Pressemøde om kræftskandalen på Aarhus Universitetshospital

Hvad skete der? To direktører er netop blevet fyret på Aarhus Universitetshospital efter "grove fejl" i kræftskandale. Det skete på et pressemøde, hvor regionsrådsformand Anders Kühnau (S) og regionsdirektør Pernille Blach Hansen deltog.

Vi gør, hvad vi kan for patienterne, siger direktør

Regionsdireltør Pernille Blach Hansen har ikke det aktuelle tal på ventelisterne, men hun erkender, at de endnu ikke kan overholde behandlingsgarantien.

- Vi har stadig den udfordring, at vi har svært ved at skaffe et tilstrækkeligt antal medarbejdere. Men vi gør, hvad vi kan, og vi er i kontakt med andre danske hospitaler og folk i udlandet – så vi gør alt, hvad vi overhovedet kan for at hjælpe vores patienter, siger hun.

Pernille Blach Hansen understreger samtidigt, at regionen i øjeblikket er der, hvor "alting er på bordet for at sikre patienterne".

Regionsrådsformand har overvejet sin fremtid

- Jeg er en del af den politiske ledelse, og det er i sidste ende os i Regionsrådet, der har det sidste ansvar. Vi har manglet informationer, men nu påtager vi os ansvaret for at udbedre problemerne.

Sådan lyder det fra regionsrådsformand Anders Kühnau (S), der selv har overvejet, om han kunne fortsætte.

- Derfor skal vi selvfølgelig også overveje, om vi har skyld i det her. Kunne vi have gjort det anderledes, siger han.

Vurdering kommer patienter til gode

Der er begået alvorlige fejl, og rapporterne er barsk læsning, siger Pernille Blach Hansen.

Derfor kan patienter også forvente, at mulige erstatningssager vil blive set igennem, og tvivlen vil komme patienten til gode, udnerstreger regionsdirektøren.

- Det er Patienterstatningsnævnet, der i sidste ende vurderer, om patienter skal have erstatning, siger hun.

Hospitaler skal hjælpe hinanden

Region Midtjylland vil frem mod sommerferien udarbejde en analyse, der kan give flere svar, men de har allerede fået nogle svar, lyder det fra Anders Kühnau.

- Vi er blevet opmærksomme på, at vi har en kultur, der hedder, at vi ordner tingene på det ledelsesniveau, man er på, og vi har været for dårlige til at spørge ind ovenfra, siger han.

Samtidig peger han på, at hospitaler skal blive bedre til at hjælpe hinanden.

To direktører fyret på Aarhus Universitetshospital efter "meget grove fejl"

Der har været taget hensyn til økonomi og ikke patienterne, og der bliver rettet en meget skarp kritik i de to rapporter, som regionen har fået udarbejdet.

- Der er sket retslige fejl, og det er gjort med fuldt overlæg, derfor er det direktionens vurdering, at der skal ske ledelsesmæssige ændringer, det siger regionsdirektør Pernille Blach Hansen.

Helt konkret betyder det, at lægefaglig direktør Claus Thomsen og hospitalsdirektør Poul Blaabjerg fratræder.

Regionsrådsformand er dybt berørt

Baggrunden for doorstep i dag er det ekstraordinære møde mandag. Det siger regionsrådsformand Anders Kühnau, der er dybt berørt af sagen.

- Det er vores ansvar, og det er vores ansvar, at det ikke sker igen. Derfor har vi sat gang i en række initiativer, der skal sikre, at ledelsen bliver opmærksomme på problemer i fremtiden. Så patienternes behov kommer først, siger regionsrådsformand Anders Kühnau.

Ekstraordinært møde mandag

Mandag var der ekstraordinært møde i forretningsudvalget i Region Midtjylland omkring de mange kritisable forhold på tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, og det var ventet, at der ville komme nyt omkring de ledelsesmæssige konsekvenser. 

Her lød det dog, at der vil komme til at gå et stykke tid endnu. Det sagde regionsrådsmedlem Anders G. Christensen (V) til DR.

- Vi har fået to relativt store undersøgelser, som vi nu skal hjem og nærstudere for at få essensen ud. Jeg har først lige fået rapporterne i min mailboks her på vej ud af mødet, så det er svært at sige noget, før jeg har læst dem. Når vi har læst dem, finder vi ud af, hvilke konklusioner der skal træffes, sagde Anders G. Christensen mandag til til DR.

Hvad skal der ske

Region Midtjylland holder pressemøde i forbindelse med direktionens vurdering af det ledelsesmæssige ansvar i sagen om ventetider på tarmkræftbehandling på Aarhus Universitetshospital.

Her vil både regionsrådsformand Anders Kühnau (S) og regionsdirektør Pernille Blach Hansen deltage.

Sagen kort

Sagen, der har fået bolden til at rulle, omhandler 313 kræftpatienter på Mave- og Tarmkirurgi på Aarhus Universitetshospital. De har ventet længere, end de skulle, på en operation.

Men selvom de lange ventetider – som i værste fald har været skyld i, at patienterne endte som uhelbredeligt syge – har været et velkendt problem hos afdelingens ansatte, har de ikke kunnet nedbringe ventetiden på grund af manglen på sygeplejersker.

Kræftpatienter har ellers lovkrav på at blive opereret senest to uger, efter at det er besluttet, at de skal opereres. Men den frist er blevet overskredet med mellem 1 og 56 dage.