Dan Jørgensen før klimatopmøde: - Tiden løber ud

Ministeren for global klimapolitik brugte møde i København til at gøde jorden for en ny beskatning af fossilenergi.

Årets klimatopmøde er det vigtigste siden det skelsættende møde i Paris, der gav en historisk aftale om at begrænse stigningen i den globale temperatur.

Det slår Dan Jørgensen (S), der er minister for global klimapolitik, tirsdag fast på pressemøde efter et klimamøde i København.

- Tiden løber ud, og der er brug for handling, siger han.

Pressemødet var kulminationen på et stort klimamøde, hvor klimaministre og topfolk fra over 40 lande var repræsenteret.

Skælsættende rapport

Mødet i København faldt sammen med, at en ny klimarapport fra FN mandag tegnede en endnu mere dyster fremtid, end vi allerede var stillet i udsigt.

Her blev det understreget, at det ikke blot bliver varmere, det bliver tilmed varmere hurtigere end hidtil antaget.

Det noterede Dan Jørgensen sig også, men han var glad for, at der på klimamødet i København havde været enstemmig opbakning til, at landene i fællesskab skulle komme tilbage på sporet og nå målsætningen om at temperaturen ikke må stige med mere end 1,5 grader – som Parisaftalen foreskriver.

- I går fik vi endnu en advarsel om, at klimaudfordringerne er ved at komme ud af kontrol, og at der er brug for handling, siger ministeren for global klimapolitik.

Alternative økonomiske muligheder

På pressemødet kom det også frem, at Dan Jørgensen havde luftet ideen om en række innovative økonomiske kilder, der kan være med til at finansiere klimakampen.

Det gjaldt blandt andet afgifter på fossilenergi og en flyskat, som vi allerede har debatteret tidligere herhjemme.

- Det er et forsøg fra dansk side på at gøre ideen mere global. Fordelen er, at der kan rejses en hel del midler ved en relativ lille beskatning, siger John Nordbo, der er klimarådgiver ved Care Danmark, til TV 2.

Og i forhold til, hvorvidt den kommende COP28, der skal afholdes i De Forenede Arabiske Emirater i november og december, er det vigtigste siden Paris, så har ministeren ifølge klimarådgiveren en pointe.

- Hvert femte år skal der gøres status, og det er det tid til nu. Det skal undersøges, hvor meget landene kan gøre fremover, men samtidig er der en række sager på dagsordenen, som skal håndteres, siger John Nordbo.