Nyt festfænomen for mindreårige skaber bekymring

De populære fester markedsføres på Tiktok. Ifølge arrangørerne er det bedre, at de unge mødes hos dem og fester end andre steder.

I Roskilde er der opstået et nyt festfænomen, som får mindreårige til at flokkes til fra alle dele af landet. Et fænomen, der bekymrer både natteravne, politi og forældre.

Festerne kaldes nemlig 16+-fester og markedsføres på sociale medier som et sted, hvor unge ned til 15 år kan feste, indtil de er gamle nok til at tage i byen. I videoer på sociale medier kan man se, hvordan festerne afholdes i omgivelser, der til forveksling ligner en natklub.

- Så længe man er født i år 2007, kan man komme ind, også selvom man er 15 år, lyder det i et opslag fra Rive Event på Tiktok.

Rive Event har flere gange fået kritik af Alkoholreklamenævnet for at markedsføre alkohol til børn under 18 år. Senest for fire dage siden, hvor Alkoholreklamenævnet ser på, om Forbrugerombudsmanden skal se på sagen.

Ifølge arrangørerne sælges der ikke alkohol til festerne. Men de må gerne selv tage alkohol med, og på begivenhedernes sider på Facebook opfordres de unge til at medbringe deres egne drikkevarer.

Festerne har længe bekymret Natteravnene i Roskilde, der nu har sat ekstra mandskab ind, når festerne afholdes.

- Det er ofte der, vi møder de allermest berusede unge mennesker. Nogle er så berusede, at de ikke kan tage vare på sig selv, siger Klaus Walmod, formand Natteravnene Roskilde, til TV 2.

Til mange af Rive Events fester skal man kun være 15 år for at deltage. Video: Laura Kongsmark Schuldt

Ofte udsolgt

Festerne kaldes for "privatfester" og markedsføres især på det sociale medie Tiktok. Her har Rive Event 19.000 følgere, og videoerne af dansende unge har flere tusinde likes. Det koster 195 kroner at deltage i festerne, og arrangørerne melder ofte om udsolgt flere dage i forvejen.

Klaus Walmod fra Natteravnene fortæller, at de oplever, at de unge overlades til sig selv, når de er blevet for fulde til at være inde til festen.

- Uanset hvordan vejret er, bliver de sat uden for døren, og for et par uger siden var to piger sat uden for døren, hvor vi blev nødt til at ringe efter en ambulance, fordi de var ukontaktbare, fortæller Klaus Walmod.

Han tilføjer, at en af pigerne var kommet fra København, og at forældrene ikke vidste, de var taget til festen.

Er det ikke bedre, de mødes her under lidt mere kontrollerede forhold, hvis alternativet er, at de bare drikker sig fulde andre steder?

- Jeg tænker, det ville være bedre, hvis de sad hjemme hos nogen, hvor der var nogle ansvarlige voksne i nærheden.

- Jeg har hørt festarrangørerne argumentere for, at ellers sidder de bare andre steder, men det er ikke det, vi typisk oplever som natteravne i Roskilde. Hvis de drak hjemme hos nogen, så vil de typisk drikke mindre end det, vi oplever her, siger Klaus Walmund.

I en gruppe for beboere i Roskilde diskuterer flere borgere og forældre til børn festerne. Nogle beskriver, hvordan de er gået forbi og har set børn ligge alene ude foran eller stå og kaste op ude foran festerne.

Anna Riis Hedegaard er mor til en pige, der har været med til festerne. De bor i København, men datteren er taget helt fra København for at være med.

Har du været med til festerne?

Har du deltaget i Rive Events fester og vil fortælle mere om dem fra et ungt perspektiv? Så hører TV 2 gerne fra dig. Skriv til Laura Kongsmark Schuldt på mail laks@tv2.dk

Hun er ikke så bekymret for sin egen datter, da hun ved, at hun er fornuftig, men hun undrer sig over, at festerne overhovedet kan være lovlige.

- Det er en lidt trist forretningsmodel, at man ikke har en ambition om at skabe nogle fester, som handler om noget andet end at drikke sig enormt fuld, siger hun.

Anna Riis Hedegaard fortæller, at datteren har givet udtryk for, at der ikke rigtig tjekkes id på deltagerne i døren.

