Mangel på flyveledere skaber kaos i Københavns Lufthavn
Flyveledere har afvist at tage ekstra vagter efter måneders overarbejde.
Der mangler flyveledere i Københavns Lufthavn til at overvåge og dirigere lufttrafikken. Og nu har de eksisterende flyveledere afvist at tage flere ekstravagter.
Det har medført, at 74.868 flypassagerer fordelt på 589 flyafgange er blevet ramt af forsinkelser på mere end et kvarter siden fredag. 83 flyafgange er blevet aflyst.
- Vi er selvfølgelig rigtig kede af, at passagererne ikke kommer afsted til tiden, siger Christian Poulsen, der er driftsdirektør i Københavns Lufthavn, til TV 2.
Han opfordrer parterne til at finde en løsning. Det er den statsejede lufttrafiktjeneste Naviair og flyveledernes fagforening, DATCA, der er endt i en konflikt på grund af manglen på flyveledere.
Trafikchefen i Københavns Lufthavn, Kristoffer Plenge-Brandt, oplyser til Ritzau, at forsinkelserne fortsætter i denne uge.
Advarsel om "enorme konsekvenser"
Berlingske kunne tirsdag berette, at flyvelederne kræver 40 procent ekstra i løn for at tage flere ekstravagter.
Flyveledernes fagforening afviser, at de er kommet med et krav om 40 procent ekstra i løn – fagforeningen kalder det et forslag, som skal holde på flyveledere i en tid, hvor flere tager et job i udlandet, og andre nærmer sig pensionsalderen.
Flyvelederne erkender, at passagererne bliver taget som gidsler i den nuværende situation. Men de mener, at Naviair med åbne øjne har gennemført en spareplan under corona, som har ført til den nuværende situation med mangel på flyveledere.
- Vi har advaret Naviair i over et år om, at den her situation ville opstå, siger formanden for flyveledernes fagforening, Esben Jean-Pierre Blum, til TV 2.
Knap 50 flyveledere blev sendt hjem i 2020, og allerede dengang påpegede Esben Jean-Pierre Blum, at det ville få "enorme konsekvenser", når flytrafikken vendte tilbage til normalen, skriver TV 2 Kosmopol.
Flyvelederne fortæller, at de har holdt 17 møder med direktionen, uden at Naviair konkret har fremlagt en plan for at løse situationen.
- Nu lyder det, som om vi ikke vil tilbage i arbejde – men vi taler om, at folk skal arbejde på deres fridage. Vi går på arbejde på alle vores arbejdsdage og knokler derudaf ligesom alle andre gør, siger Esben Jean-Pierre Blum.
I april manglede der i gennemsnit seks flyveledere per dag i lufthavnen, og det er helt uholdbart, lyder det.
Bedre balance om halvandet år
Trafikchefen ved Naviair, Torsten Elkjær, beklager forsinkelserne i lufthavnen. Han fortæller, at Naviair mangler omkring 10 procent flyveledere til kontroltårnet i Københavns Lufthavn.
- Det er vores ansvar. Vi er i gang med at uddanne, og det har vi været igennem længere tid. Vi forventer at være i en bedre strukturel balance i løbet af halvandet til to år, siger han til TV 2.
I mellemtiden har selskabet set sig nødsaget til at pålægge de eksisterende flyveledere overarbejde, fordi den normale frivillighed til at tage ekstravagter ikke længere er til stede.
- Vi føler, at vi nu som virksomhed har handlepligt i forhold til alle de rejsende og industrien for at forsøge at få hævet kapaciteten i lufthavnen, siger han.
Han erkender, at det er "en træls situation" og ikke skaber noget godt arbejdsmiljø at pålægge flyvelederne ekstra vagter. Men han understreger, at flyvelederne stadig vil få en arbejdsuge på mindre end 40 timer trods ekstravagterne.
Mange vigtige rejsedage i sigte
Imens konflikten fortsætter, forsøger driftsdirektøren i Københavns Lufthavn, Christian Poulsen, at afbøde de værste konsekvenser.
- Vi har måske 650 operationer på en dag, hvor fly 650 gange skal have plads til at komme ind til København eller ud af København. Hvis der mangler flyveledere, så er det utrolig svært at være alle os andre her i lufthavnen for at få kabalen til at gå op, siger han.
Adspurgt, hvorvidt konflikten får konsekvenser for flytrafikken de kommende helligdage og den kommende sommerferie, svarer han:
- For os er hver dag en vigtig dag. Der er også ret store dage foran os, længe inden vi kommer ind i sommeren. Så for os er det super vigtigt, at vi får løst det her meget hurtigt, siger han.