Samfund

Fra terapeut til direktør - Chatrobotter overtager overraskende funktioner

En chatrobot, der egentlig er udviklet som en form for terapi, er blandt andet blevet brugt til seksuelle og intime forhold.

Den kunstigt intelligente chatrobot ChatGPT tog i slutningen af sidste år verden med storm.

Siden lanceringen har mennesker verden over eksperimenteret med chatbotten, der har vist sig at kunne lidt af hvert:

Den bliver blandt andet brugt som både virtuel terapeut, sex-penneven, eksamensskriver og ikke mindst: Administrerende direktør for en virksomhed.

Her kan du få indblik i nogle af de mest overraskende ting, som den kunstige intelligens nu kan.

ChatGPT som topchef

En af de mest kuriøse udviklinger inden for brugen af ChatGPT har imponeret millioner af brugere på LinkedIn.

Hvordan virker ChatGPT?

Chatbotten har lært at skrive meningsfuldt, fordi den løbende er blevet – og stadig bliver – fodret med et kæmpestort tekstmateriale.

Den har altså spist sig gennem store dele af internettet og på den måde lært sammenhænge, sætningsopbygninger, menneskelige talemåder og avanceret viden. 

Når du stiller den et spørgsmål, får du derfor ofte – selvfølgelig med undtagelser – et ret så meningsfyldt og formfuldendt svar, der sagtens kunne være skrevet af et menneske.

For nogle uger siden begyndte den portugisiske forretningsmand João Santos et forsøg, der på få dage blev en kæmpe succes.

Forretningsmanden instruerede ChatGPT i at være administrerende direktør og gav den 1000 dollars til at bygge så profitabel en virksomhed som muligt.

Portugiseren assisterede blot selv med en enkelt time om dagen til at føre chatbottens beslutninger ud i livet.

Den kunstige intelligens besluttede at oprette et firma ved navn AIsthetic Apparel, der sælger T-shirts med motiver, som den også selv har genereret.

Det startede som et antropologisk eksperiment, som, vi alle synes, var rigtig sjovt, og så sprang det bare fuldstændig i luften

Frederik Van Deurs, investor

Danske investorer

João Santos præsenterede konceptet på LinkedIn, hvorefter han lavede daglige opdateringer om teknologiens planer, beslutninger og fremskridt.

Inden for få dage var konceptet nået ud til flere millioner brugere på LinkedIn.

ChatGTP’en besluttede, at der skulle findes investorer, og derfor rakte portugiseren blandt andet ud til to danskere, der indvilligede i at kaste penge efter foretagendet.

Danskeren Frederik van Deurs, administrerende direktør i konsulentvirksomheden Green Innovation Group, indvilgede i at købe 10 procent af virksomheden for 1000 dollars.

- Jeg synes, at det var enormt spændende at se, hvad der sker, hvis man lader den her kunstige intelligens bestemme over en virksomhed, fortæller Frederik van Deurs til TV 2.

Ser stort potentiale

Siden João Santos præsenterede projektet på Linkedin, er der kommet flere interesserede investorer til, og der er blevet placeret flere end 400 ordrer på firmaets produkter.

ChatGPT selv vurderer virksomhedens værdi til at være fire millioner euro.

- Det startede som et antropologisk eksperiment, som, vi alle synes, var rigtig sjovt, og så sprang det bare fuldstændig i luften. Lige nu holder den investering rigtig høj værdi kroner og øremæssigt, men det, jeg forventer at få ud af det, er egentlig mest at lære en hel masse og have det sjovt, siger Frederik Van Deurs.

Mangler menneskelige evner

Selvom ChatGPT indtil videre har klaret sig meget godt som administrerende direktør, mangler den alligevel nogle evner, der gør, at den ikke egner sig til at drive virksomheder på egen hånd, fortæller en ekspert til Børsen.

Jens Kaas Benner, der leder AI-og dataanalyse på Alexandra Instituttet med base i Aarhus, peger blandt andet på, at ChatGPT ofte laver fejl.

Og så mangler den evnen til at innovere:

- Der er ikke nogen tvivl om, at det er et værktøj, der kan gøre os mere effektive og produktive. Men det kreative arbejde og idéerne skal komme et eller andet sted fra. Og det sker stadig hos os mennesker, siger Jens Kaas Benner til Børsen.

Selvom erhvervslivet umiddelbart har positive forhåbninger til teknologien, har piben en anden lyd, når det kommer til teknologiens potentielle konsekvenser andetsteds.

Det er potentielt den største presbold, der nogensinde har været mod vores uddannelsessystem

Tomas Kepler, formand for Gymnasieskolernes Lærerforening

Kan bruges til eksamenssnyd

Siden ChatGPT blev lanceret 30. november sidste år har den særligt skabt stor debat i uddannelsessektoren.

