Mink-sagen

Massiv kritik af Barbara Bertelsens annullerede advarsel: - Farcen er ved at være komplet

Den ene beskytter den anden, siger Rasmus Jarlov, mens minkformand ikke mener, man kan frifindes fra sit moralske ansvar med "juridiske finesser".

Det Konservative Folkepartis Rasmus Jarlov er oprevet over, at statsministeren trækker departementschef Barbara Bertelsens advarsel tilbage i minksagen.

- Det er et problem, at der kan begås ulovlige handlinger, som har konsekvenser for tusindvis af mennesker, og som koster skatteborgerne milliarder af kroner, uden at det så meget som udløser en advarsel til nogen af de mennesker, som var ansvarlige for det, siger han.

Tidligere fredag udsendte Statsministeriet en pressemeddelelse, hvor det fremgik, at advarslen, som Bertelsen fik af sin chef, Mette Frederiksen (S), er blevet trukket tilbage, efter at en såkaldt forhørsledelse har kigget på sagen. Forhørsledelsen fandt også, at rigspolitichef Thorkild Fogde ikke havde begået nogen tjenesteforseelse alligevel.

- Den ene beskytter den anden, og ansvaret bliver flyttet rundt. Lige pludselig ender det med, at ingen har ansvar for, at man har begået så eklatante fejl, som der er blevet begået i minksagen, siger Rasmus Jarlov.

- Det går jo ikke

Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, bakker Jarlovs kritik op.

Han er bekymret over, at den almindelige dansker ikke kan finde hoved og hale i sagen længere.

- Det går jo ikke. Det er om noget med til at skabe mere mistillid til politikere. Og tilbage står altså indtrykket af en magtfuldkommen regering, der gør, som det passer den. Det understreger mere end nogensinde behovet for mere åbenhed i den offentlige forvaltning, lyder det i en mail til TV 2.

Sagen er efterhånden absurd, mener han.

- Uden at gå ind i de juridiske spidsfindigheder i den her sag så må jeg bare sige, at farcen er ved at være komplet nu. Minksagen har kostet skatteyderne milliarder af kroner, og med tilbagetrækningen af den disciplinære advarsel til departementschefen i Statsministeriet når absurditeterne nye højder.

Flere partier krævede advokatvurdering

I valgkampen krævede flere partier, at der blev lavet en advokatvurdering af minksagen med henblik på at få vurderet, om der er grundlag for at rejse en rigsretssag mod Mette Frederiksen.

Men flertallet forsvandt efter valget, hvor Moderaterne og Venstre vendte på en tallerken under regeringsforhandlingerne. Kort før de indgik i regering med statsminister Mette Frederiksen, trak de kravet tilbage.

Ifølge Rasmus Jarlov skyldes det, at de har fået ministerposter.

Om det samme skriver Danmarksdemokraternes Hans Kristian Skibby på Twitter, at det er "kammerateri af værste skuffe".

Minkformand: - Alle brækker sig

Det er ikke kun politikere, der kritiserer annulleringen af advarslen i kraftige vendinger. Også formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, er skeptisk.

- Jeg tror ærligt talt, at både minkavlere og alle andre borgere her i landet er ved at brække sig over trængslen ved håndvasken, lyder det fra Tage Pedersen.

Han mener, at det både er et "formelt og moralsk organisatorisk ansvar", som Barbara Bertelsen ikke har levet op til, og som man i øvrigt ikke kan frifindes fra med "juridiske finesser".

- Mon ikke Barbara Bertelsen selv lige så stille finder et andet job senere i år, når folketingsvalget også er kommet lidt på afstand, siger han.

Statsministeriet oplyser til TV 2, at Barbara Bertelsen ikke har nogen kommentarer.

Hør Mette Frederiksens forklaring her:

Statsministeriet tilbagekalder nu den advarsel, som departementschef Barbara Bertelsen har fået i minksagen. Video: TV 2 NEWS