Luna var 13 år, da dokumentaren blev optaget. I dag er hun 16.
De Umyndige

I en lejlighed i København har mere end 400 børn selv søgt tilflugt, når alle andre muligheder var opbrugt

Da Luna var 13 år, flygtede hun hjemmefra og kæmpede for at blive anbragt.

Det er mærkeligt at være tilbage.

16-årige Luna går hjemmevant rundt i børne-ungekrisecenteret Joannahuset og hilser på de voksne, som siger, at det er godt at se hende igen.

- I lige måde, siger Luna og smiler.

På den ene side er det som at være hjemme igen, synes hun. Men på den anden side var det også her, at hun bange flygtede hen, da hun ikke længere kunne være derhjemme.

Det er nu tre år, fire opholdssteder og fem sagsbehandlere siden, at Luna søgte tilflugt på Joannahuset. Den første tid er skildret i dokumentarfilmen ‘De umyndige’, hvor hun dengang var 13 år og forsøgte at blive anbragt på et opholdssted.

Det var en hård kamp, for hvordan overbeviser et barn et helt system om, at man bliver omsorgssvigtet og udsat for psykisk vold hos sine forældre, når det er derhjemme, man burde være tryggest?

En voksen, der heller ikke fik hjælp

Noget er vigtigt for Luna at sige, inden hun fortæller sin historie.

Hendes mor har det psykisk svært, og hun har haft vanskeligt ved at passe på sine tre børn, forklarer Luna, som i dag bor på et opholdssted. Da hun stadig boede hjemme, gik hun og moren meget op ad hinanden. De var ofte oppe at skændes, og de har i en årrække stået i samme “lortesituation”, som Luna siger.

Men nu, hvor hun ikke længere bor hjemme og har fået moren på afstand, har de to fået et bedre forhold. Så selvom Luna i mange år forsøgte at flygte fra hende, og på trods af at der i hjemmet var psykisk vold, er det vigtigt for hende, at hun ikke ser moren som den onde i sin egen historie.

- Min mor har stået i ligeså meget lort til halsen, som jeg har. Hun har stået i en ligeså stor skodsituation, som jeg har. Det kan godt være, jeg var barnet i det, men min mor var en voksen, der ikke fik hjælp. Min mor er ligeså meget tabt i systemet, som jeg er. Hun har ligeså meget brug for hjælp, som jeg har. Min mor har været den bedste mor, jeg overhovedet kunne tænke mig, fordi hun har været min mor, siger Luna.

Børns ret

Det er på en lille brostensbelagt sidegade med udsigt til kanalen på Christianshavn i København, at Joannahuset ligger. Her har det været, siden det blev stiftet i efteråret 2017, og siden har 433 børn henvendt sig for at få hjælp.

I dag er Luna bare på besøg. Vi går ned for enden af gangen til et lyserødt værelse. Her boede hun, når hun ikke kunne finde et sted at sove.

Nu holder et andet ungt menneske til herinde, så vi stikker kun lige hovederne ind. Gardinerne er stadig trukket for. Kun en tynd solstråle rammer den uredte seng og det tøj, som ligger spredt på den og på gulvet. Når man bor her, er det ikke den slags rod, som er det største problem.

- Det er det bedste værelse, siger Luna.

Et kamerahold fra DR Ultra forlader Joannahuset. Lige præcis i dag har et politisk flertal på Christiansborg, lige ovre på den anden side af kanalen, besluttet, at mindreårige må overnatte på krisecenteret i 48 timer uden forældrenes tilladelse. Indtil nu har det været sådan, at de forældre, man flygter fra, skal godkende, at man flygter.

Personalet og de frivillige her på stedet er glade, fordi det er en anerkendelse af børns ret til at søge hjælp, mener de.

Det var ikke en anderkendelse, som lå i systemet, da Luna stod uden for Joannahuset en eftermiddag for tre år siden.

Skræmt

Luna havde fået stuearrest, var hoppet ud af vinduet og stukket af hjemmefra, og nu skulle hun ikke tilbage.

Sammen med sin storesøster, der for længst var blevet anbragt på et opholdssted, forsøgte de at finde et krisecenter, som ville lukke en 13-årig pige ind. Endelig fandt de Joannahuset, som tog telefonen. Storesøsterens kæreste kørte dem til København, og begge søstre gik ind i den gamle præstebolig og to etager op til krisecenteret. Luna følte, hun lagde sit liv i hænderne på de voksne, der tog imod hende.

