Kunder jubler over Eid-pynt i dansk supermarked: - Det er et kæmpestort skridt

Man føler sig som en del af fællesskabet, når der er pynt til muslimske højtider i supermarkederne, siger flere af de muslimer, som TV 2 mødte.

I Bilkas afdeling for party tilbehør hænger de vanlige produkter fra den netop overståede påske og de kommende konfirmationer.

Men pĂĄ de samme hylder finder man ogsĂĄ balloner og dekorationer til fejring af den muslimske fest Eid. Og i Bilkas avis er en hel side dedikeret til Eid.

Det er ikke første gang, at Bilka har Eid-pynt på hylderne, forklarer marketingschef Claus Frederiksen, men det er første gang, at det har fået en hel side i avisen.

- Vi prøver at følge det, som vi kan se, der er efterspørgsel på. Vi tror på, at vi skal tilbyde så mange varer som muligt til så mange mennesker som muligt. Og så er det her jo bare en stor højtid for en masse mennesker, siger han til TV 2.

Det er blevet modtaget med stor glæde, at der er plads til pynt til muslimske højtider på linje med pynten til de traditionelle danske fejringer i en stor og udbredt dagligvarehandel som Bilka.

Hvad er Eid?

Eid er et arabisk ord, der betyder fest. Eid falder efter Ramadan, der er muslimernes fastemĂĄned, og markerer altsĂĄ afslutningen pĂĄ fasten.

Til Eid starter dagen med den traditionelle eid-bøn, og senere mødes venner og familie for at spise et godt måltid og give gaver til hinanden. Her siger man også "Eid Mubarak", ligesom kristne siger "glædelig jul" ved julehøjtiden.

I ĂĄr begyndte Ramadan 23. marts og slutter 21. april, hvor Eid-festen sĂĄ finder sted.

Der findes to forskellige Eid-fester: Eid al-Adha Eid al-Fitr - også kendt som henholdsvis 'store Eid' og 'lille Eid'. Det er sidstnævnte, som muslimer over hele verden nu skal fejre. Eid al-Adha ligger to måneder og ti dage efter Eid al-Fitr.

Kilder: Religion.dk og Islam.dk

Instagramsiden deltidsaraber med over 30.000 følgere har delt et billede af avissiden med pynten og skriver: ”Det her er fremtiden”.

- Sikke en varm fremtid at gå i møde. Først Londons ramadan-gadelys, og nu Bilkas normalisering, og plads til folk, der holder ramadan, lyder det i opslaget.

En lignende begejstring lyser ud af flere af de kunder, som TV 2 mødte i Bilka i shoppingscentret Fields på Amager.

Man føler, at man er en del af fællesskabet

46-ĂĄrige Taiba, muslim og kunde i Bilka

Pynten er et vigtigt skridt for fællesskabet

Der bredte sig et smil hos 46-ĂĄrige Taiba og 40-ĂĄrige Noori, da blikket faldt pĂĄ ballonen med teksten Eid mubarak.

- Jeg så den i avisen i går, og jeg blev rigtig glad for, at Eid endelig bliver omfavnet. Det gælder ikke kun Eid, men alle højtider, sagde Noori, der ikke ønskede sit efternavn med i artiklen, til TV 2.

- Det er begrænset, hvor man kan købe de her ting, så det er et oplagt sted, for Bilka har man forskellige nationaliteter som kunder. Så det var en positiv overraskelse, da vi så det i går, tilføjede Taiba, der ligeledes medvirker uden efternavn.

De har indtil nu været vant til at købe deres festpynt til Eid over nettet. Det er i sig selv rart, at de nu kan handle alt ind til højtiden det samme sted, men de understregede, at den rene tilstedeværelse af pynten i danske supermarkeder betyder utroligt meget.

- Det er et kæmpestort skridt. Sådan noget som det her var ikke normalt, da vi var børn og unge. Det er et stort plus. Man føler, at man er en del af fællesskabet. Det er en anden form for rummelighed og åbenhed i samfundet, forklarede Taiba.

Det får børnene til at føle sig velkomne, siger mødre

39-ĂĄrige Lina Al Hajjar lagde vejen forbi Bilka torsdag morgen for at finde den helt rette gave til sin 12-ĂĄrige datter, nĂĄr de skal markere afslutningen pĂĄ fastemĂĄneden Ramadan.

- Vi er rigtig glade for det. Vores børn er rigtig glade for, at vi skal pynte derhjemme og føle, at det er en stor fest. Det er første gang, at jeg ser det i Bilka, siger hun.

Normalt har hun også tyet til onlinekøb eller hjemmelavet pynt, men også for hende og familien er det en glædelig udvikling, at pynten til muslimske højtider bliver en normal ting at finde i supermarkeder.

- Det er vigtigt, for der er rigtig mange muslimer i Danmark. Jeg bliver rigtig glad, at mine to døtre på 12 og ni kan føle sig velkomne her i Danmark. Det betyder meget, fordi vi føler, at vi er velkomne til at fejre vores fest her i Danmark.

De samme pointer gĂĄr igen hos 40-ĂĄrige Rasha Ali.

- Det er en meget god ide. Vi er meget glade. Når vi bor i Danmark, mangler jeg lidt som det her, der er en del af vores kultur, siger hun og tilføjer:

- Vi forældre viser vores kultur til børnene på den her måde. Derfor er det nemmere for dem at huske det. Det er ligesom påske og jul. Der skal børnene også kende til Eid og den muslimske kultur.

Det er ikke kun i Bilka, at der er varer til Eid-festen. Blandt andet Meyers Bageri har igen i år skabt en såkaldt Ramadanroulade, der første gang så dagens lys for tre år siden.

- Med ramadanrouladen sætter vi ikke kun en ny kage på hylden for en stund, vi håber også at bidrage til at forme en ny dansk kagetradition, der fejrer en tid, der betyder det samme for muslimer, som julen betyder for de fleste kristne danskere. Det er på sin vis bare en kage, men en kage kan også betyde nysgerrighed, anerkendelse og repræsentation, skriver Meyers Bageri i et Instagramopslag.