Det grænseløse bedrag

Efter TV 2-dokumentar om svindel: 31-årig dømt

Tusindvis af danskere har siden 2015 mistet et tocifret milliardbeløb til svindlerne, lyder vurderingen.

Det koster halvandet års fængsel og godt en million kroner at have medvirket til et af Danmarks største digitale svindelnumre.

Det slog retten i Aarhus fast i sidste uge.

Det er den 31-årige Christian Soelberg Due, der erkendte sin medvirken og modtog dommen i den sag om investeringssvindel, som sidste år blev afdækket i TV 2-dokumentaren ’Det grænseløse bedrag’.

Lokkede læserne

Udsendelsen kortlagde et net af mellem- og bagmænd i og uden for Danmark.

De har siden 2015 været med til at snyde danskere for et tocifret milliardbeløb, vurderede Sune Gabelgård, der er leder af svindelbekæmpelse for Mobilepay – tidligere har han haft samme arbejdsopgave i politiet, Danske Bank og Nets.

I sagen mod Christian Soelberg Due blev det vurderet, at hans rolle i svindlen havde påført en række forurettede et formuetab på i hvert fald 1,8 millioner kroner, skriver Århus Stiftstidende.

Hans egen forklaring om sin rolle er, at han i 2019 solgte sin investeringsrådgivningsside til det britiske markedsføringsbureau Finixio for næsten en million kroner.

På den måde blev han, ifølge ham selv, uforvarende en mellemmand i svindlen, fordi han lod briterne bruge sin side til at lokke læserne til at investere i falske bitcoins. Selv blev han ansat i bureauet på en god kontrakt.

Ifølge Sune Gabelgård fra Mobilepays svindelbekæmpelse har Christian Soelberg Due ”fungeret som en nyttig idiot og som facilitator for de bagmænd, der står bag det måske største bedrageri, der har ramt danskere”.

Et stærkt signal

Ud af de 18 måneders fængsel, retten i Aarhus gav Christian Soelberg Due for medvirken til bedrageri af særlig grov beskaffenhed, skal han afsone 6 af dem med det samme.

De resterende måneder skal han kun afsone, hvis han begår noget strafbart de næste to år.

Til gengæld får han konfiskeret 1.088.586 kroner, ligesom han skal betale sagens omkostninger.

Sune Gabelgård er glad for, at der er sket noget i den her kæmpestore svindelsag, og at nogen bliver dømt.

- Dommen sender et superstærkt signal om, at det ikke er omkostningsfrit at stå på sidelinjen og hjælpe de kriminelle med deres gerninger, siger han.

- Men det er omvendt ærgerligt og måske forventeligt, at man nu har fået en af de små fisk, mens man ikke har fået fat i de rigtige bagmænd, som er løbet med alle pengene.

Christian Soelberg Due har ikke ønsket at kommentere dommen.