Dagens overblik: En tidligere præsident skal for retten

Skimmelsvamp tvinger fængsel til at lukke pladser, unge socialdemokrater kæmper imod Jeppe Kofod, og så markerer i dag slutningen på en æra.

Weekenden står for døren, og hvad bedre til at skyde den i gang end dagens overblik?

Vi begynder i USA, hvor der er blevet skrevet historie.

Velkommen til.

Trump skal for retten

For første gang nogensinde får verden et vaskeægte forbryderfoto af en amerikansk ekspræsident at se.

Sent torsdag aften dansk tid kom en storjury på Manhattan i New York frem til, at den tidligere præsident Donald Trump skal tiltales i en sag om tys-tys-penge til en pornoskuespiller.

Det er første gang i amerikansk historie, at en tidligere præsident står over for at skulle for retten i en kriminalsag.

Her kan du læse et overblik over, hvad vi ved om tiltalen mod Trump.

Svamp truer med at lukke fængsel

Der er i forvejen massiv pladsmangel i de danske fængsler, og nu forværres situationen yderligere.

I Horserød Fængsel ved Helsingør har Kriminalforsorgen været nødsaget til at lukke en femtedel af fængslets 269 pladser efter fund af skimmelsvamp.

Det betyder, at flere af de indsatte må rykkes til andre fængsler, hvor der i forvejen er overbelæg.

Der er nu igangsat et arbejde med at finde ud af, hvor omfattende svampeudbruddet er, og om indsatte eller medarbejdere har taget sundhedsmæssig skade.

Danske forskere opdager giftige fuglearter

I Papua Ny Guineas dybe og uberørte regnskov har danske videnskabsfolk gjort et opsigtsvækkende fund, nemlig to giftige fuglearter.

Der er tale om arterne gulnakket fløjter og den rødnakkede klokkefugl, som er fundet i den nordøstlige del af landet i regnskoven på bjergene ved Saruwaged.

De to fuglearter menes at bruge deres potente gift som et forsvar mod rovdyr, og ifølge forskerne fra Københavns Universitet beviser fundet, at der findes et "våbenkapløb" sted i naturen.

Unge socialdemokrater imod Jeppe Kofod

Når der i 2024 skal afholdes valg til Europa-Parlamentet, bør Jeppe Kofod ikke være en af de socialdemokrater, som danskerne kan stemme på.

Sådan lyder den klare opfordring fra de københavnske lokalafdelinger af DSU (Danmarks Socialdemokratiske Ungdom) og den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forum i en mail, som TV 2 har set.

Argumentet er blandt andet, at Kofod er "fortidens kandidat" og ikke passer ind i den nye kultur, der er skabt i Socialdemokratiet de seneste ĂĄr.

Fra den tidligere udenrigsminister lyder det, at han er "fuldstændig enig" med de to organisationer i, at Socialdemokratiet i København har taget et opgør med fortidens kultur, men at hans eventuelle opstilling er et "internt anliggende i partiet".

Slut med coronatestcentre

Og lad os sĂĄ runde overblikket af med en god nyhed.

I dag er sidste mulighed for at få en vatpind i næsen af en poder, når de sidste offentlige coronatestcentre lukker og slukker.

De første testcentre åbnede i foråret 2020, og siden er der blevet foretaget millioner af tests.

Men nu er det altså slut – forhåbentlig for altid.