Endnu en region benytter udskældt praksis – formand frygter mørketal hos kræftpatienter

Regionsrådsformand i Region Midtjylland Anders Kühnau (S) frygter, at flere kræftområder kan være ramt af problemer.

Det er ikke kun Region Midtjylland, der har benyttet sig af en kritiseret indberetningspraksis for kræftpatienter.

Det viser sig nu også, at Region Hovedstaden undlader at indberette visse overskridelser på kræft- og hjerteområdet. Det bekræfter regionen selv i et skriftligt svar til TV 2.

Denne uge viste en redegørelse fra Region Midtjylland, at 293 kræftpatienter i en periode på over et år havde ventet længere på en operation på Mave- og Tarmkirurgi på Aarhus Universitetshospital (AUH), end de skulle.

Et af de store kritikpunkter i sagen er, at Region Midtjylland på intet tidspunkt har gjort Sundhedsstyrelsen opmærksom på de lange ventetider på afdelingen.

Til DR har Aarhus Universitetshospital forklaret, at man ikke har indberettet overskridelser af behandlingsgarantien, fordi patienterne har accepteret, at ventetiden er blevet mere end to uger.

Men den manglende indberetning er i strid med reglerne, vurderede to juridiske eksperter onsdag over for DR.

Nu viser det sig så, at Region Hovedstaden undlader at indberette overskridelser på kræft- og hjerteområdet, hvis deres patienter har accepteret en tid, som ligger længere ud i fremtiden end de maksimalt tilladte 14 dage.

- Region Hovedstaden indberetter til Sundhedsstyrelsen i de tilfælde, hvor regionen ikke har kunnet overholde bekendtgørelsen om de maksimale ventetider for kræft og visse tilstande ved iskæmiske hjertesygdomme.

- Regionen indberetter ikke overskridelser, hvis patienter har accepteret en tid, som overskrider de maksimale ventetider, oplyser Region Hovedstaden.

Større problem end først antaget

Det er Sundhedsstyrelsen, der som den øverste sundhedsfaglige myndighed i Danmark holder øje med, at sundhedsvæsenet fungerer, som det skal.

Hvis der er tale om en systematisk praksis, bliver man nødt til at råbe vagt i gevær

Rasmus Grønved Nielsen, lektor i forvaltningsret ved Aarhus Universitet

Og netop derfor er det så vigtigt, at den bliver informeret, hvis hospitalerne ikke kan overholde operationsfristerne, siger Rasmus Grønved Nielsen, lektor i forvaltningsret ved Aarhus Universitet, til TV 2.

- Generelt skal man underrette Sundhedsstyrelsen. Sundhedsstyrelsen er den statslige institution, som har overblikket, og informationen skal jo gerne flyde op til de steder, hvor man til syvende og sidst kan tage de politiske beslutninger.

Lektoren forholder sig også kritisk til, at praksissen med ikke at orientere Sundhedsstyrelsen nu viser sig at række ud over Mave- og Tarmkirurgi på Aarhus Universitetshospital. For det tyder på, at det er et større problem end først antaget.

- En ting er den enkelte sag, men hvis der er tale om en systematisk praksis, bliver man nødt til at råbe vagt i gevær, understreger han.

Formand for Region Hovedstaden Lars Gaardhøj (S) ønsker ikke at udtale sig i sagen, inden regionerne har mødtes med Sundhedsstyrelsen mandag, oplyser regionens pressetjeneste til TV 2.

Patienter har også ventet for længe i anden region

TV 2 har henvendt sig til alle landets regioner for at høre, om de bruger samme praksis som Region Midtjylland.

Det vil sige, om de indhenter samtykke hos patienter, hvis ventetiden overskrider den maksimale frist, i stedet for at indberette overskridelsen til Sundhedsstyrelsen.

Ud over Region Hovedstaden er Region Nordjylland vendt tilbage på TV 2s henvendelse.

Regionen oplyser, at den er ved at danne sig et fuldt billede af situationen, men at den først kan give et fyldestgørende svar i løbet af næste uge.

Region Syddanmark er endnu ikke vendt tilbage på TV 2s spørgsmål, men et notat, som DR har set, viser, at 25 patienter i perioden fra januar 2021 til februar 2023 har ventet for længe på at blive opereret for tyk- og endetarmskræft på Odense Universitetshospital.

17 af disse sager er blevet indberettet til Sundhedsstyrelsen, fordi regionen i de konkrete tilfælde har glemt at informere patienten om retten til at blive henvist til et andet sygehus.

Den fungerende regionsrådsformand i Region Syddanmark, Bo Libergren (V), ærgrer sig.

- Der er begået menneskelige fejl, og det er selvfølgelig ikke godt nok. Nu vil vi kigge grundigt på, hvordan vi kan undgå, at det sker igen, siger han til DR.

Jeg er bekymret for, at det system, vi har, dækker over nogle mørketal

Anders Kühnau (S), regionsrådsformand i Region Midtjylland

TV 2 har endnu ikke fået et svar fra Region Sjælland, hvor pressetjenesten svarer, at den undersøger sagen.

Dækker system over mørketal?

Til TV2 ØSTJYLLAND fortæller regionsrådsformand i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), at regionen har igangsat en række initiativer, så patienterne får den rette information om rettigheder og ret til behandling hurtigst muligt.

Det er blandt andet en konsekvens af, at flere af kræftpatienterne på Mave- og Tarmkirurgi ikke har fået et konkret tilbud om at komme til udlandet for at blive opereret, selvom reglerne foreskriver dette.

Regionsrådsformanden siger da også, at han er bekymret for, at andre kræftpatienter i regionen kan have ventet for længe.

- Jeg er bekymret for, at det system, vi har med indberetninger på kræftventetider, dækker over nogle mørketal. At vi ikke får alle tingene indberettet, som vi burde, siger han og fortsætter:

- Så kan det godt være, at man overholder de regler og retningslinjer, der er, men det er jo ikke godt nok, hvis vi ikke får informationerne om alvorlige problemer frem i tide, og det har vi ikke fået i den her sag.