Coronavirus

Region genåbner sag om coronasvar - vil kræve flere penge tilbage fra læger

Alvorlig regnefejl blev først fundet, efter TV 2 stillede spørgsmål til udbetalinger til læger.

Region Syddanmark genåbner nu sagen om praktiserende lægers uretmæssige opkrævninger af honorar for at sende såkaldte coronamails.

Det sker, efter at TV 2 via aktindsigter i regionerne kan konstatere, at netop Region Syddanmark er den region, der forholdsmæssigt har krævet færrest penge tilbage fra områdets praktiserende læger.

Sagen handler om de såkaldte coronamails, hvor praktiserende læger fik knap 46 kroner for hver mail, de sendte til en patient om, at der var kommet et negativt svar på vedkommendes coronatest.

Men i langt de fleste tilfælde var der ingen grund til, at lægerne sendte en mail, for patienterne kunne altid finde selv finde prøvesvaret på sundhed.dk.

Da honorar-aftalen blev annulleret efter ni måneder, havde godt 1100 lægehuse sendt mails for samlet 27,1 millioner kroner. Siden har regionerne, som TV 2 søndag kan afdække, krævet 15,8 millioner kroner tilbage fra flere end 450 læger. Det giver dog stadig en samlet gevinst på 11,3 millioner kroner.

Beløbets størrelse og antallet af læger gør ifølge en ekspert sagen til den største tilbagebetalingssag herhjemme for praktiserende læger.

Der er dog store forskelle på, hvor meget af de udbetalte honorarer hver region har krævet tilbage. Det viser aktindsigter fra regionerne.

For et halvt år siden lukkede Region Syddanmark sagen med det slutresultat, at regionen havde fået 1,64 millioner kroner tilbage af de 4,42 millioner kroner, den havde udbetalt. Det svarer til 37 procent.

Så meget har regionerne samlet set udbetalt og fået tilbage:

Region Nordjylland:

Udbetalt: 2,42 mio. kr.

Fået tilbage: 1,71 mio. kr.

Procentvis tilbagebetalt: 70,5 %

Region Hovedstaden:

Udbetalt: 13,1 mio. kr.

Fået tilbage: 9,1 mio. kr. (to lægehuse mangler at betale faktura for sammenlagt 98.467 kr.)

Procentvis tilbagebetalt: 70,4 % (når sidste to faktura er beltalt)

Region Sjælland:

Udbetalt: 2,46 mio. kr.

Fået tilbage: 1,3 mio. kr.

Tilbagebetalingsprocent: 52,6 %

Region Midtjylland:

Udbetalt: 4,77 mio. kr.

Fået tilbage: 2,08 mio. kr.

Tilbagebetalingsprocent: 43,5 %

Region Syddanmark:

Udbetalt: 4,42 mio. kr. 

Fået tilbage: 1,64 mio. kr. (efter TV 2 er gået ind i sagen, har Region Syddanmark erkendt fejl, der betyder, at man har opkrævet 791.000 kr. for lidt. Det hæver beløbet, man får tilbage til 2,4 millioner.

Tilbagebetalingsprocent: 37,2 % (55 % efter de nye inddrivelser)

I alt udbetalt: 27,13 mio. kr.

I alt fået tilbage: 15,82 mio. kr.

I alt gevinst: 11,31 mio. kr.

Kilde: Aktindsigter indhentet hos alle fem regioner. Alle beløb er afrundet.

Når der er så stor forskel, vil nogle lægehuse have fået en meget større gevinst end andre lægehuse

Kent Kristensen, sundhedsjurist, Syddansk Universitet

Både Region Hovedstaden og Region Nordjylland krævede over 70 procent tilbage af det udbetalte. Ifølge lektor i sundhedsret ved Syddansk Universitet Kent Kristensen en stor forskel, der ikke burde være der, fordi regionerne tager afsæt i den samme udregningsmodel.

