rette uddannelsesniveau, siger hun.
Risikerer man ikke at sortere gode, kvalificerede sygeplejersker fra?
- Der følger vi regelsættet, som det er i Danmark i dag. Og der kigger vi på uddannelsen.
- Der er en grund til, at den danske sygeplejerskeuddannelse er sammensat, som den er i forhold til både teoretisk og praktisk uddannelse. Og det er det niveau, vi i Danmark har sagt, at en sygeplejerske skal have for at kunne kalde sig sygeplejerske, siger Birgitte Drewes.
Sundhedsminister erkender bøvl
Sundhedsminister Sophie Løhde (V) vil ikke gå ind i den konkrete sag. Men hun fortæller, at der et opgør på vej med de nuværende regler på området.
- Vi har en masse bøvl og benspænd, som gør, at der er nogle grupper af blandt andet sygeplejersker og læger, som i øjeblikket møder et system, hvor der er sat en masse mure op, siger hun til TV 2.
Kate O'Hare er blot det seneste eksempel på højtuddannet udenlandsk sundhedspersonale, der ikke kan få lov at arbejde i Danmark, selvom de gerne vil. Irakiske Mustafa Hussein blev sendt hjem fra fra sit lægejob på Rigshospitalet, fordi hans kone også var ansat ved Region Hovedstaden.
Lægeuddannede Tessa Myers forlod sit hjem i Sønderjylland og rejste tilbage USA efter at have ventet i årevis på at få godkendt sin autorisation.
Derfor har Sophie Løhde (V) tidligere på året nedsat en task force, der skal komme med anbefalinger til effektivisering og forbedringer på området for udenlandsk sundhedspersonale. Hun understreger over for TV 2, at den er hurtigtarbejdende og udkommer allerede på denne side af sommerferien.
- Manglen på personale i vores sundhedsvæsen er den suværent største udfordring på nuværende tidspunkt, siger hun.
Kan føre til afsked med Danmark
For Kate O'Hare, hendes mand og parrets to børn kan afslaget i sidste ende betyde, at de forlader Danmark.
Hun er ikke utilfreds med sit nuværende job som analytiker i en privat virksomhed, der udvikler og sælger medicinsk udstyr.
Men hun vil allerhelst gerne arbejde med de patienter, som hun har taget en sygeplejeruddannelse for at kunne hjælpe.
Hun frygter samtidig, at hun ikke har ret mange muligheder i Danmark, hvis hun en dag mister sit nuværende job, og styrelsen ikke vil godkende hendes amerikanske uddannelse.
- Hvis jeg ikke kan få et job, har jeg ingenting at lave i Danmark. Så har jeg ingen uddannelse, og den vil ikke godkende mig som menneske med erfaring eller uddannelse, så jeg har ingen muligheder her, siger hun.