Upopulære aktivister vil ”lamme” Berlin

En tysk klimagruppe kaldet Letzte Generation har tidligere taget specielle metoder i brug. Nu vil de igen have politikernes opmærksomhed.

De kaster kartoffelmos på kunstværker, taper sig selv fast til regeringsbygninger og limer sig fast til vejbaner.

Og nu agter den tyske, aktivistiske klimagruppe Letzte Generation – Den Sidste Generation – at "lamme" Berlin ved at standse hovedstadens trafik, skriver flere tyske medier.

Det store slag skal ifølge gruppen stå mandag, men aktivisterne har allerede de seneste dage givet smagsprøver på deres metoder.

Vil ud med fossile brændstoffer

Det helt store mål for Letzte Generation er at råbe de tyske politikere op, få dem til at forstå klimakrisens omfang og reagere på dens konsekvenser.

- Der er kort tid tilbage til at igangsætte en social transformation, der vil muliggøre en fremtid, der er værd at leve i, lyder det blandt andet på gruppens hjemmeside.

Konkret ønsker gruppen blandt andet, at regeringen nedsætter et ”socialt råd”, der skal finde frem til en løsning, der sikrer udfasning af fossile brændstoffer i Tyskland i 2030.

For at få politikernes opmærksomhed har Letzte Generation siden onsdag iværksat forskellige demonstrationer og begivenheder, der skulle tvinge politikerne til bordet.

En hidsig motorcyklist

Eksempelvis beskriver de tyske medier Spiegel og Taz, at aktivister torsdag limede sig fast til Bismarckstrasse foran operahuset Deutsche Oper Berlin.

Det skulle have skabt stor frustration blandt trafikanter, og mens en motorcyklist ligefrem forsøgte at køre gennem blokaden, blev bilister på anden vis aggressive over for aktivisterne.

Som reaktion måtte Berlins politi på Twitter minde om, at "forsamlingsretten er en elementær del af vores frie og demokratiske grundorden", skriver Spiegel.

Bliver behandlet voldeligt

Ifølge tyske medier har aktionerne onsdag, torsdag og fredag mere været forstyrrende elementer, end de har forårsaget en egentlig lammelse af hovedstaden.

Men ifølge gruppen kulminerer indsatsen også først mandag:

- Vi vil spærre så mange steder, at det virkelig lykkes os at standse store dele af Berlins trafik, så regeringen rykker sig, forklarer gruppens talsperson, Jakob Beyer, til Berliner Zeitung.

Talspersonen siger også, at der "selvfølgelig" er folk på gaden, der behandler gruppen voldeligt.

- Men der er også folk, der takker os og støtter os, siger han.

Stor modstand i befolkningen

Letzte Generation har bestemt ikke påkaldt sig Tysklands kærlighed.

Landets sundhedsminister, Karl Lauterbach (SDP), har advaret gruppens klimaaktivister mod at bringe menneskeliv i fare med deres protester, mens justitsministeren, Marco Buschmann (FDP), har draget en sammenligning med 100 år gamle gadeprotester.

- I 1920'erne og 1930'erne var der gadekamplignende tilstande i Berlin, fordi folk på den venstre og højre politiske fløj følte sig bemyndiget til at placere sig selv over retssystemet og håndhæve deres egne ideer med næverne, siger justitsministeren ifølge Die Zeit.

Selv aktivistgruppen Fridays for Future, der også har klimaet som hjertebarn, kritiserer Letzte Generation:

- Klimakrisen har brug for løsninger for samfundet som helhed, og vi kan kun finde og kæmpe for dem sammen og ikke ved at vende folk mod hinanden i hverdagen, siger talskvinde Annika Rittmann til nyhedsbureauet dpa.

Skal mødes med trafikminister

Letzte Generation er dog indtil videre lykkedes med at få den tyske transportminister, Volker Wissing, til at ville tale med den.

2. maj skal gruppen mødes med FDP-politikeren for at tale om klimabeskyttelse, skriver Die Zeit.

Af konkrete ideer til at mindske CO₂-udledningen foreslår Letzte Generation blandt andet, at der indføres fartgrænser på 100 kilometer i timen på de tyske motorveje og billigere togbilletter.