Gik gerningsmand under radaren? Her er tidligere efterforskningschefs mulige forklaringer
Tidligere efterforskningschef vurderer, at manden er gået under radaren som en "almindelig mand", da politiet i sin tid havde fat i ham.
Han ejede samme bil, havde afgivet dna og boede i samme område.
Der kom mange detaljer frem, som kunne koble sagen om den 13-årige pige og Emilie Meng sammen, da politiet onsdag holdt pressemøde.
Politiinspektør Kim Kliver fortalte blandt andet, at den sigtede var blandt de 1450 personer, der fik taget en dna-prøve i forbindelse med Emilie Meng-sagen.
- Den nu sigtede er en af de personer, som blev afhørt, og han har i den forbindelse også afgivet en dna-prøve, sagde politiinspektøren.
Lighederne kan synes påfaldende – og har sikkert fået mange til at undre sig. Når politiet har haft fat i den sigtede, hvorfor lod de ham så gå, hvis han viser sig at være Emilie Mengs drabsmand?
Havde taget dna
Det kan der være mange forklaringer på, vurderer Bent Isager-Nielsen, der er tidligere efterforskningschef og har mange års erfaring fra politiets rejsehold.
- Jeg har selv haft sager, hvor vi har haft gerningsmanden til afhøring to år tidligere, uden at vi opdagede, at vi havde ham, siger Bent Isager-Nielsen til TV 2.
Han understreger, at han ikke kender til omstændighederne omkring efterforskningen af den sigtede og de konkrete sager. Han baserer det derfor på et skøn ud fra hans erfaringer med andre sager.
- Der kan være mange grunde til, at man ikke opdager en gerningsmand. Han har måske svaret godt for sig, bare ejet en bil, dna-matchet, som man har taget af ham, har måske ikke matchet det, man havde i sagen, siger han.
Det er dog sikkert, at politiet har fundet noget på den sigtede, da de kaldte ham ind i sin tid. Ellers havde de ikke taget en dna-prøve på ham.
- Der er næppe en fuldgyldig dna-profil, der direkte kan matche mellem Emilie Mengs lig og den 32-årige. Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har jo taget mange dna-prøver på mange mænd, og så kan det være, fordi man ikke har en fuld dna-profil af liget, siger han.
Ejede samme bil
Derudover kom politiet det nærmere, at der i forbindelse med Emilie Mengs forsvinden blev identificeret en bil, som den 32-årige har ejet i 2016. Det kunne politiet se på en videoovervågning fra Korsør Station.
- Den såkaldte 0407-bil var en Hyundai i30. Der er cirka 2140 biler af den type. Sigtede har ejet en Hyundai i30. På den baggrund indgik den 32-årige sigtede allerede i vores efterforskningsmateriale. En sådan bil er blevet lokaliseret i Slovakiet, og den er blevet sikret gennem et samarbejde i Europol, lød det fra politiet på pressemødet.
Det er Bent Isager-Nielsens formodning, at politiet nok har afhørt mange forskellige personer med den type bil, og at de af en eller anden grund ikke har tænkt, at den sigtede skilte sig særligt ud.
Han er dog sikker på, at politiets øjne igen har været stærkt rettet mod den sigtede, da det i forbindelse med sagen om den 13-årige pige kom frem, at han havde ejet Hyundai'en.
- Der har man sat alt ind. For så havde man ikke kun en geografisk indikator, men vidste også, at han havde haft bilen. Man har gjort alt for at se, om der kunne være en sammenhæng, siger han.
Har måske lignet en almindelig mand
Politiet blev noget tavse, da de på pressemødet blev spurgt, om manden var tidligere straffet. Det kunne de ikke komme nærmere ind på, lød det fra Kim Kliver.
Ifølge Bent Isager-Nielsen vil det være realistisk, at manden ikke har været kendt hos politiet.
- Hvis han var kendt sædelighedsforbryder, skulle man tro, at man havde holdt øje med ham. Jeg ser for mig, at han er en almindelig dansk mand med villa og dansk arbejde, som, alle bagefter vil undre sig over, har gjort det, siger han.
Det, tror han også, kan være en af grundene til, at politiet ikke studsede mere over ham, da de havde fat i ham første gang.
- Man har måske tænkt, at det var en helt almindelig mand, der bare ejer sådan en bil, dna-skrabet gav intet match, og han nægtede kendskab til det, og så er han bare smuttet.
Boede i samme område
Man ved dog, at manden bor i området, hvor Emilie Meng forsvandt. Ifølge Bent Isager-Nielsen er lokalområdet "meget interessant" i efterforskning af den slags sager.
- Jeg er sikker på, at i syv år har Sydsjællands og Lolland Falsters Politi haft det som top of mind, hvis der kom nye sager, om det kunne være gerningsmanden i Meng-sagen, siger han.
Derfor tror han også, at politiet meget hurtigt i forbindelse med sagen om den 13-årige har kigget på, om der kunne være en sammenhæng.
- Mange af de her gerningsmænd arbejder med en komfortzone – et geografisk område, hvor de er kendte og ved, hvordan de kommer væk, forklarer han.
Han understreger, at manden stadig kun er sigtet, og at en sigtelse kun er politiets "arbejdsteori", indtil det modsatte er bevist, og manden er dømt.
Og selvom han godt kan forstå, at mange udefra nok vil tænke, at der er slående mange ligheder, så tør den tidligere efterforskningschef ikke vide sig sikker.
- Nogle gange ligner nogle sager hinanden vildt – og så viser det sig, at det er de bare overhovedet ikke. Andre gange har jeg oplevet, at sagerne har været vidt forskellige, og at det har været samme gerningsmand, siger han.