GO'

Er dette fremtidens mad? På et område ser forsker “kæmpe potentiale”

Danske forskere har printet både pizza og proteinbarer, og i USA har de netop printet en kage med syv ingredienser.

Det kan virke som science fiction.

Men 3D-printet mad er ikke så fremtidsfjernt, som man måske går rundt og tror.

Forskere i blandt andet Danmark og USA er i fuld gang med forsøg, der skal gøre det udbredt at printe mad i hjemmet, på hospitaler, på restauranter og i fitnesscenteret.

Og på det amerikanske universitet Columbia har forskere netop printet en kage med syv ingredienser og fået udgivet en artikel om 3D-printet mad i det videnskabelige tidsskrift npj Science of Food.

Men faktisk er det ikke engang det mest imponerende.

Det siger centerchefen for fødevareteknologi ved Teknologisk Institut, Anne Louise Dannesboe Nielsen, i ‘Go’ morgen Danmark’.

- Når man ikke arbejder med det, kan det virke sci-fi-agtigt. Men det er ikke så meget vildere end noget af det, vi har lavet i vores laboratorier. Vi har for eksempel printet en pizza med fem ingredienser, siger hun.

Se hele indslaget fra ‘Go’ morgen Danmark’ på TV 2 PLAY her.

Fik serveret "kød" på restaurant

Teknologien med 3D-printer har eksisteret i 15 år, og det er et område, der bliver forsket meget i.

Det fungerer ved, at man bruger helt almindelige råvarer og laver dem om til masser.

De skal have den rigtige konsistens for at komme i tuber, som printeren bruger til at bygge maden lag for lag. En form for printerpatron.

Og teknologien er godt på vej, lyder det fra Anne Louise Dannesboe Nielsen.

3D-print af mad eksisterer allerede på nogle restauranter. Selv har centerchefen smagt en ret, der fik hende til at tvivle på, om hun mon havde fået den rigtige tallerken.

På en restaurant i Holland fik hun nemlig serveret “kød”, som stammer fra et projekt i Israel.

- Jeg måtte lige kalde tjeneren hen til bordet og spørge, om jeg havde fået den forkerte ret. Jeg troede, at jeg havde fået ægte kød. Det kommer virkelig tæt på, siger Anne Louise Dannesboe Nielsen.

Kødet var lavet af planteprotein, som kan komme til at minde om muskler, blod og fedt. På den måde kan man printe noget, der minder om en bøf i strukturen.

- Det var som at spise noget meget mørt kød, som trevlede, og det smagte supergodt, lyder det.

Ser et kæmpe potentiale

Et af de steder, der især kan få gavn af 3D-printet mad, er på hospitaler, siger Anne Louise Dannesboe Nielsen:

- Her ser jeg virkelig et kæmpe potentiale. En ting er en kage, det er superdejligt, men med hospitalsmad kan man lave et måltid, der passer til den enkelte patient.

På det fødevareteknologiske center har de arbejdet med at lave mellemmåltider til patienter afhængig af den næring, de hver især har brug for.

En patient kan for eksempel have brug for ekstra protein, mens en anden har brug for ekstra D-vitamin.

Det er behovet, der styrer, hvad der kommer i – og så kan man som patient selv vælge smag og form, så man får mere lyst til at spise det, forklarer Anne Louise Dannesboe Nielsen.

3D-print kan blive en del af hjemmet

Et andet sted, 3D-printet mad kan gøre sit indtog, er i fitnesscenteret.

Det danske institut arbejder på et projekt med europæiske samarbejdspartnere om at lave sportsernæring, siger Anne Louise Dannesboe Nielsen:

- Tanken er, at man printer en proteinbar i en 3D-printer, som står i fitnesscenteret. Ud fra, hvordan ens træning har været, og hvad man vil, foreslår den en næringssammensætning i en bar, og så kan du vælge smag.

Det, der står i vejen for at udbrede 3D-printere, er dog, at der er en del teknologiske udfordringer, fortæller centerchefen.

Forskerne mangler at knække koden for, at både smag, konsistens og struktur fungerer. Og så skal printeren være en, der kan rengøres, så der ikke vokser bakterier.

Men en dag bliver det formentlig noget, man kan have stående i fitnesscenteret såvel som i hjemmet.

- Der går nok 10 til 15 år i hvert fald, før den står hjemme ved mikroovnen. Det kommer an på, hvordan teknologien udvikler sig, siger Anne Louise Dannesboe Nielsen.

Se hele indslaget fra ‘Go’ morgen Danmark’ på TV 2 PLAY her.