Borgmester om fyringer: - Det er ikke så tit, jeg græder over politik, men i morges græd jeg

For borgmesteren i Frederikshavn Kommune er nyheden om lukningen af slagteriet i Sæby et "kæmpe slag".

Danish Crown lukker sit slagteri i Sæby, og 800 medarbejdere står dermed til at miste deres job.

En nyhed borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit Stenbak Hansen (S), kalder for en ”sorg”.

- Det er ikke så tit, jeg græder over politik, men i morges græd jeg, siger hun til TV 2.

Hun har ”medfølelse, for dem der mister sit job”, fortæller hun.

"Bitter pille at sluge"

Borgmesteren mener, at de mange nedlæggelser af stillinger i Sæby vil have en negativ effekt på kommunen og de omkringliggende kommuner, og at det er en ”bitter pille at sluge”.

- 800 arbejdspladser, som vi mister, er et kæmpe slag for os, siger hun.

Danish Crown lukker slagteriet i kommunen, og har i samme ombæring meddelt, at der oprettes 450 nye stillinger i virksomhedens øvrige slagterier i Horsens, Ringsted og Blans.

Tilbyder flytning

I den forbindelse tilbyder slagterivirksomheden tilskud til flytning, hvis medarbejdere fra Sæby vælger at tage en af stillingerne på de andre slagterier.

Birgit Stenbak Hansen mener, at det er dårligt nyt for kommunen, hvis mange tager imod muligheden for at flytte med.

- Hvis vi også mister indbyggere, så er det en nedadgående spiral, som jo er endnu hårdere for os, end for de kommuner hvor arbejdskraft kommer lidt lettere, siger borgmesteren.

Inflation

Ifølge Danish Crown er antallet af grise sendt til slagtning i Danmark faldet markant, fordi inflationen får danske landmænd til at eksportere grisene.

En del af landmændene har også valgt at lukke deres stalde. Det sker også, fordi inflationen har gjort det svært for dem at opretholde en sund økonomi.

Foder og energi til opvarmning af stalde og bygninger er blevet dyrere. Samtidig er prisen på kødet ikke steget i samme hastighed. Og så er det blevet mere lukrativt for danske landmænd at sende grise til eksport.

Det fortæller seniorrådgiver ved institut for fødevarer- og ressourceøkonomi ved København Universitet, Henning Otte Hansen.

Tendensen er faldende

Inflationen har sat skub i en allerede eksisterende tendens, hvor flere slagterier lukker ned, fortæller seniorrådgiveren.

- Der er en rimelig klart faldende trend. Vi er gået fra 22 millioner til nu omkring 16 millioner slagtesvin fra 2005 frem til i dag, fortæller han.

Tendensen vil ifølge ham fortsætte. Og derfor vil store slagterier sandsynligvis satse på færre, men større anlæg i fremtiden, hvilket kan ramme beskæftigelsen i de enkelte kommuner.