Voldsom stigning i tilfælde med diabetes – det er en stille katastrofe, siger forening
Det er især type 2-diabetes, der driver den kraftige stigning.
På otte år er antallet af danskere med enten diabetes 1 eller 2 steget voldsomt – og i en sådan grad, at der er tale om en stigning på over 30 procent.
Det viser en opgørelse i Diabetesforeningens nye dataportal diabetestal.nu.
Således lever mindst 356.000 danskere nu med diabetes. Mindst, fordi over 100.000 danskere ifølge Diabetesforeningen har uopdaget diabetes.
- Det er nogle svimlende tal og en markant udvikling, der tydeligt understreger, at diabetes er en stille sundhedskatastrofe, oplyser den administrerende direktør for diabetesforeningen, Claus Richter, i en pressemeddelelse.
Siden 1996 er der sket en firedobling i antallet af tilfælde.
Diabetes er livsomvæltende
Diabetesforeningen opfordrer derfor til, at kronisk sygdom, herunder diabetes, kommer i centrum for den nye sundhedsstrukturkommission.
Kommissionen blev nedsat i marts og skal om senest et år komme med modeller for den fremtidige organisering af det danske sundhedsvæsen.
- Diabetes er livsomvæltende for den enkelte og lægger et stort pres på sundhedsvæsenet i en tid, hvor de sundhedsprofessionelle hænder bliver færre og færre, oplyser Claus Richter.
Alene i 2022 fik over 30.000 danskere konstateret type 2-diabetes, og fremskrivninger viser, at der i 2030 vil være mindst 420.000 danskere med denne diabetestype.
Diabetes 2 er arveligt
Der er flere årsager til, at man kan få type 2-diabetes.
For det første er denne type arvelig, men det betyder ikke, at man automatisk udvikler diabetes, for livsstil spiller også en stor rolle, herunder overvægt.
Omvendt kan en person med en sund livsstil udvikle type 2-diabetes, hvis personen er stærkt genetisk disponeret.