Mette Frederiksen sår tvivl om populær pensions skæbne
Statsminister Mette Frederiksen (S) åbner tirsdag for andre muligheder end en forringelse af seniorpensionen.
Regeringen overvejer andre muligheder end at forringe seniorpensionen, som der ellers er lagt op til i regeringsgrundlaget.
Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S) i forbindelse med tirsdagens spørgetime i Folketingssalen.
- Jeg lytter mig til, at der her i Folketinget ikke er opbakning til det. Derfor overvejer vi også i regeringen, hvad det næste skridt så er på det her spørgsmål.
I regeringsgrundlaget lægger SVM-regeringen op til, at sammenlægge Arne- og seniorpensionen til en samlet ordning.
- Mit håb var, at vi kunne lave noget flere partier sammen, så vores seniorer ved, hvad man har at gøre godt med i fremtiden. Men det ser svært ud i det her Folketing, siger Mette Frederiksen tirsdag.
Omfattet af et forlig
Statsministeren svarer i Folketingssalen ikke på noget tidspunkt klart på, om regeringen ønsker, at planerne om seniorpensionen fra regeringsgrundlaget føres ud i livet.
- Vores gamle venner fra De Radikale går ind for både at afskaffe Arne-pensionen og efterlønnen. Så nogen let løsning på tilbagetrækningsområdet er der ingen af os, der har, siger hun.
Seniorpensionen er omfattet af et politisk forlig, som Venstre, Liberal Alliance, De Konservative, Dansk Folkeparti og De Radikale er en del af.
I sidste uge gik LA, K og R sammen i en reformalliance.
De mener ikke, at der skal røres ved seniorpensionen. I stedet ønsker de at afskaffe efterlønnen og Arne-pensionen.
- Det er komplet uforståeligt, at regeringen vælger at skære på den ordning, som er mest fair, fleksibel og lige for alle for i stedet at bevare efterlønnen og Arne-pensionen, som tiden simpelthen er løbet fra, lød det fra De Radikales politiske leder, Martin Lidegaard, til Berlingske i sidste uge.
Flere bliver afvist i døren
Meldingen kommer få uger efter, at TV 2 kunne fortælle, at flere og flere bliver afvist, når de søger om seniorpension.
Ved ordningens start blev nærmest alle, der søgte om seniorpension, også tildelt det. I ordningens første tre måneder fik 97 således tildelt seniorpension, hver gang 100 søgte.
Men over tid er andelen faldet, og i fjerde kvartal af sidste år, blev der kun givet 63 tilsagn om seniorpension hver gang 100 personer søgte.
Blandt andet fagforeningen FOA talte efterfølgende om, at de havde "en lille mistanke" om, at kravene til seniorpension var blevet strammet, fordi mange søgte om at komme på ordningen mens der var mangel på arbejdskraft.
- Man kan ikke lade være med at få en lille mistanke om, at hele den her snak om, at vi mangler arbejdskraft ude på vores arbejdspladser, på én eller anden måde har fået sneget sig ind den her diskussion, sagde FOA's forbundssekretær Maria Klingsholm til TV 2.