29-årig deler navn med den sigtede – er blevet bestormet på sociale medier
Manden er bekymret for, om nogen kan finde på at opsøge hans kone og to børn.
De færreste ønsker at blive hængt ud på sociale medier. Og da slet ikke for en alvorlig forbrydelse, de ikke har begået.
Ikke desto mindre er det tilfældet for en 29-årig mand, der deler navn med den varetægtsfængslede i sagen om frihedsberøvelse og voldtægt af en 13-årig pige.
De seneste dage har den 29-årige modtaget utallige trusler og grimme beskeder fra personer, der er overbevist om, at han er den sigtede.
- Det er klart, at når man ser et billede af sig selv delt sammen med kommentarer som, “han skal dø”, så bliver man enormt utryg, siger han til TV 2.
Ikke nok med at manden hedder det samme som den sigtede, han bor også på Vestsjælland og er nogenlunde jævnaldrende.
- Det er simpelthen så uheldigt, som det kan være, siger han.
Manden optræder anonymt, fordi der er navneforbud i sagen.
"Har fundet ham"
Der gik ikke mange minutter, fra politiet søndag anholdt den 32-årige, til den 29-årige blev gjort opmærksom på navnesammenfaldet af en ven.
- I første omgang slog jeg det hen, fordi jeg tænkte ikke, det ville betyde noget. Der tog jeg virkelig fejl.
Kort efter så den 29-årige den første tråd på det sociale medie Reddit, hvor hans navn, profession, bopæl og familieforhold blev delt og beskrevet, som var han den anholdte.
I løbet af søndag eftermiddag og aften bredte kommentarerne sig på både Facebook, Twitter og Instagram.
- Folk skrev ting som, ”han skal bare dø”, ”fy for satan”, ”se jeg har fundet ham” og så videre, siger han.
Bekymret for sin kone og to børn
Den 29-årige oplevede det som enormt grænseoverskridende at læse kommentarerne, og det gjorde ham og hans familie utryg.
- Søndag aften tjekkede jeg lige en ekstra gang, om døren var låst, og jeg var oprigtigt i tvivl, om jeg skulle sende mine børn i institution mandag, og om jeg selv skulle tage på arbejde, siger han og tilføjer:
- Jeg er egentlig ikke så nervøs for mig selv, fordi dem, der tror, jeg er den anholdte, tænker jo i så fald, at jeg er i fængsel. Jeg er mere bekymret for min kone og to børn, og om nogen kunne finde på at opsøge dem.
Det har heldigvis ikke være tilfældet, fortæller han.
Blusset op igen
Generelt var antallet af beskeder og kommentarer om den 29-årige på sit højeste, inden navneforbuddet blev nedlagt.
Herefter blev de fleste opslag på sociale medier, hvor den sigtede og den 29-åriges navn nævnes, slettet.
Ifølge den 29-årige har han dog igen kunnet mærke en øget aktivitet, efter den sigtedes Facebook-profil er blevet lukket ned.
- Nu er jeg jo den person, der kommer frem, når man søger hans navn.
Bøde på op til 25.000 kroner
Den 29-årige er generelt chokeret over, hvad folk kan finde på at skrive og dele på sociale medier.
TV 2 har tidligere talt med Sten Schaumburg-Müller, juraprofessor på Syddansk Universitet, om de mange personer, der har brudt navneforbuddet i sagen.
Han fortæller, at det kan ende med en bøde, hvis man, efter at navneforbuddet blev nedlagt, stadig har delt et opslag på de sociale medier, hvor den formodede gerningsmand kan identificeres.
- Vi har set sager, hvor privatpersoner har fået bøder på 25.000 kroner for at identificere den pågældende og bryde navneforbuddet, har professoren forklaret.
Det er desuden ulovligt at true andre på sociale medier.