Demonstrationer kan påvirke trafikken i København

Arrangører vil fortsætte protesten, selvom politiet beordrer dem til at stoppe, skriver de.

Aktivister fra klimabevægelsen Extinction Rebellion planlægger fredag at demonstrere og lave vejblokader i hjertet af København.

Under overskriften ’Befri Jorden’ vil gruppen blandt andet omlægge vejen foran Christiansborg til ”vild natur” med medbragte planter, lyder det.

Arrangørerne opfordrer deltagere til at medbringe potteplanter eller afklip fra haven, der ”kan hjælpe krydset til at blive natur’.

Gener for trafikken

Gruppen skriver på Facebook, at demonstrationen er anmeldt til politiet, men den forbeholder sig samtidig retten til at udføre civil ulydighed.

- Den civile ulydighed består i, at vi fortsætter protesten og forstyrrelsen af samfundet, også hvis politiet beordrer os til at stoppe, står der.

Hos Københavns Politi er man forberedt på ”flere demonstrationer og aktioner omkring Christiansborg”, fremgår det af et tweet.

- Det kan betyde, at trafikken ved Slotsholmen kan blive påvirket i et vist omfang, skriver politiet.

Demonstrationen er planlagt til at starte klokken 14 på Christiansborg Slotsplads, hvorfra deltagerne vil bevæge sig ud på vejen. Der er desuden arrangeret musik og taler.

Formålet er ifølge Extinction Rebellion at gøre oprør for at presse regeringen til at bøje sig for gruppens krav. Gruppen kræver, at regeringen skal omlægge landbrugsjord til vild natur, stoppe for lån til industrielt landbrug og forbyde pesticider, skriver den på sin hjemmeside.

800 tilmeldte

Gruppen har ved flere tidligere anledninger skabt gener for trafikken i den danske hovedstad. Som da dens aktivister i maj sidste år blokerede alle broer til Slotsholmen, hvor Christiansborg ligger.

Aktivister fra Extinction Rebellion har også gjort sig bemærket ved andre lejligheder, som da de under sidste års valgkamp afbrød partilederdebatten ’Demokratiets aften’ på DR.

Extinction Rebellion Danmark udspringer af en international bevægelse, der ifølge gruppens hjemmeside består af flere hundrede lokalgrupper i mere end 60 lande.

Torsdag aften havde knap 800 personer tilmeldt sig fredagens demonstration på Facebook.