Elselskab kalder millionbonusser ulovlige – medarbejdere suspenderet

Tre medarbejdere er blevet foreløbigt suspenderet i en sag om millionbonusser i Energi Danmark.

En bonusaftale uden loft, der ville give medarbejdere i Energi Danmark millionbonusser, er ulovlig og ugyldig.

PĂĄ den baggrund er tre medarbejdere i energiselskabet blevet suspenderet.

Det oplyser Andel i en pressemeddelelse søndag aften på vegne af Energi Danmark. Andel ejer energiselskabet sammen med NRGI.

Energi Danmark havde håbet at kunne indgå en aftale med de tre nøglemedarbejdere, men det lykkedes ikke, og de er derfor foreløbigt suspenderet.

Retsligt efterspil kan komme pĂĄ tale

Sagen drejer sig om, at tre medarbejdere i det andelsejede Energi Danmark har optjent to- og trecifrede millionbonusser. Det har blandt andre Finans beskrevet.

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) har tidligere denne uge bedt om en redegørelse i sagen.

Ifølge Jesper Hjulmand, der er bestyrelsesformand i Energi Danmark, siger søndag, at "ingen medarbejdere vil få hverken to- eller trecifrede millionbeløb i bonus i 2022".

- Vi har heller ikke afsat penge i regnskabet til det, konstaterer han i pressemeddelelsen.

Af pressemeddelelsen fremgår det, at hver af de tre nøglemedarbejderes bonusser vil svare til mere end 150 gange sædvanlig årsløn. Bonusser i den størrelsesorden er i "strid med aftaleparternes forudsætninger", lyder det.

Hvis medarbejderne og deres fagforbund er uenig i, at bonusser er ulovlige, henviser Andel til et retsligt efterspil.

Forsøger at finde smuthuller

Bonusaftalen var ifølge Andel en aktiekøbsaftale, der var blevet indgået med den daværende administrerende direktør, uden at bestyrelsen blev informeret.

Ifølge TV 2s erhvervskommentator, Ole Krohn, forsøger energiselskabet at finde smuthuller i aftalen for at kunne annullere den.

- Man har åbenbart lavet så lukrative aftaler, at man har været nødt til at finde smuthuller i dem, og det har altså været det her med, at direktøren ikke har informeret bestyrelsen, og også at man mener, at man har fundet manglende lovhjemmel, siger Ole Krohn.

Han forklarer videre, at medarbejderne var i stand til at optjene så store bonusser, fordi der har været så store udsving i energipriserne. Medarbejdernes rolle var at finde steder, hvor energien har været billig og købt den, og dermed tjent gode penge til selskabet, siger han.

- Det har åbenbart været nogle meget dygtige medarbejdere. Men det er klart, at det er gået helt ud af ligningen af, hvad vi er vant til herhjemme, siger Ole Krohn.

Hverken Energi Danmark, Andel eller NRGi har yderligere kommentarer, hedder det i meddelelsen.