Samfund

Seneste nyt 26. marts

Vi giver dig dagens nyheder, mens de sker.

Storebæltsbroen lukket i 45 minutter på grund af omlægning

Mandag 27. marts og igen tirsdag 28. marts er der lukket for biltrafik på Storebæltsbroen i 45 minutter klokken 19.00 og igen kl. 05.00 under omlægning til dobbeltrettet trafik. Det skriver Sund & Bælt.

Israels generalkonsul i New York træder af i protest

Israels generalkonsul i New York meddeler ifølge Reuters, at han træder tilbage i protest mod premierminister Benjamin Netanyahus fyring af Israels forsvarsminister, Yoav Gallant. Baggrunden for Gallants fyring er, at han ikke vil støtte Netanyahus domstolsreform. Hundredtusinder af israelere og en række israelske institutioner meddeler, at de tager afstand fra regeringen.

Frost giver nye problemer for letbane

Der er advarsel om frost mandag morgen, og det betyder problemer for letbanen i Aarhus. Midttrafik skriver på deres hjemmeside, at der er tale om strækningen L1 mellem Grenaa og Hornslet, hvor der kan være risiko for frostdannelse på strømkablerne.  Der er i stedet indsat busser, der kører som erstatning, hvis det bliver nødvendigt. Det skriver TV 2 Østjylland.

5000 boliger uden strøm på Frederiksberg

Et område på Frederiksberg i København er ramt af strømnedbrud. Det oplyser elselskabet Radius på sin hjemmeside. Radius skriver, at det helt konkret er 4883 kunder, der er ramt af strømafbrydelsen, der forventes at vare til klokken 01 i nat. Årsagen til strømafbrydelsen er uklar, skriver elselskabet.

Manglende opbakning til afstemning om klimamål i Berlin

En folkeafstemning i Berlin, som ville have forpligtet den tyske hovedstad til at blive klimaneutral i 2030, er slået fejl. Det oplyser byens borgmester, Franziska Giffey. Det skyldes især, at valgdeltagelse ikke var stor. Optællingen viser, at ikke nok støttede det ambitiøse klimamål, skriver dpa og Reuters.

Netanyahu fyrer kritisk forsvarsminister

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har afsat forsvarsminister, Yoav Gallant, skriver avisen Haaretz. Det sker, efter Gallant har opfordret til, at Netanyhu stopper en kontroversiel domstolsreform.

Tyske storke invaderer Danmark

Storkeantallet er i kraftig vækst i Tyskland - og dermed også i Syd- og Sønderjylland, hvor der kan blive kamp og rederne, når de relativt mange storke skal yngle. Storkene der er i rederne nu, er såkaldte 'vesttrækkere', der var været i Spanien eller Frankrig for at holde vinterferie. Senere på foråret kommer de storke så, der har været på en lidt længere tur - typisk fra Afrika, skriver TV2Syd.

Agatha Christie får fjernet "anstødelige" passager fra Miss Marple

Den engelske krimiforfatter Agatha Christie har fået fjernet og udskiftet passager i flere bøger, der er skrevet i perioden fra 1920 til 1976. Det sker for ikke at støde et yngre publikum, skriver avisen Telegraph. Hun skal være stueren på nutidens vilkår. Krimierne, som det handler om, hører til i serierne om detektiverne og opdagerne Hercule Poirot og Miss Marple.

Nyt initiativ skal stoppe skovskidere

Aarhus Kommune har vedtaget, at der skal etableres to nye offentlige toiletter. Beslutningen kommer efter lang tids debat om skovskideri i Riis Skov. De nye toiletter komme til at stå ved Navitas på Aarhus Ø og ved Flemmings Bamse Jørgensens plads og initiativet er sket, fordi for mange folk laver bummelum i skovens dybe stille ro. Det skriver TV2Østjylland.

Andel suspenderer tre medarbejdere

Bonusaftale uden loft, der ville give medarbejdere i Energi Danmark millionbonusser, er ulovlig og ugyldig, oplyser Andel. Energi Danmark har derfor søndag meddelt de tre nøglemedarbejdere, der har indgået en kollektiv bonusaftale med den daværende administrerende direktør uden bestyrelsens viden, at aftalen ikke er gyldig, skriver Andel i en pressemeddelselse.

Kampvogn i Odense er snart klar

En kampvogn fra Den Kolde Krig er i disse dage ved at blive klargjort i Odense. Den 50 ton tunge Centurion-kampvogn kan kun køre 100 meter på literen, men den skal også kun udstilles på Fyns Militærhistorisk Museum efter påske. Centurion-kampvognen i Odense var i brug indtil 1999, skriver TV2Fyn.

Sekundære danske placeringer i belgisk klassiker

Christophe Laporte vinder forårsklassikeren Gent-Wevelgem efter 52 kilometer i udbrud sammen med holdkammeraten Wout van Aert. De to ryttere kørte hånd i hånd sammen i mål. Mads Pedersen blev nummer fem og landsmand Mikkel Bjerg sekser i et hårdt kørt løb.

Dansk fiasko i EM-kvalifikationskamp

Danmark taber søndagens EM-kvalifikationskamp mod undertippede Kasakhstans 3-2 efter at have ført 2-0 tidligt i kampen. De danske mål blev scoret af Rasmus Højlund. Danmark har tre point efter to kampe i EM-kvalifikationen.

Kriminalitet i Pusher Street vokser

Politiet har i weekenden igen anholdt personer for at sælge hash i Pusher Street. Søndag er 3 tre mænd blevet varetægtsfængslet, oplyser Københavns Politi. 875 personer blev i løbet af 11 måneder i 2022 anholdt i området, oplyser politiet ifølge Politiken søndag. Det er flere end i samme periode de foregående 4 år.

Flygtninge omkommet i skibsforlis

Mindst 29 bådflygtninge er omkommet i forbindelse med 3 skibsforlis i Middelhavet, oplyser Tunesiens kystvagt søndag. Det skriver nyhedsbureauet AFP. Derudover har kystvagten reddet 11 personer ud for landets kyst.

Kvinde med rollator påkørt af tog

En ældre kvinde med rollator er død, efter at hun søndag blev påkørt af et tog ved Tjæreborg. Det oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi på Twitter. Påkørslen skete ved en såkaldt personovergang, og kvinden blev erklæret død på stedet. De pårørende er underrettet.

Vædderhoveder fundet ved egyptisk tempel

Mindst 2000 mumificerede vædderhoveder er blevet fundet ved Ramses 2.'s tempel i den antikke by Abydos i det sydlige Egypten. Hovederne stammer fra perioden 336 til 31 før Kristus. Hovederne menes at være ofringer, og det indikerer en tilbedelse af Ramses 2. selv 1000 år efter hans død, skriver Reuters.

Tog holder stille i Jylland

I Jylland holder tog mellem Esbjerg og Bramming stille, og der er derfor togbusser mellem de to byer. Det skriver DSB på Twitter.

I Libanon giver sommertid kaos

I Libanon har overgangen til sommertid givet kaos, fordi regeringen med kort varsel udskød overgangen med en måned til efter ramadaen. Men mange institutioner og offentlige steder – særligt kristne – er alligevel gået over til sommertid, skriver ABC News.  

Tre mænd anholdt på Christiania

Tre mænd i 20'erne blev i går anholdt på Christiania i Købennhavn mistænkt for salg af hash, oplyser Københavns Politi på Twitter. Anholdelserne skete i forhindelse med indsatsen mod den organsierede hashhandel i Pusher Street.