Lizette Risgaard anklages for krænkelser

Hvad sker der? Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, har efter et hastemøde fredag morgen iværksat en ekstern undersøgelse af beskyldninger om krænkelser mod formand Lizette Risgaard. Hun har selv undskyldt sin opførsel og fredag aften besluttet at gå på orlov, indtil undersøgelsen er færdig.

Denne livenlog opdateres ikke længere. 

Bliv klogere på Lizette Risgaard

Lizette Risgaard dukkede op i 2007 som et ubeskrevet blad og var med til at sikre Harald Børsting posten som formand for LO.

I 2015 overtog den tidligere kontorfunktionær selv pladsen som den første kvinde i LO’s dengang 117-årige historie - og sagde fra talerstolen, at hun fik "helt lyst til at give jer alle sammen et kram".

Som formand for LO og senere FH var hun resultatsøgende, men viste i foråret en ny, mere aktivistisk side, da regeringens afskaffelse af store bededag fik hende på barrikaderne.

Du kan blive klogere på Lizette Risgaard, der nu er på orlov, i denne artikel:

FH kommenterer orlov i pressemeddelelse

Fagbevægelsen Hovedbevægelse, FH, har fredag aften udsendt en pressemeddelelse, hvor den bekræfter, at formand Lizette Risgaard tager orlov under den eksterne advokatundersøgelse, som FH iværksatte i formiddags.

- Imens den står på, har hun valgt at gå på orlov og vil derfor ikke fungere som formand, udtale sig på vegne af FH eller have sin daglige gang i FH's hovedkvarter på Islands Brygge, står der.

Advokatundersøgelsen blev sat i gang øjeblikkeligt, fremgår det.

- Og det er den klare indstilling fra FH's forretningsudvalg, at den skal gennemføres så hurtigt, det kan lade sig gøre på en grundig og saglig måde.

- Det bliver nok en knap så hård 1. maj for Socialdemokratiet

Lizette Risgaard og fagbevægelsen er en magtfaktor i dansk politik, og derfor får sagen om Lizette Risgaard også betydning for dansk politik. Sådan lyder det fra TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

På mandag var der lagt i kakkelovnen til, at fagbevægelsen skulle lange hårdt ud efter Socialdemokratiet, der efter afskaffelsen af store bededag ikke er velkommen til FH's 1. maj-arrangementer.

- Der var virkelig lagt op til, at den nye regering over midten med socialdemokraterne i spidsen skulle have med krabasken, siger Hans Redder.

Men den kritik bliver sværere at gennemføre nu, hvor der pludselig er opstået ”et totalt vakuum” i fagbevægelsens top, vurderer han.

- Det bliver nok en knap så hård dag for Socialdemokratiet 1. maj og omvendt en rigtig hård dag for FH og fagbevægelsen, siger den politiske redaktør.

Ungdomsformand: Kan ikke forsætte, som om intet var hændt

3F Ungdom var en af de organisationer, der tidligere på dagen meddelte, at tilliden til Lizette Risgaard var væk.

Og formand Morten Ryom kalder det nu "fornuftigt", at hun har valgt at gå på orlov. 

- Man kan så på sigt diskutere, om hun skal være formand eller ej. Men når der ligger sådan nogle vidensbyrd, som der gør, kan man ikke fortsætte på arbejdspladsen, som om intet var hændt, siger han til TV 2 Nord.

Kommentator: - Presset er blevet voldsomt

Det er for tidligt at erklære Lizette Risgaard færdig som formand for FH, men hun har lidt ”et meget stor tilbageslag”, lyder det fra TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn, efter at hun har besluttet at tage orlov.

Hun overlevede ellers et hastemøde fredag morgen. Men efterfølgende trak først HK og siden tre andre fagforbund støtten til formanden. Til sidst måtte hun indse, at hun stod over for en 1. maj på mandag, hvor sagen og hendes ageren ville fylde alt, vurderer Ole Krohn.

- Det er en håbløs udgangsposition at gå ud på arbejderbevægelsens store festdag og forsøge at sælge andre politiske budskaber. Og det er efter min mening årsagen til, at hun trækker sig. Presset er blevet voldsomt, siger han.

FH udpeger midlertidig formand

Næstformand Morten Skov Christiansen bliver fungerende formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) under Lizette Risgaards orlov.

Det oplyser FH til DR.

Ingen 1. maj-taler fra Lizette Risgaard

Lizette Risgaard kommer ikke til at holde tale på arbejdernes internationale kampdag 1. maj.

Det oplyser Fagbevægelses Hovedorganisation, FH, til B.T., efter at hun har valgt at gå på orlov, til der foreligger et resultat af den advokatundersøgelse, som FH har iværksat. 

FH's pressetjeneste understreger over for B.T., at Lizette Risgaards orlov er trådt i kraft med øjeblikkelig virkning, og at hun ikke er blevet presset til det. 

