Danskerne skal have over 25 milliarder kroner tilbage i skat

Tre ud af fire danskere skal i gennemsnit have flere tusinde kroner tilbage.

Fredag kan komme til at føles som en ekstra lønningsdag for millioner af danskere.

I dag begynder Skattestyrelsen nemlig at udbetale de overskydende skattekroner, som danske skatteborgere har betalt for meget i det seneste indkomstår.

I alt bliver 25,5 milliarder kroner overført til over 3,8 millioner borgere. Det svarer til, at tre ud af fire danskere i gennemsnit skal have 6650 kroner tilbage hver. Det skriver Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.

Og den ekstra store pengepose med overskydende skattekroner er i høj grad danskernes egen fortjeneste. Det siger Jan Møller Mikkelsen, der er underdirektør i Skattestyrelsen, til TV 2.

- Der er langt flere borgere - faktisk 180.000 - der har tjekket deres forskudsopgørelse og givet os yderligere oplysninger om for eksempel kørselsfradrag. Derudover ved vi, at der har været stigende renteudgifter gennem 2022 til for eksempel boliglån, forklarer han.

Københavnere får mest

Der er især penge på vej til borgere i hovedstadsområdet.

Skattestyrelsens egen opgørelse viser, at Region Hovedstaden er det sted i Danmark, hvor borgerne får mest tilbage i skat, mens borgere i Region Nordjylland får mindst.

Modsat skal 800.000 borgere betale restskat på sammenlagt 6,4 milliarder kroner, da de har betalt for lidt i skat.

Og det kan nemt blive dyrt at lukke øjnene for restskatten, advarer Jan Møller Mikkelsen.

- En god opfordring herfra er at tjekke beløbet og se at få betalt den restskat, for der er en dag-til-dag-rente på 1,7 procent, siger han.

Flere nysgerrige

Skattestyrelsen har i år oplevet, at flere borgere har været inde for at tjekke, om de skulle have skattekroner tilbage eller ej.

Det hænger muligvis sammen med, at der er flere borgere end tidligere, der kan forvente at modtage overskydende skat, mener Skattestyrelsen.

Derudover er beløbet større i år end eksempelvis sidste år. Senest havde 3,7 millioner borgere betalt 19,9 milliarder kroner for meget i skat.

Gæld kan spænde ben

Det er langt de fleste, som kan forvente at modtage den overskydende skat fredag.

Det gælder dog ikke for borgere, som har gæld til det offentlige. Den overskydende skat bruges nemlig til at betale af på den type gæld.

Derudover mangler en del danskere stadig at give Skattestyrelsen nogle oplysninger i årsopgørelsen, før deres overskydende skat kan udbetales.