Pludselig fandt 20-årige Jasmin sig selv nøgen på Telegram: - Det er forfærdeligt
Flere end 5000 fremmede har set 20-årige Jasmin i en situation, hun har forsøgt at glemme. Nu råber fremmede ad hende på gaden.
Jasmin kan kun huske få ting fra den aften. Den ene er, at hun fik en drink. Den anden, at hun ikke kunne mærke sin krop.
Og så er der alt det, hun ikke kan huske. At hun havde fuldbyrdet samleje med en mand, at hun blev slået i ansigtet – og at det hele blev filmet.
Det er fem år siden, at Jasmin tog til en fest hos en fyr sammen med sin veninde. Hun mener selv, at hun blev drugged, og hun betegner, hvad der efterfølgende skete, som en voldtægt.
Jasmin gik dog aldrig til politiet for at anmelde, hvad der skete den aften.
Siden har hun forsøgt at lægge den aften bag sig, hvilket egentlig lykkedes. Lige indtil for 14 dage siden.
Jasmin medvirker i denne artikel kun med sit fornavn. TV 2 kender hendes fulde identitet.
Blev slået omkuld
20-årige Jasmin var hjemme hos sig selv i midten af marts i år, da hendes veninde ringede og spurgte, om Jasmin var klar over, at der lå videoer af hende uden tøj på på nettet.
Veninden sendte et link til det sociale medie Telegram, og Jasmin fik adgang til en gruppe fyldt med videoer og billeder af unge mennesker.
Jasmin lod sin finger stryge ned over skærmen på sin smartphone. Der var videoer af unge, der bliver sparket og slået. Kvinder, der har sex eller er nøgne. Mænd, der onanerer.
Pludselig var det hendes egne øjne, der mødte hende gennem skærmen. De var omtågede og missede mod lyset fra blitzen på et kamera. I videoen sad hun på knæ i en seng kun iført trusser. Hun fik en lussing og faldt om på sengen.
Jasmin kædede hurtigt tingene sammen. Hun mener, at videoen er fra den aften for fem år siden.
- Det er forfærdeligt. Det er noget, jeg selv gerne vil glemme, og så er der pludselig 5000 mennesker, der kan minde mig om det hver dag. Det gør mig utryg, siger hun.
Der er god grund til, at Jasmin føler sig utryg, for siden midten af marts er truslerne væltet ind.
Link florerer
De grupper, som Jasmin taler om, har til formål at udstille og afsløre andre mennesker. De findes på Telegram, der er en krydsning mellem et socialt medie og en beskedtjeneste.
For at få adgang til grupperne, skal man inviteres med et link. Netop det link florerer i øjeblikket mellem især unge mennesker.
TV 2 har overvåget gruppernes aktivitet siden 9. marts og har i de seneste uger kunnet fortælle, hvordan de anonyme bagmænd blandt andet deler nøgenbilleder, sexvideoer, offentlige ydmygelser og grov vold.
Indholdet bliver sendt ind til bagmændene, som derefter deler det. Indholdet, som TV 2 er bekendt med, er voldsomt – og kan i langt de fleste tilfælde betegnes som indhold af privat karakter, hvilket er ulovligt at dele.
Det indebærer nøgenbilleder, sexvideoer, offentlige ydmygelser og grov vold.
Grupperne har typisk 5000 medlemmer. Siden TV 2 påbegyndte overvågningen af grupperne, er de adskillige gange blevet slettet og opstået på ny.
Nøgenbilleder, pas og sygesikringsbevis
Foruden billederne og videoerne af Jasmin lå der også en række oplysninger om hende.
Der stod hendes fulde navn og hendes telefonnummer. Der stod både hendes egen og hendes families adresse. Og så lå der billeder af hendes pas og sygesikringsbevis.
Hun ved ikke, hvor billederne kommer fra, eller hvordan nogen skulle have haft adgang til det.
Dermed blev Jasmin let tilgængelig for de mere end 5000 mennesker, der så opslagene.
