Frygt for millionbøder: - Hvad er det, de vil lukke os ned for? At vi spiller for meget bingo?

38 bankoforeninger er blevet politianmeldt, og skatteminister Jeppe Bruus (S) er bestemt ikke tilfreds med situationen i banko-Danmark.

En noget atypisk retssag udspillede sig mandag i Københavns Byret.

På anklagebænken var nemlig Byens Bedste Banko fra København, der – en smule forenklet forklaret – er blevet anmeldt for simpelthen at spille for meget banko.

Resultatet ventes først i løbet af de kommende uger, men taber bankoklubben, skal den kigge dybt i lommerne og betale et konfiskationskrav på 16 millioner kroner og en bøde på 15.000 kroner.

- Vi ser foreninger, som ikke laver andet end at spille banko. Som stort set ikke udlodder til almennyttige formål, og det er grundlæggende i strid med loven. Derfor anmelder vi dem til politiet, siger Anders Dorph, der er direktør i Spillemyndigheden, til TV 2.

Den københavnske klub er derfor heller ikke alene. Siden 2019 har Spillemyndigheden, der er en styrelse under Skatteministeriet, politianmeldt 38 bingo- og bankoforeninger landet over for at drive ulovligt bankospil, og det går ikke ubemærket hen. Hverken hos spillerne, foreningerne eller politikerne.

Hvad er det, de vil lukke os ned for? At vi spiller for meget bingo? Det fatter jeg ikke

Søs Steiness, pensionist og bingospiller

Følger reglerne "hundrede procent"

Spørger man bankoforeningerne selv, er de af en noget anden opfattelse end Spillemyndigheden.

Det gælder blandt andet i Esbjerg Bingo Klub, der også er blandt de 38 politianmeldte foreninger, og hvor TV 2 mandag har været på besøg under et slag bingo.

Hvad siger loven?

Reglerne for at afholde bankoarrangementer er en smule snørklede.

Men koger man striden mellem foreningerne og Spillemyndigheden ned, handler uenigheden om, hvad foreningernes primære formĂĄl er.

Hvis det primære formĂĄl er at spille banko, er det ifølge Spillemyndigheden ulovligt og i strid med Â§8, stk. 5 i bekendtgørelsen om almennyttige lotterier.

Det skyldes, at Danske Spil har monopol pĂĄ lotterispil, hvilket banko ogsĂĄ defineres som. Derfor kan det tolkes som værende ulovligt, hvis foreningerne simpelthen spiller for meget banko og ikke eksempelvis kan bevise, at deres primære formĂĄl er at donere overskuddet til velgørende formĂĄl eller almennyttige formĂĄl.

Kilde: Retsinformation.dk

Her understreger den daglige leder af klubben, Charlotte Møller Birch, at kravene om at bidrage til almennyttige formål til fulde bliver overholdt i den vestjyske klub.

Hun nævner, at klubben blandt andet støtter Esbjerg bokse- og brydeklub, Esbjerg dartklub, byens ishockeyhold og børneafdelingen på Sydvestjysk Sygehus.

- Vi følger reglerne hundrede procent, siger hun til TV 2.

Men det mener myndighederne jo ikke?

- Det er jo alt efter, hvordan man tolker på det, siger Charlotte Møller Birch og er ikke alene om utilfredsheden over politianmeldelserne.

Store konsekvenser

Eksempelvis kalder pensionisten Søs Steiness, der 2-3 gange i ugen møder op i Esbjerg Bingo Klub, retssagerne for ”helt hen i vejret”.

Flere bankoforeninger har til forskellige medier fortalt, at de store bødesummer de facto vil medføre en lukning, fordi de simpelthen ikke kan finde flere millioner kroner i budgettet. Samme skæbne frygter Søs Steiness derfor også i den esbjergensiske klub, og ifølge hende vil det have store konsekvenser.

- Jeg tænker på alle de stakkels mennesker, som aldrig kommer ud. Det eneste, de kommer ud til, er et spil banko eller bingo, hvor de kan snakke med andre mennesker. Det, synes jeg virkelig, er meget vigtigt, siger hun til TV 2.

Men det er vel ogsĂĄ vigtigt at holde sig inden for lovens rammer?

- Ja, men hvad er det, de vil lukke os ned for? At vi spiller for meget bingo? Det fatter jeg ikke, siger hun.

Og spørger man skatteminister Jeppe Bruus (S), giver han faktisk medhold i, at reglerne er lige lovlig uklare.

Ministeren er ikke tilfreds

- Der har været noget tvivl om reglerne, og derfor er vi også politisk set på Christiansborg med alle partierne ved at kigge på dem, siger han til TV 2.

Ifølge skatteministeren er banko for mange en vigtig social aktivitet, og derfor skal det også i fremtiden være muligt at drive bankoklubber uden at frygte en pludselig millionbøde i postkassen.

- Det skal være nemt, enkelt og uden alt for meget bøvl og besvær at lave et bankospil i en social sammenhæng, hvor pengene går til et almennyttigt formål. Og hvis man så driver en ren kommerciel virksomhed, skal man selvfølgelig betale en afgift som alle andre kommercielle virksomheder, siger han.

Er det tilfredsstillende for dig som minister, at der er en branche med sĂĄ uklare regler?

- Nej. Hverken for mig som minister eller Folketinget, og derfor er vi ogsĂĄ ved at kigge pĂĄ reglerne, siger han.

Én anden retssag afgjort

Hvad retssagen mod Byens Bedste Banko i København ender med, må tiden vise.

Spillemyndigheden oplyser til TV 2, at der indtil videre blot er gennemført én anden retssag mod en af 38 politianmeldte bankoforeninger.

Det var i februar mod foreningen Dalums Venner i Odense, hvor foreningen endte med at betale en bøde på 15.000 kroner samt sagsomkostninger.