Lizette Risgaard til hastemøde - anklages for krænkelser

Formanden i FH skal forholde sig til seksuelle krænkelser i organisationen. Hun undskylder nu for sin opførsel.

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) indkalder til hastemøde fredag morgen klokken 07.

Det skyldes, at formand Lizette Risgaard er blevet bedt om at forholde sig til en række beskyldninger om krænkelser.

Den 62-årige formand skulle ifølge anklagerne have opført sig grænseoverskridende overfor en række unge mænd.

Skal forklare sig

På mødet vil FH-formanden blive bedt om at forklare sig overfor de øvrige fagforbund.

Det står i en indkaldelse, TV 2 har set.

Mødet har sager om upassende adfærd af Lizette Risgaard på agendaen.

- Grunden herfor er, at jeg nu har fået oplyst, at Berlingske og Ekstra Bladet vil køre en historie om upassende adfærd, skriver Lizette Risgaard i mødeindkaldelsen.

På mødet deltager blandt andre forbundsformand i HK Anja C. Jensen. Hun skriver i et opslag på Facebook torsdag aften, at hun tager sagen "ekstremt alvorligt", og tilføjer, at hun "har nultolerance over for krænkende adfærd".

- Jeg vil deltage i orienteringsmødet i morgen og finde ud af, hvad der er op og ned i sagen. Af respekt for både dem, der står frem, og for Lizette Risgaard, som der er rejst beskyldninger imod. Og så vil jeg drøfte det næste skridt med mine formandskolleger i de andre forbund, skriver Anja C. Jensen.

Og det er "en meget alvorligt situation situation" for Lizette Risgaard, mener TV 2s erhvervskommentator.

- Fagbevægelsen ser med stor alvor på anklager om grænseoverskridende adfærd, da det er i strid med de gældende politikker, siger Ole Krohn.

Formandsstolen skælver

I de senere år har fagbevægelsen skullet forholde sig til sager om krænkelser, dårlig tone og seksualiserende adfærd.

Også derfor rammer sagen netop nu på et meget ømt punkt for den højtprofilerede FH-formand.

- Lizette Risgaard kommer til at kæmpe for sin post som formand, hvis disse anklager viser sig at holde stik, siger Ole Krohn.

At det er FH's forretningsudvalg, der har indkaldt til mødet, siger ifølge redaktør på TV 2 NEWS, Henny Christensen, der følger fagbevægelsen tæt, noget om sagens alvor.

- Det er et alvorligt møde. Forretningsudvalget består af en række forbundsformænd fra 3F, Metal, Pædagogerne og så videre. Det vi ved, er, at der har været undren og frustrationer over henvendelser om sager, men ikke vidst, hvad de gik ud på, siger Henny Christensen.

- Det kan risikere at påvirke fagbevægelsen mulighed for at agere i helt konkrete sager, hvor medlemmer er i klemme i lignende sager.

Risgaard svarer på Facebook

Det har ikke været muligt at indhente en kommentar fra FH-formanden selv, men sent torsdag aften erkender hun i et længere opslag på Facebook, at hun har udvist upassende adfærd.

- Jeg har handlet uprofessionelt som leder. Og jeg har slet ikke været bevidst om min egen position og den magt, som naturligt følger med. Men det er ikke nogen undskyldning. Pilen peger på mig og min adfærd: Den har været uprofessionel og forkert og skal ændres med det samme. Derfor vil jeg endnu engang gerne sige undskyld. Det kommer ikke til at gentage sig, skriver hun blandt andet i opslaget.

Lizette Risgaard har de seneste år flere gange har markeret sig i debatten om MeToo og krænkelser på de danske arbejdspladser.

I 2020 skrev forbundsformænd og -kvinder fra 53 af FH’s medlemsorganisationer under på en fælles skrivelse, hvor de understregede, at chikane, diskrimination og krænkende adfærd af enhver form er helt uacceptabelt.

Til det sagde Lizette Risgaard:

- Selvfølgelig skal vi kunne hygge os på arbejde og ha’ en uformel omgangstone, det er en del af et godt arbejdsmiljø. Men det skal være klokkeklart for enhver, at vi ikke vil tolerere krænkelser af nogen art på vores arbejdspladser.

Fagbevægelsen med Risgaard i spidsen stod bag et forslag om at indføre et “indirekte objektivt arbejdsgiveransvar”, hvis der ikke forud for chikanen var taget passende forholdsregler.

- Jeg er sikker, på at det vil være et kæmpe incitament for arbejdsgiverne til at gå i gang med at forebygge krænkelser, sagde den markante forbundsleder ved den lejlighed.

Lizette Risgaard blev i 2015 valgt som formand for LO og dermed organisationens første kvinde i spidsen.

Få dage efter valget til formand udskiftede hun fire mænd i ledelsen af den magtfulde organisation, som hun siden har stået i spidsen for.