Dagens overblik: Hård kritik af millionudgifter til luksusvillaer i USA

Minister ønsker opgør med udstationeredes gunstige forhold, kronen sender danskerne over sundet, og flere børn fødes nu af 45-årige end af teenagere.

Selvom påskeferien – og ikke mindst et yderst solrigt påskevejr – har et godt tag i mange danskere, så står verden ikke helt stille.

Her i dagens overblik kan du blandt andet læse, at forsvarsministeren vil tage et opgør med gunstige forhold for udstationerede officerer, mens Dansk Folkepartis formand kalder millionbonusser i kommuner for "fuldstændig sindssyge".

Men vi begynder et andet sted. For hvis du er blandt de danskere, der planlægger en tur over sundet for at shoppe i din påskeferie, så er du langt fra den eneste.

Danskerne strømmer til Sverige for at spare

Mere end 20.000 gående passagerer tog lørdag turen over sundet med færgen mellem Helsingør og Helsingborg. Det er ikke set siden 1992. Og rederiet ForSea, der sejler mellem landene, forventer over 80.000 gående passagerer i påskedagene.

Også Øresundsbroen oplever mange danske bilister, og alt tyder på, at det er den billige svenske krone – der igen er under 66 øre – der lokker. Den svenske krone er nemlig svækket, hvilket blandt andet skyldes, at Sverige ikke er kommet så stærkt igennem coronakrisen som for eksempel Danmark.

Men mens danskerne nyder godt af det, er det lige omvendt for de svenske forbrugere, der ikke kommer ret langt for deres tjente penge. Det siger Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Forsvarsminister blæser til kamp mod gunstige forhold under udstationeringer

Der mangler penge i Forsvaret, og det er gået ud over ejendomme, hvor der blandt andet er problemer med skimmelsvamp, rotter og mangel på varmt vand i hanerne. Samtidig flygter soldater fra Forsvaret på grund af dårlige løn- og arbejdsforhold.

Imens ser forholdene for en række udstationerede officerer væsentligt anderledes ud. Aktindsigter viser, at to officerer har boet i villaer på 350 og 400 kvadratmeter med swimmingpools i Virginia Beach.

Villaerne kostede knap 3 millioner kroner i boligudgifter, mens officerernes løn lå på 1,2 og 1,4 millioner kroner om året. Det "skriger til himlen", siger forsvarsministeren, Troels Lund Poulsen (V), der nu vil tage et opgør med gunstige forhold under udstationeringer.

Kvinder over 45 år føder nu flere børn end teenagere

Sidste år blev flere børn født af en mor på 45 år eller derover end af en teenager. 197 børn kom til verden født af mødre yngre end 19 år, mens 220 børn blev født af mødre på 45 år eller ældre.

Det er første gang i de 50 år, hvor Danmarks Statistik har registreret mødres alder, når de føder, at det er sket. For 50 år siden blev der født 4708 børn af teenagemødre.

Udviklingen skyldes brugen af prævention, mens også niveauet af uddannelse spiller en rolle. Færre ønsker nemlig at få børn, mens de studerer, og de venter derfor, til de har et job, siger forsker i demografi ved Syddansk Universitet Ryohei Mogi.

DF kalder millionbonusser "fuldstændig sindssyge"

I løbet af den seneste måned har tre kommunaldirektører i henholdsvis Fredericia, Halsnæs og Lolland Kommune fået stukket en fyreseddel i hånden af det lokale byråd.

Men fyringerne betyder, at skatteborgerne i den grad må til lommerne, for kommunaldirektørerne har efterfølgende landet fratrædelsesaftaler på op til tre en halv million kroner.

Det forarger flere folketingspartier. Faktisk går Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, så langt som til at sige, at de nuværende regler for fratrædelsesbonusser er "fuldstændig sindssyge".

Skærme kan påvirke børns diagnoser

På bare ét år er antallet af børn under 18, der bliver sendt til udredning for adhd, steget med 16 procent. Det viser nye tal fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP).

Professor Niels Bilenberg fra Børne og Ungdomspsykiatrien i Odense siger, at han ser tegn på, at den voksende brug af skærme i form af smartphones, tablets og computere har negativ påvirkning på børns trivsel.

Samtidig siger Imran Rashid, der er speciallæge og forfatter til bogen 'Sluk', at en "hyperstimulation" via skærme kan påvirke børn til at få en opmærksomhedsforstyrrelse, der ligner adhd.