- Det undrer mig, at forskellen på regionerne er så stor. Når der er så stor forskel, vil nogle lægehuse have fået en meget større gevinst end andre lægehuse. Og der er grund til, at de regioner, der ligger lavest, spejler sig i, hvor stor en procentdel de øvrige regioner får tilbagebetalt og bruger det som rettesnor for, hvad der er muligt, siger Kent Kristensen.

Et par dage efter TV 2 har fremlagt for Region Syddanmark, hvor lavt regionen ligger sammenlignet med andre regioner, vender den tilbage med det svar, at der er sket en regnefejl.

Det er en meget ærgerlig fejl, og det kan kun beklages

Kurt Espersen, koncerndirektør, Region Syddanmark

- Vi kendte ikke de andre regioners data, så derfor kom det noget bag på os, at vi lå så lavt i forhold til de andre regioner. Efter at TV 2 har taget sagen op, er vi blevet klogere. Vi har haft vores datafolk i arbejde i døgndrift for at finde fejlen, siger Kurt Espersen, der er koncerndirektør i Region Syddanmark.

Lægehus fik 123.000 kroner for meget

Regnefejlen betyder ifølge regionen, at 26 lægehuse nu bliver opkrævet at betale yderligere 791.000 kroner tilbage. I forvejen havde lægehusene betalt 353.000 kroner, men det beløb var ikke højt nok.

- Det er en meget ærgerlig fejl, og det kan kun beklages. Vi troede jo på, at vi havde regnet rigtigt, men det viste sig, at det havde vi ikke, siger Kurt Espersen.

TV 2 har talt med de tre lægehuse, der skal betale flest penge tilbage. Ingen af dem ønsker at give interview og henviser til Praktiserende Lægers Organisation (PLO).

Lægehuset Ullerslev, der fik 205.000 kroner udbetalt for coronamails, men i første omgang kun betalte 56.000 kroner tilbage, skal nu betale yderligere 123.000 kroner. Lægehuset Ferritslev, der kun betalte 22.000 tilbage af de 155.000 kroner, man fik, skal nu betale yderligere 81.000 kroner. Og Lægerne i Oksbøl, der i første omgang kun betalte 14.000 kroner tilbage af de 123.000, man fik udbetalt, skal nu tilbagebetale yderligere 85.000 kroner.

PLO ønsker heller ikke at stille op til interview, men formand Jørgen Skadborg skriver i en mail:

- Under corona-pandemien indgik vi desværre en aftale med Danske Regioner, der var uklar. Derfor misforstod en del læger, hvornår de skulle bruge den pågældende ydelse. Jeg er ærgerlig over forløbet, som vi i PLO har taget ved lære af - vi indgår ikke en tilsvarende, uklar aftale en anden gang.

Alle data skal nu gennemtjekkes

I alt 259 lægehuse i Region Syddanmark har fået udbetalt penge for den kasserede ordning, og Region Syddanmark vil nu gennemgå alle sager for at afdække, om der skulle gemme sig flere fejl i beregningerne.

- Vi vil løbe alle vores data igennem en ekstra gang, så alle bliver beløb bliver gennemtjekket, siger Kurt Espersen.

I første omgang vil de 26 lægehuse, der har betalt for lidt tilbage, nu få et brev med en ekstra regning.

Når de 791.000 kroner er betalt, vil Region Syddanmark have opkrævet 2,4 millioner af det udbetalte beløb svarende til 54 procent.

Tjek selv, hvad din læge har noteret af ydelser på dig

  1. Gå ind på sundhed.dk og log på med MitID.
  2. Tryk på den røde boks "Dine sundhedsdata". Klik så på "Sundhedsjournalen".
  3. Vælg "Mine konsultationer" 
  4. Nu kan du se, hvad din læge har noteret og sendt regninger for til din region.
  5. Ydelsen for svar på negativ coronatest har koden 4484.