GO'

Rocklegende deler vandene med kontroversielle udtalelser

Kunst er altid politisk, mener musikskribent.

I disse dage kan man opleve rocklegenden Roger Waters, der især er kendt for at være sanger og bassist i Pink Floyd, i Royal Arena i København.

Men de seneste år har kontroversielle udtalelser om jøder, modstand mod covid-19-vacciner og prorussiske udtalelser givet Roger Waters et ry, der deler vandene.

Også blandt danskerne har de to koncerter i København ført til en diskussion om, hvordan man agerer, når man ikke er enig i musikerens holdninger, men godt kan lide musikken.

For ifølge Pelle Johansen, der er skolelærer, kan man ikke støtte Roger Waters og hans kunst uden at billige hans synspunkter og udtalelser.

- Jeg går ikke ind for censur i Danmark. Han har ytringsfrihed til at støtte, det han vil, og så har jeg min ytringsfrihed til at sige, at det vil jeg ikke være en del af, lyder det fra ham i ‘Go’ aften LIVE’.

Pelle Johansen opfordrer til, at man viser modstand mod de politiske udtalelser, hvis man alligevel vælger at tage til en af Roger Waters’ koncerter, men det er ikke alle fans, der deler den holdning.

Hælder benzin på bålet

En af de sager, der senest har vakt røre omkring musikeren, er et åbent brev, som han skrev til Ukraines førstedame, Olena Volodymyrivna Zelenska, i september sidste år.

Her skrev Roger Waters, at ”ekstreme nationalister” i Ukraine "har sat dit land (Ukraine, red.) på vejen til denne katastrofale krig”.

Udtalelserne har blandt andet ført til, at Roger Waters koncerter er blevet aflyst i både Polen og Tyskland.

Men hvis man spørger Espen Strunk, der er musikskribent og selv var til koncerten i Royal Arena mandag, skal Roger Waters’ udtalelser ikke forstås som prorussiske, men som at de bidrager med nogle nuancer til mediedækningen af krigen.

Det er den tendens, vi kalder ‘cancel-kulturen’

Espen Strunk, musikskribent

Og det er der ikke noget problem i, mener han.

- Jeg kan sagtens forstå, at det vækker vrede. Men grundlæggende må kunst godt være politisk. Jeg vil gå så langt at sige, at kunst er altid politisk, lyder det fra Espen Strunk.

Han mener også, at man sagtens kan tage til koncerten uden at være enig med Roger Waters politisk, og at man bør lade ham afholde alle koncerter på hans turné.

- Det, jeg synes er betænkeligt i denne her sag, er den tendens, vi kalder ‘cancel-kulturen’. At vi gerne vil lukke ned for de stemmer, der skurrer os i ørerne, og det synes jeg, at dette her er et pragteksemplar på, lyder det fra Espen Strunk.

Ingen undtagelse

"Hvis du er én af dem, som godt kan lide Pink Floyd, men ikke bryder dig om Rogers’ politik, er du muligvis bedst tjent med at fortrække til baren nu.”

Sådan stod der på skærmen, da den første af to koncerter i Danmark med Rogers Waters løb af stablen mandag aften.

Afstemning

Kunne du finde på, at støtte kunstneren, selvom du politisk er uenig med dem?

Ifølge Espen Strunk var koncerten også denne gang præget af politiske budskaber fra at kæmpe mod racisme til den amerikanske abortlovgivning.

Men det var tilsyneladende ikke noget, der skræmte musikskribenten væk.

- Roger Waters tror på, at rockens kraftfulde virkemidler kan bruges til andet og mere end tandløs nostalgi. Det standpunkt har jeg personlig svært ved at misbillige, skriver Espen Strunk i sin anmeldelse af koncerten til Gaffa.

Roger Waters indtager scenen igen tirsdag aften klokken 20 i Royal Arena.

Se hele debatten om Roger Waters i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY.