Dagens overblik: Ekspert er "målløs" over TV 2s skjulte optagelser

Sælgere hos Lauritz.com må vente længe på sine penge, flere børn får adhd-medicin og dronning Margrethe deltager ikke i grev Henriks konfirmation.

I øjeblikket fejres den muslimske højtid Ramadan rundt omkring.

Men for første gang i år har supermarkedskæden Bilka reklameret med dekorationer til fejring af festen Eid i deres katalog.

På Instagram har siden deltidsaraber med over 30.000 følgere delt et billede af avissiden med pynten og skrevet: ”Det her er fremtiden”.

En lignende begejstring lyste ud af de kunder, som TV 2 mødte i Bilka i shoppingscentret Fields på Amager.

Velkommen til dagens overblik.

Tobaksfirmaer markedsfører tobak ulovligt, viser skjulte optagelser

Vi lægger ud med historien om, at tobaksbranchen reklamerer for nye nikotinprodukter direkte overfor unge, selvom al reklame er forbudt i Danmark.

Med skjult kamera kan TV 2 nemlig afdække, hvordan nikotinprodukter er blevet delt ud til de inviterede ved gratis arrangementer i nattelivet for unge.

En professor i tobaksforebyggelse og en professor i markedsføringsret har set TV 2s skjulte optagelser fra forskellige arrangementer. De vurderer begge, at begivenhederne er i strid med dansk lovgivning, men er også "målløse" over, at tobaksindustrien overhovedet tør reklamere på den måde.

Sælgere hos Lauritz.com venter i månedsvis på deres penge

Unni Riel solgte i januar to malerier, et gammelt ur og en lampe på auktionshjemmesiden Lauritz.com for knap 2500 kroner.

Men mere end to en halv måned senere har hun fortsat ikke set skyggen af sine penge. Og det er tilfældet for en lang række sælgere, som TV 2 har talt med.

I en mail til sine kunder har Lauritz.com beklaget de forsinkede betalinger. De forklarer, at forsinkelserne skyldes et pludseligt fald i omsætningen som følge af økonomisk afmatning som konsekvens af krigen i Ukraine.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk skal kunderne nok få deres penge, så længe Lauritz.com eksisterer. Risikoen er derimod, hvis virksomheden går konkurs, lyder det.

Stor stigning i brug af adhd-medicin til børn

Antallet af børn og unge, der tager adhd-medicin er eksploderet. Antallet af børn og unge, der får medicinen er næsten tyvedoblet siden år 2000, viser tal Politiken har fået.

Flere eksperter mener, at stigningen er et problem. Det skyldes især, at Sundhedsstyrelsen anbefaler, at unge under 18 år bliver tilbudt pædagogiske eller psykologiske tiltag frem for medicin.

Formand for adhd-foreningen, Manu Sareen, mener, det er en voldsom stigning. Han tror, at det skyldes, at vi er bedre til at opdage børn med adhd, men er samtidig bekymret for, at medicin bliver førstevalget som behandlingsmetode.

Dronningen deltager ikke i Henriks konfirmation

Grev Henrik, som er søn af prins Joachim og prinsesse Marie, skal konfirmeres på Kristi himmelfartsdag 18. maj i Paris. Det offentliggjorde Kongehuset torsdag.

Konfirmationen skal finde sted i Frederikskirken – Den Danske Kirke i Paris.

Til konfirmationen vil dronning Margrethe dog ikke deltage. Det skyldes hendes omfattende rygoperation og den genoptræning, hun gennemgår, lyder det fra Kongehuset.

Wagner-soldat genkender tidligere kolleger i video af halshugning

En tidligere delingsfører for Wagner-gruppen i Ukraine, Andrej Medvedev, hævder at have identificeret bagmændene bag en halshugning, der formentlig er fundet sted under krigen i Ukraine.

Ifølge grundlæggeren af ​​menneskerettighedsorganisationen Gulagu.net, Wladimir Osetschkin, har Medvedev genkendt flere af sine tidligere kolleger i Wagner-gruppen, som han mener at have identificeret ud fra deres "karakteristiske øgenavne og måde at tale på" i videoen.

Det fortæller Osetschkin i et interview på Youtube-kanalen Khodorkovsky LIVE.

Wagner-gruppens leder, Jevgenij Prigozjin, afviste ellers onsdag, at hans soldater er involveret i videoen, der tilsyneladende viser en ukrainsk soldat, der får skåret hovedet af med en kniv.