PFAS kan øge vægten hos voksne

Professor i miljømedicin forklarer, at mange stoffer allerede kan være sivet ned i grundvandet.

Ny forskning viser, at for høje koncentrationer af PFAS i blodet kan føre til øget vægt og vanskeligheder med at holde vægten efter et vægttab.

Det viser en ny undersøgelse fra Syddansk Universitet ledet af Philippe Grandjean, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet.

- Det viste sig, at PFAS havde større betydning, end hvad man spiste, for at holde vægten nede, siger Philippe Grandjean.

Forskerne har undersøgt mængden af PFAS i blodprøver fra 381 voksne personer fra 8 europæiske lande. Forsøgspersonerne indgik i et eksisterende forsøg, der undersøgte, hvordan kost kan hjælpe til at fastholde en lavere kropsvægt.

Fem kilo til forskel

Resultaterne viste helt konkret, at den tredjedel af forsøgspersonerne, der havde den højeste koncentration af PFAS i blodet, havde taget fem kilo mere på i løbet af et år end den tredjedel, der havde den laveste koncentration af PFAS i kroppen.

Det var helt specifikt stoffet PFOA, der var udslagsgivende i undersøgelsen.

Fakta om PFAS

PFAS er syntetisk fremstillede fluorstoffer, som findes i mange varianter og har været brugt i alverdens produkter siden begyndelsen af 1950'erne.

De seneste år er der kommet stort fokus på, at stofferne er potentielt sundhedsskadelige og svært nedbrydelige.

Et af de kendte PFAS-stoffer er PFOS, der blandt andet er blevet brugt i brandskum. Dette stof menes at øge risikoen for kræft, forhøjet kolesteroltal, forhøjet blodtryk, stofskiftesygdomme og svangerskabsforgiftning.

Philippe Grandjean skønner, at det er et ”alment problem”, da værdierne fundet i forsøgspersonerne var sammenlignelige med resten af befolkningens.

Andre undersøgelser har ifølge professoren vist, at personer med højere koncentrationer af PFAS har lavere stofskifte om natten og dermed forbrænder mindre, end folk med lavere koncentrationer af PFAS.

Familie har svært ved at tabe sig

Kenneth Nielsen, der bor i et område, hvor der er målt høje værdier af PFAS, fortæller, at han og familien i flere år har bøvlet med vægten.

Undersøgelsen har fået dem til at mistænke, at deres konstaterede høje niveauer af PFAS er skyld i udfordringerne med at tabe sig og holde vægten nede.

- Vi har i mange år prøvet at se, om vi kan komme af med noget vægt. Det er enormt svært. Og i løbet af ganske kort tid får vi taget de her kilo på igen, så vi undrer os over, hvorfor det er så svært, fortæller Kenneth Nielsen.

Han erkender, at det godt kan være, at familien spiser forkert, men han fortæller også, at de motionerer og gør, hvad de kan, og at det stadig er svært at tabe de ekstra kilo.

Han er generelt bekymret over, hvad de høje værdier, der er konstateret hos ham, betyder.

Allerede i august 2021 skrev TV 2 om, at borgere i Korsør havde for høje værdier af PFAS i kroppen.

Philippe Grandjean vil ikke kommentere på det enkelte tilfælde.

Evighedskemikalier

Selvom Philippe Grandjean kalder PFAS-stofferne for "evighedskemikalier", vil han ikke male fanden på væggen.

- Vi skal ikke være bange. For det er noget, der bygger på årevis af øget indtagelser af de her stoffer. Men vi skal have det løst, og vi er bagud.

Stofferne er gennem mange år sivet ned i vores natur og fødekæder. Så det er altså i de fisk, vi fanger, og i andre fødevarer, som kommer på middagsbordet.

- Der kan vi gøre noget for at bremse det, inden det breder sig mere.

Hvordan håber du, at din forskning bliver brugt?

- Jeg håber, at man får kortlagt i detaljer, hvor ligger det i dag, og så får gravet ud og fjernet, så den PFAS ikke ender i dig og mig.