Lærerforeningen opfordrer Lizette Risgaard til at gå af

Danmarks Lærerforening opfordrer nu også Lizette Risgaard til at trække sig som formand.

Det skriver fagforeningen i en pressemeddelelse efter et ekstraordinært møde i hovedbestyrelsen fredag eftermiddag og aften.

Formand Gordon Ørskov Madsen erklærer sig i pressemeddelelsen "rystet, skuffet og vred" over de historier, der er kommet frem om Lizette Risgaard.

- Det at være tillidsvalgt kommer med et særligt ansvar. Og den adfærd, Lizette Risgaard har erkendt, er uforenelig med at være formand for FH. Derfor har vi i Danmarks Lærerforening ikke længere tillid til Lizette Risgaard som formand og opfordrer hende til at trække sig, siger formand Gordon Ørskov Madsen i pressemeddelelsen.

I forvejen har HK, Teknisk Landsforbund samt Kost- og Ernæringsforbundet opfordret Lizette Risgaard til at trække sig.

Lizette Risgaard går på orlov 

Lizette Risgaard går på selvvalgt orlov, indtil der foreligger et resultat af den advokatundersøgelse, som FH har iværksat.

Det skriver hun i en mail, som TV 2 har set.

FH-formanden skriver i mailen, at hun ville komme til at stå i vejen for fagbevægelsens arbejde både 1. maj, og indtil undersøgelsen er færdig.

En ekstraordinær kongres ville være "et kæmpestort skridt"

Det er et kæmpestort skridt, hvis HK indkalder til en ekstraordinær kongres, hvor det eneste punkt på dagsordenen er, hvorvidt en formand, der har erkendt at have opført sig upassende, kan blive på sin post eller ej. 

Det fortæller Henny Christensen, der er redaktør på TV 2 News og har stort kendskab til fagbevægelsen.

- Meldingen fra HK øger presset på Lizette Risgaard betydeligt. Denne her sag kan udvikle sig time for time, siger hun.  

- Så længe sagen står på, kan FH ikke agere som en troværdig organisation. 

Noa Redington, der er politisk kommentator på TV 2, skriver på Twitter, at spørgsmålet om Lizette Risgaards fremtid er meget simpelt:

- Man kan ikke være formand for FH, hvis HK trækker støtten, lyder det. 

HK overvejer ekstraordinær kongres

HK overvejer at indkalde til ekstraordinær kongres om Lizette Risgaards fremtid i FH. Det siger HK-formand Anja C. Jensen til Ritzau.

- Hvis vi har en fornemmelse af, at vi også kan få opbakning til vores motiv til kongressen, kan det godt være, at vi vil gå videre med det. Det må vi gøre op over de næste dage, siger hun.

Ifølge FH’s vedtægter kræver det mindst 10 procent af FH’s 1,3 millioner medlemmer at indkalde til kongres. Det kan HK mønstre alene med sine cirka 215.000 medlemmer.

Derudover kræver det tre forbund. Det kan der også mønstres, efter at HK, Teknisk Landsforbund og Kost- og Ernæringsforbundet har meldt ud, at Lizette Risgaard bør trække sig.

Lærerforening holder møde

Danmarks Lærerforening holder lige nu virtuelt møde for at drøfte opbakningen til Lizette Risgaard.

Det bekræfter fagforeningen, der har cirka 84.000 medlemmer, over for TV 2.

Det er et af de forbund, der endnu ikke har taget offentlig stilling til, om Lizette Risgaard kan fortsætte som formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Overblik: Sådan stiller forbundene sig til Risgaards fremtid

Fagbevægelsens Hovedorganisation består af 65 medlemsorganisationer, hvoraf 22 er repræsenteret i forretningsudvalget, der i morges var samlet til hastemøde om Lizette Risgaards adfærd.

Disse tre forbund mener, at hun bør trække sig som formand:

  • HK
  • Teknisk Landsforbund
  •  Kost- og Ernæringsforbundet

Disse forbund vil afvente en advokatundersøgelse:

  • FOA
  • 3F
  • Dansk Metal
  • Dansk El-Forbund
  • Dansk Sygeplejeråd
  • Serviceforbundet
  • Politiforbundet
  • Malerforbundet
  • Uddannelsesforbundet
  • Fødevareforbundet NNF

Disse forbund har ikke meldt ud:

  • Danmarks Lærerforening
  • Bupl
  • Finansforbundet
  • Socialpædagogerne
  • Dansk Socialrådgiverforening
  • Blik- og Rørarbejderforbundet
  • Forsikringsforbundet
  • Farmakonomforeningen
  • Hærens Konstabel- og Korporalforening

Endnu et forbund vil have Risgaard til at trække sig

Kost- og Ernæringsforbundet ønsker – ligesom HK og Teknisk Landsforbund – at Lizette Risgaard trækker sig som formand for FH.