Min mor har stået i ligeså meget lort til halsen, som jeg har. Hun har stået i en ligeså stor skodsituation, som jeg har

Luna, 16 år

Det blev aften og nat. Joannahusets personale forsøgte først at få fat i Lunas mor, men hun tog ikke telefonen. Til sidst fik de fat i faren, som hun ikke rigtigt havde kontakt til, og han gav samtykke til, at Luna måtte blive der. Men hun var stadig bange.

Når man som Luna mange gange har været hjemløs sammen med sin mor, og når man ofte har flyttet ind hos mennesker, man aldrig har mødt, er man ikke bange for skift. Luna var vant til nye omgivelser. Det var tanken om, hvad der skulle blive af hende, som skræmte. Om hvor hun ville ende, og om hun ville blive sendt hjem igen.

Kommunens sagsbehandlere

I ‘De Umyndige’ ser man Luna tale i telefon med en af sine sagsbehandlere fra kommunen. Da kvinden i den anden ende har konstateret, at Luna lyder mærkelig i telefonen, spørger hun, hvordan det er at være væk fra hendes mor og far.

- Fint nok, siger Luna betuttet.

- Vi er nødt til at finde en løsning på, hvor du skal være henne, siger sagsbehandleren og fortsætter:

- Lige nu har vi ikke en vurdering af, at der er anbringelsesgrundlag. Det er ikke noget, jeg sidder og vurderer alene. Det har jeg også forklaret dig sidste gang, og jeg forklarer dig det gerne igen. Det er vi flere, der vurderer. Jeg er interesseret i, at du skal have det godt og få det godt. Men man får det ikke nødvendigvis godt, hvis man skærer hånden af sine forældre.

Luna virker opgivende i dokumentaren. Det var hun også, fortæller hun. Fordi hun dengang var et barn, følte hun, at de voksne inde på kommunen konstant mistænkte hende for enten at lyve eller overdrive. Selvom hun juridisk set ikke er et barn længere, kan hun stadig have den følelse. Det kommunale bureaukratiske system med uendeligt mange sagsbehandlere har sjældent taget hende seriøst, oplever Luna.

Senere lykkedes det endelig for hende at blive anbragt på et opholdssted. Men det lukkede, og så ville kommunen flytte hende til et nyt sted, 100 kilometer fra hvor hun gik i skole. På den måde ville hun ikke kunne se sin lillebror, som stadig var for lille til at flygte fra hjemmet.

Så Luna gik under jorden, gemte sig hos sin storesøster og blev efterlyst. Kommunen og politiet fandt hende, og hun blev mod sin vilje kørt til sit nye opholdssted mere end en time væk.

Først som 14-årige blev hun placeret et sted, hun brød sig om, og hvor hun stadig bor i dag.

Kan - men burde ikke - selv

Klokken er 12 denne fredag i marts.

I den ene af Joannahusets to stuer sidder to piger i sofaen og ser fjernsyn. I dag har tre børn husly, som det hedder, når de får et værelse, de kan sove på. Andre er her også bare for at have et sted at være. Almindelige børn er i skole på det her tidspunkt, men når man skal regne ud, hvor man skal sove i nat, kan gangestykker og brøker være både ligegyldige og uoverskuelige.

Det kan det nogle gange stadig være for Luna. Fra hun gik i femte klasse og fire år frem, gik hun ikke i skole. I dag går hun i niende klasse og kommer to dage i ugen. Mere kan det ikke blive til, for hun har brug for at slappe meget af. Det er som om, at al den stress, som de svigt hun har oplevet, har ramt hende den seneste tid. Hun har lige været igennem et halvt år, hvor hun kun kunne ligge inden for i mørket.

Da hun var yngre, var det ikke noget, hun mærkede, men nu er det kommet for fuld kraft. Derfor sover hun en del på det opholdssted, hun bor på nu. Her skal hun selv stå for det meste, og det gør hun også. Hun har været vant til selv at vaske sit tøj, vaske op efter sig selv og rydde op. For som hun siger helt bogstaveligt, “kommer der ingen kære mor og hjælper”.

Nogle siger i bedste mening, at “hun har været sej”, og at “hun har været stærk”, fordi hun har klaret alt det. Det er rart at høre, men hun tænker også, at et barn slet ikke burde være udsat for noget, hvor det har krævet at være så sej og stærk.

Se 'De umyndige' på TV 2 torsdag aften klokken 22.25 eller på TV 2 PLAY nu.