Samfund

Største militærøvelse i Danmark i 30 år: - En voldsom omgang bulder og brag

Stor militærøvelse i Oksbøl skal sende et "klart signal" til Rusland, siger dansk hærchef.

Der var missiler og kanoner i luften i Oksbøl i dag.

Her fandt den største artilleriøvelse i Danmark i 30 år nemlig sted.

Mere end 500 soldater fra 11 lande deltog i øvelsen, der simulerede en situation, hvor dele af Jylland var besat af fjendtlige styrker, og NATO-lande skulle kæmpe for at vinde territorie tilbage.

Ved øvelsen blev der både trænet til lands med kampvogne, til havs med flere krigsskibe og i luften med F-16 kampfly.

Ifølge TV 2s forsvarskorrespondent, Anders Lomholt, var det en "kæmpemæssig øvelse" med en "voldsom omgang bulder og brag".

- Der er en hel masse materiel. Det vil sige langtrækkende kanoner, haubitser og pansrede mandskabsvogne, fortæller han.

Ukraine-krigen sætter streg under vigtigheden i øvelse

Øvelsen skal vise, at NATO-landene har evnerne til at samarbejde, særligt i lyset af Ruslands krig i Ukraine.

Det siger Kenneth Riishøj, der er oberstløjtnant og chef for 1. artilleriafdeling i 1. brigade, til TV 2.

- Krigen i Ukraine sætter en stor streg under netop, hvor vigtigt det er at samarbejde i NATO, siger han.

Ifølge Gunner Arpe Nielsen, der er hærchef ved Forsvaret, skal øvelsen være med til at sende et klart signal til Rusland, om at Danmark og dets allierede er opmærksomme på potentielle militærtrusler.

- Øvelsen er med til at vise, at vi er oppe på tæerne, fortæller han til TV 2.

Amerikansk ledet øvelse

Gunner Arpe Nielsen siger videre, at øvelsen handler om at få NATO-landenes systemer til at spille sammen, så de kan levere ilden så hurtigt som muligt.

- Erfaringer fra Ukraine viser, at vi skal være så hurtige som muligt, fra vi opdager fjenden, til vi skyder, forklarer hærchefen.

Øvelsen i Oksbøl er under amerikansk ledelse. Det er en såkaldt Dynamic Front-øvelse, der finder sted hvert andet år i forskellige lande.

De seneste tre uger er der strømmet tunge våben ind i Danmark. Der er fragtet haubitser, morterer og raketkastere og soldater fra USA, Storbritannien, Polen, Frankrig, Spanien, Canada, Tyrkiet, Grækenland, Italien, Portugal og Danmark.

Ud over artilleri bliver der kastet bomber fra amerikanske F-16-kampfly og skudt fra fregatter langs Vesterhavet. Forud ligger to års forberedelse.