Det meddeler formand Ghita Parry i en mail til TV 2.

- Det er mit håb, at Lizette Risgaard selv tager konsekvensen af det her. Hvis ikke det sker, er min tillid til hende som formand for FH desværre væk, skriver hun.

Ghita Parry skrev tidligere på aftenen på Twitter, at hun var "dybt rystet", og opfordrede Lizette Risgaard til at overveje sin fremtid.

Kritikere har et våben mere

Efter at HK har trukket støtten til Lizette Risgaard, er forbundet nu formentlig i gang med at sondere terrænet efter alliancepartnere. Det vurderer TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn.

Der findes nemlig et våben til at få afsat FH’s formand, som endnu ikke er taget i brug: Der kan indkaldes til en ekstraordinær kongres.

Ifølge FH’s vedtægter kræver det mindst 10 procent af FH’s 1,3 millioner medlemmer, forklarer Ole Krohn, og det kan HK med sine 215.000 medlemmer klare alene.

Desuden kræver det tre forbund. Ud over HK har Teknisk Landsforbund trukket støtten.

- Det vil sige, at de mangler ét forbund mere, så har de yderligere en presbold, der hedder: Hvis du ikke går, så tager vi en konference, siger Ole Krohn.

Minister: Grænseoverskridende adfærd er aldrig acceptabel

Ligestillingsminister Marie Bjerre fra Venstre har sendt en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet og Berlingske om Lizette Risgaards upassende adfærd.

- Grænseoverskridende adfærd er aldrig acceptabel – og så er det underordnet, om den krænkende adfærd kommer fra mænd eller kvinder. De skal håndteres ud fra samme målestok. Ellers risikerer den vigtige Metoo-bevægelse at miste sin legitimitet. Jeg har stor respekt for alle, der siger fra, hvis de oplever grænseoverskridende adfærd. I er modige, skriver Marie Bjerre.

Rystet forbundsformand: Risgaard forstår ikke situationens alvor

Lizette Risgaard forstår ikke situationens alvor. Det mener Ghita Parry, der er formand for Kost og Ernæringsforbundet, som hører under Fagbevægelses Hovedorganistaion, FH.

- Jeg er dybt rystet over dagens vidnesbyrd om FH’s formand! Ofre for krænkelser skal aldrig være i tvivl om, at fagbevægelsen står på deres side. Jeg mener ikke, at Lizette Risgaard forstår situationens alvor, og opfordrer til, hun kraftigt overvejer sin fremtid i spidsen for FH, skriver Ghita Parry på Twitter.

Erhvervskommentator: - Nu har vi den ultimative splittelse

Der hersker kaos i fagbevægelsen. Det siger TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn, efter at HK og senest Teknisk Landsforbund har trukket støtten til FH-formand Lizette Risgaard.

- Nu har vi den ultimative splittelse, siger Ole Krohn.

HK udgør 215.000 af FH’s i alt 1,3 millioner medlemmer, mens Teknisk Landsforbund har cirka 30.000.

Det er altså et mindretal, der har trukket støtten på nuværende tidspunkt, men spørgsmålet er, om Lizette Risgaard kan blive ved at stå for presset, påpeger Ole Krohn.

- Det her pres vokser time for time, siger han.

Flere forbund venter med konklusioner

Mens HK og Teknisk Landsforbund har trukket støtten til Lizette Risgaard, holder flere af FH's 65 medlemsorganisationer fast i at afvente den advokatundersøgelse, der nu er sat i værk.

Både Politiforbundet og Serviceforbundet vil vente med at drage konklusioner, oplyser deres respektive formænd til Ritzau. De henviser begge til, at det er den aftale, som blev lavet på mødet i forretningsudvalget i morges.

Også Dansk Metal og Dansk El-forbund vil afvente advokatundersøgelsen ligesom 3F og FOA.

Derfor kan Lizette Risgaard blive siddende under undersøgelse

Det har mødt kritik, at Lizette Risgaard kan blive på sin post, mens hun er centrum for en ekstern undersøgelse.

Men det står FH frit for at beholde Lizette Risgaard på posten under en advokatundersøgelse. Det forklarer Mille Mortensen, der er selvstændig forsker og konsulent med speciale i krænkende handlinger og mobning på arbejdspladsen.

Ifølge hende er det op til arbejdspladsen, hvordan den vælger at håndtere sager om eksempelvis seksuel chikane. Det fastslår arbejdsmiljøloven.

Når man i nogle tilfælde vælger at hjemsende folk, mens der foregår en undersøgelse, kan det være for at sætte en stopper for den hjemsendtes adfærd, eller hvis krænkelserne er af særlig grov karakter, forklarer Mille Mortensen til TV 2.