Samfund

"Dybt rystet" sundhedsminister indfører ny kræftplan: - Jeg frygter, at der ligger andre sager andre steder

293 patienter med tarmkræft er ikke blevet behandlet inden for de maksimale ventetider. Det tager sundhedsministeren nu konsekvensen af.

Der skal iværksættes en plan for kræftområdet, så regionerne overholder reglerne.

Det siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) fredag på et pressemøde, efter at DR den seneste uge har fortalt historier om, hvordan 293 patienter på Mave- og Tarmkirurgi på Aarhus Universitetshospital (AUH) har ventet for længe på deres operationer.

Helt konkret vil sundhedsministeren implementere fem initiativer således, at patienterne får den rette information om deres muligheder, hvis ventetiderne ikke kan overholdes.

- Baggrunden er, at jeg bliver dybt bekymret for, hvordan noget kan have foregået over en længere periode på Aarhus Universitetshospital, uden at nogen har sagt noget, siger Sophie Løhde og tilføjer:

- Derfor håber jeg ikke, men man kan jo frygte, at der ligger andre sager andre steder. Så skal det frem i lyset, for det er kun på den måde, vi kan handle på det.

Forstærket indberetning

Region Midtjylland har fået kritik for, at de på intet tidspunkt har gjort Sundhedsstyrelsen opmærksom på de lange ventetider på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Derfor indebærer et af initiativerne en forstærket indberetning til myndighederne, fortæller Sophie Løhde.

Her er de fem initiativer i den nye handleplan for kræftområdet:

  • En faglig gennemgang af ventetider og ressourcer på kræftområdet. 
  • En styrkelse af, at reglerne skal overholdes.
  • En forbedring af indberetninger til sundhedsmyndighederne.
  • De pågældende patienter skal have den nødvendige vejledning i at søge erstatning.
  • Nedsættelse af en politisk taskforce, der skal følge genopretningen tæt. 

Derudover skal regionerne gennemse deres vejledninger i forhold til, hvordan patienter orienteres om deres rettigheder. Det sker som en konsekvens af, at kræftpatienterne på AUH ifølge juridiske eksperter har fået forkert besked om deres mulighed for at blive opereret i udlandet.

Som det er nu, kan patienterne på mave- og tarmkirurgisk afdeling typisk ikke behandles andre steder i Danmark end i Aarhus, hvorfor de skal henvises til en operation i udlandet, hvis de ønsker det.

Men ifølge interne dokumenter, som DR har fået adgang til, har flere tarmkræftpatienter ikke fået et konkret tilbud om at komme til udlandet – selvom Aarhus Universitetshospital ikke har kunnet overholde behandlingsgarantien.

I stedet har de fået at vide, at de ville blive smidt af ventelisten på mave- og tarmkirurgisk afdeling, hvis de sagde ja til, at afdelingen skulle undersøge muligheder i udlandet.

- At stille meget sårbare patienter, der er bange, og som nok befinder sig i deres livs krise, sådan et ultimatum, er fuldstændig uacceptabelt, lyder det fra Sophie Løhde på pressemødet.

Yderligere tiltag kan komme på tale

Inden pressemødet mødtes Sundhedsstyrelsen med Region Midtjylland, men inden for den nærmeste fremtid skal alle regioner indkaldes til et møde med sundhedsministeren.

Jeg står her som minister med den største alvor for at sikre, at de patienter får rettidig kræftbehandling

Sophie Løhde (V), sundhedsminister

Blandt andet fordi Løhde ifølge hende selv ikke ved, om sagen fra Region Midtjylland er enestående, eller om andre regioner har tilsvarende udfordringer med at leve op til behandlingsgarantier.

Derfor siger hun også, at yderligere tiltag kan komme på tale.

I forhold til sagen på Mave- og Tarmkirurgi på Aarhus Universitetshospital placerer ministeren ansvaret hos ledelsen på AUH og Region Midtjylland.

Hun afviser dog at svare på, hvilke politikere der er skyld i, at det er gået så galt.

- Jeg kan ikke sidde og pege på en navngiven politiker, og jeg står her som minister med den største alvor for at sikre de patienter, at de får rettidig kræftbehandling. Uagtet er der sket betydelige løft af kræftområdet – og det må ikke sættes over styr, siger hun.

Sygehusledelsen på Aarhus Universitetshospital har tidligere erkendt, at kræftpatienterne har fået forkert vejledning om mulighederne for at blive behandlet i udlandet.

Dertil har Region Midtjylland sagt, at de ikke kan afvise, at patienters muligheder for at overleve sygdommen er blevet forringet grundet den for lange ventetid.