Hun voksede op i Whisky-bæltet og festede med eliten – nu kommer hun med advarsel til andre unge
Det ville være at lukke øjnene at sige, at problemerne ikke er der længere, fortæller ungdomspsykolog.
Hun bevægede sig dansende rundt om den lidt ældre elev, som var placeret på en stol midt på fodboldbanen. Omkring hende stod hundredvis af hujende elever og flere lærere og så på.
Måske virkede hun selvsikker udadtil, men indeni var den dengang 16-årige Klara Togo Donkild meget nervøs og lidt bange.
Ved siden af hende dansede en anden pige.
De var begge netop startet i 1. g på Gammel Hellerup Gymnasium, og nogle ældre elever havde givet dem til opgave at konkurrere om at give drengen på stolen den bedste lapdance.
Episoden kan lyde som et syret mareridt, men for Klara Togo Donkild var det den grænseoverskridende virkelighed.
- Indeni føler jeg, at det er forkert. Jeg er ikke 100 procent bevidst om det på det tidspunkt, men jeg ved godt, at det er et skråplan, og at det er lidt grænseoverskridende, fortæller nu 22-årige Klara Togo Donkild i TV 2s nyhedspodcast ’Dato’.
Det var bestemt ikke sidste gang, at hendes grænser blev overskredet, mens hun gik på gymnasiet.
Ville ikke virke kedelig
De følgende tre år skete det gentagende gange – godt hjulpet på vej af et massivt alkohol- og kokainindtag i Klara Donkilds omgangskreds – det hun beskriver som en ”giftig kultur”.
De episoder har Klara Donkild valgt at berette om i sin bog ’Til fest med eliten’, som udkom i februar.
Hun mener, at den voldsomme og seksualiserede festkultur blandt gymnasieelever er særligt udbredt hos overklassen og ønsker at fortælle om sine oplevelser for at ”inspirere andre unge mænd og kvinder til at sige fra” og ”fortælle dem, at de ikke er alene med deres oplevelser”.
Og fordi hun har brug for det, fortæller hun.
- Der er nogle ting, jeg gerne ville have haft skulle have været anderledes, som måske ikke har været ligefrem sunde for et barn, en ung pige, at skulle gennemgå, siger hun.
Kan du også sætte ord på, hvorfor du ikke siger: Nej, det her overskrider faktisk mine grænser?
- Det gør jeg ikke, fordi jeg er helt ny. Ligesom alle andre, så vil jeg gerne være frisk. Jeg vil ikke virke som en kedelig pige, siger hun og tilføjer:
- Og jeg er også bare lidt naiv og manipuleret på en måde til at tro, at det bare er sådan. At det er normalen.
Besked fra Thomas Trussetyv
Et par uger efter Klara Donkilds gymnasiestart tikkede en besked ind i hendes Facebook-indbakke fra en profil med navnet ”Thomas Trussetyv”. Hun var inviteret til Gammel Hellerup Gymnasiums version af de berygtede puttemiddage, lød det i beskeden.
Selve puttemiddagen var på det tidspunkt blevet forbudt af gymnasiet, så den fandt sted i en kælder i et privat hjem i Charlottenlund, fortæller hun.
Her skulle 10-15 piger fra 1. g og et tilsvarende antal drenge fra 3. g tilbringe aftenen sammen.
Klara Donkild kendte næsten ingen til festen, der hurtigt skulle vise sig at være præget af de samme grænseoverskridende lege og ritualer som introdagene på gymnasiet – og mere til, fordi den fandt sted i privat regi.
I aftenens første leg skulle hver pige fortælle, hvilket dyr de var i sengen, husker hun. Og så kom de våde varer på bordet. Den dyre slags.
- Vodkaen er Belvedere, champagnen er Moët. Og så har de sådan en hat, de går rundt med og kalder for ja-hatten. Når man som pige får den på hovedet, så skal man gøre, hvad de siger, fortæller Klara Togo Donkild, der blev bedt om at drikke af en vodkaflaske, da hun fik hatten på.
Festen er repræsentativ for gymnasietidens fester generelt, mener hun:
- Det er rimelig meget det samme format. Der var i hvert fald altid dyr alkohol og mange piger og fyre. Og det her med, at vi skulle underholde, og vi skulle være en form for dukke, de egentlig lidt kunne bruge.
Klara Togo Donkild er ikke alene med sine oplevelser.
Det mener autoriseret psykolog Celina Gullits, der blandt andet arbejder med unge.
Kulturændringer tager tid
Hun mener, at både den seksualiserede leg, indtaget af hårde stoffer og gruppepresset til festerne fortsat finder sted rundt omkring blandt landets gymnasieelever.
- Det ville være at lukke øjnene at sige, at det ikke foregår længere, siger hun til TV 2 og forklarer, at ritualerne og legene nu blot finder sted uden for skolen fremfor i gymnasieregi.
For det tager tid at ændre en kultur, mener hun.
Desuden er problemerne ifølge hende ikke udelukkende forbeholdt overklassen.
- Jeg tror, at det er synligt eller usynligt på forskellige måder, og at der er nuancer i måderne, det sker på. De er ikke forskånet i andre klasser, understreger hun.
Til gengæld er der sket en ændring i måden, gymnasieelever håndterer udfordringerne på. Ifølge Celina Gullits er de nemlig i løbet af de seneste år blevet bedre til at sige det højt, hvis de føler sig forurettede.
- De hiver hurtigere fat i en lærer og beder om hjælp. Det handler måske om, at det ikke er et ligeså stort tabu, som det var engang.
"Meget har ændret sig"
I et svar til Klara Togo Donkilds bog skriver Gammel Hellerup Gymnasium blandt andet, at "mange af de historier, der fortælles i bogen, ligger en del år tilbage".
- Blandt andet fra før MeToo og meget i ungdomskulturen har – ligesom i samfundet generelt – heldigvis ændret sig. En del af de oplevelser, Klara Togo Donkild beskriver fra sin gymnasietid, er derfor heller ikke noget, der finder sted på eller uden for Gammel Hellerup Gymnasium i dag, lyder det.
Gymnasiets rektor, Bjarne Edelskov, understreger dog, at han er "ked af at høre, hvordan Klara Togo Donkild i dag føler, at hendes grænser blev overskredet på introdagene".
Hele gymnasiets reaktion på bogen kan læses her.
Du kan høre Klara Togo Donkild fortælle mere om sine oplevelser i dagens afsnit af TV 2s nyhedspodcast 'Dato'.