- Når man som forældre sender sit barn til en fest, der er målrettet den aldersgruppe, så forventer man bare automatisk, at der er en højere ansvarlighed og ambitionsniveau hos dem, der arrangerer festen. Det sender et lidt forkert signal om, at der er en gruppe voksne mennesker, der synes, det er en okay måde at holde fest for teenagere på, siger hun.

"Små bunnykostumer" og "kække bunnyører"

Til næste Rive Event-fest, der afholdes næste torsdag, er temaet "Playboy". Her opfordres drenge til at komme i morgenkåbe eller jakkesæt, og pigerne i "små bunnykostumer, eventuelt en fin kjole og kække bunnyører".

Alle billetter til eventet er allerede helt udsolgt.

Netop det, at Rive Event holder en fest med "bunnytema", har mødt kritik fra flere kanter i programmet 'Reporterne' på 24syv. Her bliver Rive Event kritiseret for at seksualisere de unge og lægge op til en adfærd, der måske kan overskride nogles grænser.

Også Klaus Walmod mener, at det er problematisk.

- Som privatperson tænker jeg, at det er ude af trit med tiden, og jeg synes, det er et problematisk tema at sætte op, når det målrettes unge mennesker ned til 15 år. Det er at trække en seksualisering ned over de unge, som de ikke nødvendigvis er modne nok til at håndtere, siger han.

Rive Event annoncerer for festerne på sociale medier som Tiktok og Instagram. Her ses en video fra Tiktok. Video: Laura Kongsmark Schuldt

Hos Midt- og Vestsjællands Politi er de også stødt på festerne. Politiinspektør Thomas Tarpgaard fortæller, at 16+-fester er en form for nyt fænomen, som de oplever, er opstået efter coronanedlukningen, og som ikke kun begrænser sig til området omkring Roskilde.

Han forklarer, at selvom der kommer mange mennesker til festerne, og de ikke nødvendigvis kender hinanden, har arrangørerne indrettet sig, så det betragtes som et privat arrangement og ikke en natklub.

- De, der holder festerne, har jo læst og forstået loven. Man må ikke servere alkohol for mindreårige, og det gør de ikke. De sælger colaer og frugtjuice, så tager de en entrépris, som folk gerne vil betale for at komme ind, så alle de regler, vi kender på bevillingsområdet, er ikke gældende i deres tilfælde, siger Thomas Tarpgaard.

Ifølge politiinspektøren er de meget opmærksomme på festerne, men han understreger også, at de på nuværende tidspunkt ikke har modtaget mange anmeldelser om arrangementerne.

- Der har været episoder, hvor unge mennesker har været lidt mere berusede, end hvad godt er, men så har Natteravnene været gode til at være til stede. Diskussionen er, hvordan man gør det bedst, hvis unge mennesker gerne vil samles og feste. Er det i en park, hvor der ikke er opsyn, eller sådan et sted her, siger han.

- Ville mødes og drikke andre steder

TV 2 ville gerne havde spurgt Rive Event, hvordan festerne foregår, om de tjekker, hvor gamle deltagerne er, og hvad de tager med ind, og hvordan de håndterer, hvis de unge bliver for fulde. Men det har ikke været muligt.

I stedet henviser Rive Event til et opslag på Facebook, som de har delt mandag eftermiddag efter henvendelser fra flere medier.

Her skriver Rive Event, at de, "selvom det kan være svært at kontrollere alle vores 200+ gæster", har ansat vagter og personale, der holder øje med de unge. Derudover skriver de, at de "gør alt, hvad de kan for at sikre, at de unge har det godt", og at de tror, at de unge ellers vil samles i "parker, opgange, havne, søer, stationer, gader og stræder".

- Vi har evalueret, om vores fester skal være alkoholfri. Hvis vi gør det, så vil de unge ikke vil komme, og så sidder de i stedet rundt omkring og drikker uden opsyn i små grupper, lyder det fra Rive Event i opslaget.

I opslaget skriver Rive Event også, at de nu har valgt at fjerne playboytemaet fra næste fest. De forklarer, at det er de unge selv, der gennem en afstemning har været med til at bestemme, hvad temaet skulle være, og at der kom flest stemmer på "Playboytema".

- Vi kan nu godt se, forældre har en anden historik med Playboy, end vi som unge har. Vi kendte slet ikke baggrunden samt de overgreb, der har været, som vi naturligvis tager stor afstand fra. Vi beklager meget for valget af temaet, og vi vil generelt være mere opmærksomme på kommende temaer, skriver virksomheden i opslaget.