Mange frygter, at elever og studerende udnytter chatbotten til at snyde i eksamenssituationer og dermed ikke får lært det, de skal.

Og noget tyder på, at der faktisk kan være noget at bekymre sig om.

Allerede i december, kun 14 dage efter lanceringen af chatbotten, svarede hver sjette gymnasieelev, at de havde brugt chatbotten til at formulere tekster, som de efterfølgende havde kopieret ind i skriftlige afleveringer.

Det viste en undersøgelse lavet af fagbladet Gymnasieskolen.

- Det er potentielt den største presbold, der nogensinde har været mod vores uddannelsessystem, lød det i den forbindelse fra formanden for Gymnasieskolernes Lærerforening, Tomas Kepler.

Derfor har flere danske universiteter forbudt brugen af chatbotten i eksamenssituationer. På DTU er de gået så langt, at de i nogle fag midlertidigt har genindført eksamen på den gammeldags måde med papir og blyant.

DF vil slukke internettet

Står det til Dansk Folkeparti kan pen og papir fremover blive fremtiden for alle skriftlige eksaminer.

I et nyt udspil stiller partiet beslutningsforslag om at slukke internettet under eksamen – og hvis ikke det er muligt, bør en moderne eksamen foregå på den gammeldags måde.

Dansk Folkeparti vil have eksaminer uden internet

Konkret foreslår Dansk Folkeparti, at alle skriftlige eksamener fremover skal foregå fysisk på uddannelsesinstitutionen eller i haller og lignende, hvor det skal være muligt at sikre, at eleverne og de studerende ikke har adgang til internettet.

Det kan være ved at slukke lokale netværk og bede de studerende om at aflevere deres slukkede mobiltelefoner og tasker.

Alternativt skal de skriftlige eksamener foregå analogt, hvor opgaven besvares med pen og papir. Eventuelt med hjælp fra ordbøger og lignende hjælpemidler, som man brugte tidligere.

Omlægningen skal gælde alle uddannelsesinstitutioner fra grundskolen til universiteterne.

Men den fremgangsmåde vil ifølge Johannes Bjerva, lektor ved institut for datalogi på Aalborg Universitet, være ”et skridt tilbage”.

- Jeg mener, at man skal ændre den måde, man evaluerer elever på, så man kan se, hvad de kan med ChatGPT som værktøj, siger Johannes Bjerva.

Terapi-chatbot

I takt med at diverse chatbot-teknologier bliver dygtigere, begynder de at kunne svare mere detaljeret.

Og ikke kun på faktuelle spørgsmål.

Faktisk bliver den kunstige intelligens bedre og bedre til også at kunne interagere i følsomme og personlige emner.

Det resulterer i forskellige apps og chatbots, der gennem kunstig intelligens har til formål at styrke mental trivsel.

Der findes for eksempel en amerikansk app, der bedst kan beskrives som en virtuel terapeut, hvor hver bruger har en unikt designet chatbot, der hele tiden lærer af deres samtaler.

Chatbotten i Replika, som appen hedder, er baseret på teknologi fra OpenAI, der står bag ChatGPT. Den blev lanceret i 2017 og har nu over to millioner aktive brugere.

Kan styrke mentalt helbred

Udvikleren bag appen, Eugenia Kuyda, siger til BBC, at chatbotten i appen tilbyder brugeren ”en ven med kunstig intelligens, der bekymrer sig, altid er her for at lytte og tale, og altid er på din side”.

Ifølge kvinden bag appen bruges den af alle typer personer lige fra autistiske børn til ensomme voksne, der savner en ven.

Og selvom chatbotten er tænkt som en kammerat, påstår firmaet bag også, at den kan styrke mental helbred ved at ”skabe bedre vaner og reducere angst”.

Flere eksperter er ifølge BBC positivt stemt over for teknologiens muligheder i forhold til at forbedre mentalt helbred, men advarer om, at det ikke kan erstatte ægte menneskelig terapi.

Intime forhold med chatbot

I februar var chatbot-appen Replika i vælten, da det kom frem, at brugere havde haft seksuelt eksplicitte samtaler med deres chatbot.

En kvinde berettede om, at hun havde et seksuelt forhold over længere tid med sin chatbot, der agerede som dominatrix.

Andre brugere berettede om at blive udsat for seksuelle krænkelser og én påstod, at hendes chatbot havde sagt, at ”han havde drømt om at voldtage” brugeren.

Historierne kom frem, efter at firmaet bag Replika havde opdateret systemet, så det ikke længere er muligt at have seksuelle samtaler med chatbotten.

En udvikling, der dog ikke faldt i god jord hos de mange brugere, der netop har brugt chatbotten til intime forhold for at modvirke blandt andet ensomhed.