Politiet opretter militærzoner i Esbjerg - amerikansk krigsmateriel rykker ind

Det er ikke første gang, at Esbjerg Havn danner rammen om en større militær sending, og Forsvarsministeriet har også planer om at udvide havnen.

I løbet af weekenden bliver der heftig aktivitet på havnen i Esbjerg, når fragtskibet 'ARC Endurance' ankommer med lasten fuld af amerikansk krigsmateriel.

Om bord på skibet befinder sig omkring 30 helikoptere og mere end 1000 styk militært materiel, for eksempel køretøjer.

Udstyret skal sendes videre ud i Europa til de amerikanske styrker som led i operationen 'Atlantic Resolve', der er understøttet af forsvarsalliancen NATO.

I den forbindelse etablerer Syd- og Sønderjyllands Politi to midlertidige militære områder – et på havnen i Esbjerg, men også et i Esbjerg Lufthavn. Det oplyser politiet selv i en pressemeddelelse.

Det betyder, at dele af Esbjerg Havn og Esbjerg Lufthavn vil være spærret af fra fredag og frem til 9. juni.

Esbjerg Havn skal være militært knudepunkt

Det er ikke første gang, at Esbjerg Havn danner rammen for en større sending militært isenkram.

I august sidste år ankom der for eksempel 44 amerikanske militærhelikoptere med fragtskib fra USA til havnen.

Og amerikanerne har generelt udvist stor interesse for at bruge havnen som knudepunkt, når NATO-styrker skal landsætte tropper og maskinel på europæisk jord.

Derfor har Forsvarsministeriet også i sinde at udbygge Esbjerg Havn, således at den kan modtage markant flere styrker og materiel. Sådan lød det i hvert fald fra forsvarsminister Morten Bødskov (S) i sensommeren 2022.

Bødskov har ligeledes udtrykt håb og forventning om, at forbedringerne af Esbjerg Havn kan stå klar ved udgangen af 2023.

Amerikanerne er også interesserede i anden dansk havn

Det er dog ikke kun Esbjerg Havn, som har amerikanernes interesse.

Også Aarhus Havn er blevet anvendt af amerikanske soldater tilbage i januar i år i en lignende operation, hvor 600 enheder i form af køretøjer og containere ankom til havnen for så bagefter at blive sendt videre til Østeuropa.

Det var efter amerikanernes eget ønske, at Aarhus Havn blev omdannet til en mindre militærbase i cirka tre uger.

Men hvorvidt USA har i sinde at bruge havnen igen, er der ikke blevet meldt noget ud om.