Vigtigt møde på trapperne blandt fagbosserne: - Nu skal skårene klinkes, siger redaktør

Fagbevægelsen har luftet sit beskidte vasketøj i medierne, og nu skal der træffes en stor beslutning.

For blot fem dage siden eksploderede anklager om upassende adfærd fra Lizette Risgaard i medierne. Siden har hun både trukket sig som formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og efterladt en fagbevægelse i splittelse.

I dag 7.30 samles så omkring 20 af fagbevægelsens topper i FH’s magtfulde forretningsudvalg, hvor det ifølge TV 2s oplysninger især skal debatteres, hvor meget det haster med en færdig advokatundersøgelse af det spegede forløb.

- Derudover skal der nok lige tages en runde eller to på, hvorfor bølgerne er gået så højt de sidste dage. Nu skal skårene klinkes, siger Henny Christensen, der er redaktør på TV 2 News og har stort kendskab til fagbevægelsen.

Stor frustration

Det var Berlingske og Ekstra Bladet, der torsdag løftede sløret for adskillige anklager om grænseoverskridende adfærd fra Lizette Risgaard over for flere mænd.

Men selvom det hurtigt trak mange kritiske overskrifter, argumenterede flere fagforbund under FH for, at der først skulle tages en beslutning om Risgaards fremtid efter en advokatundersøgelse.

Pludselig gik HK med Anja C. Jensen i spidsen dog enegang og krævede offentligt Risgaards afgang, og søndag meddelte den nu tidligere formand så, at hun trak sig.

Anja C. Jensens manøvre skabte voldsom frustration i store dele af fagbevægelsen, og derfor er det vigtigt, at parterne til dagens møde i FH's forretningsudvalg - hvor HK-formanden også sidder - viser god samarbejdsvilje.

- De har jo skændtes højlydt, og hvis ikke de skal fremstå handlingslammede, er de nødt til lægge en god plan for denne her undersøgelse, så de kan finde ud af, hvad der skete i de sager om eventuelle krænkelser, som Lizette Risgaard har været centrum for, siger TV 2 News-redaktøren.

Et andet dilemma banker på

Ifølge Henny Christensen skal en undersøgelse især kunne svare på, om der er flere sager end de allerede beskrevne, hvordan de er blevet håndteret, og om nogen har ”puttet” med noget viden.

Der kan dog opstå uenighed om, hvorvidt det er vigtigst, at undersøgelsen bliver hurtigt færdig - eller om grundigheden i stedet skal prioriteres. Og ifølge Henny Christensen kan undersøgelsens deadline også komme til at påvirke den næste store proces i fagbevægelsen. Nemlig valget af en ny formand for FH.

- Det vil jo være logisk i en undersøgelse at spørge de to næstformand, hvad de har vidst og gjort. Så det store dilemma er, om man kan have en advokatundersøgelse samtidig med en valgkamp, hvis en af de to næstformand bliver formandskandidater, siger hun.

Høns uden hoveder

Siden Risgaards valg om at trække sig, har mange forbund bakket beslutningen op. Men mandag lød det så fra fra formanden for Dansk Metal, Claus Jensen, at han helst havde set hende blive.

Formanden fortalte til TV 2, at han er stærkt utilfreds med håndteringen af anklagerne mod Lizette Risgaard.

- Jeg synes, at det er ærgerligt, at folk er faret rundt som høns uden hoveder, første gang der kommer en sag, sagde han.

- De her sager er jo ikke blevet belyst. Der har ikke været den her undersøgelse, der skulle have kvalificeret vores mulighed for at træffe en beslutning, lød det fra Claus Jensen.