Fremmede på hendes adresse
Kort efter, at Jasmin selv var blevet bekendt med opslagene, begyndte det at vælte ind med henvendelser og trusler på alle tænkelige kanaler.
- Fremmede kontakter mig og spørger, hvad jeg tager for en time, hvad jeg koster for en hel dag. De siger, at jeg skal se mig over skulderen, når jeg går på gaden. Jeg må ikke vise mig i flere danske byer. Folk siger: "Skal vi ikke lægge dig ned på alle fire, som der blev gjort dengang i videoen?", siger Jasmin.
Hvor chikanen i begyndelsen var online, rykkede den efter kort tid ud i virkeligheden. Hun fortæller, at fremmede kalder hende "luder" på gaden og råber efter hende, at de har set hende på Telegram.
Og blot få dage efter, at Jasmins billeder og videoer var blevet lagt op i grupperne på Telegram, blev hun opsøgt på sin adresse af de samme mennesker, som ifølge hende har chikaneret hende telefonisk og truet hende.
- De ringede og sagde: "Vent, til vi fanger dig". Og så gik der ikke længe, før de stod foran døren. Jeg tænkte, at det kunne gå fuldstændig galt. Det var rigtig skræmmende, siger hun.
Hændelsen fik hende til at kontakte politiet, som rykkede ud til hendes adresse.
Har spredt sig til andre medier
Det er let at gemme indhold, der ligger på Telegram, på sin egen telefon eller computer. Let – men ulovligt. Alligevel florerer videoerne og billederne af Jasmin nu både på Instagram, Snapchat og på Tiktok, siger hun.
- Der er en, der har gemt en af videoerne på sin telefon og vist den i en Tiktok-live for et par dage siden. De har taget mine undertøjsbilleder og lagt det i Snapchat-grupper, Instagram-grupper og på Tiktok. Ud af 5000 mennesker er der jo mange, der kan have gemt det ned, siger Jasmin.
Jasmin har forsøgt at få bagmændene til at fjerne det indhold, hun medvirker i.
Men bagmændene oplyste hende, at hvis hun kontaktede dem igen, ville de lægge indhold ud af hende, der er endnu værre, end det, der ligger der i forvejen. Det fik hende til at give op.
Flere har sagt til hende, at det er hendes egen skyld, at hun er blevet delt på Telegram.
- Jeg har slet ikke vidst, at den aften ville blive filmet, for jeg var ikke ved bevidsthed. Der er altid nogen, der vil sige, det er ens egen skyld. Men selv hvis man ved, at man bliver filmet, er det jo stadig ikke noget, der skal deles videre, siger hun.
Føler sig svigtet
Foruden Jasmin har TV 2 været i kontakt med syv unge, danske kvinder, der har fået delt private oplysninger og indhold i de selvsamme grupper på Telegram.
De fortæller samstemmende, at de har anmeldt Telegram-grupperne til politiet, men at de ikke føler, at politiet tager sagen alvorligt. Sådan har Jasmin det også.
- De sagde, at de ikke kunne gøre noget ved det. Det er hårdt at høre. Man lægger sin tillid hos politiet. Det får mig til at føle mig ligegyldig og svigtet, siger Jasmin.
TV 2 har tidligere spurgt politiet, hvad de mener om, at kvinderne ikke føler sig taget alvorligt. Sisse Birkebæk, som er politikommissær og leder af Politiets Online Patrulje, sagde da, at politiet "gør alt, hvad vi kan, for at lukke det ned, når vi bliver bekendt med det".
TV 2 har set dokumentation for, at der ligger det indhold på Telegram, som Jasmin hævder, samt for, at Jasmin har anmeldt Telegram-grupperne til politiet.
TV 2 har fået bekræftet, at fremmede mødte op på Jasmins adresse for at få fat i hende af personer med kendskab til den pågældende hændelse.
TV 2 har tidligere været i kort varig dialog med bagmænd fra gruppen. Læs den historie her.