Her er de salgstricks, som elselskab bruger til at lokke nye kunder til

Operation X har haft en muldvarp ansat i callcentret for elselskabet Velkommen og afsløret sælgere, der vildleder og lyver for kunderne.

Forbrugerrådet oplever i øjeblikket en stigning i antallet af henvendelser fra forbrugere, som bliver vildledt af elselskaber.

De seneste fire år har Forbrugerombudsmanden politianmeldt 24 elselskaber, der vildleder kunder og bryder markedsføringsreglerne.

Elselskabet Velkommen hører til i begge opgørelser. Det blev politianmeldt i 2020 og er i toptre over de selskaber, som Forbrugerrådet får flest henvendelser om.

Operation X har haft en muldvarp ansat som sælger i Velkommens partnerselskab Salescorp, og herunder kan du se en gennemgang af de vildledende salgstricks, som han lærte i løbet af knap fire uger.

1. Lokalaftalen

Muldvarpen Esben Kloster lærte hurtigt, at han kunne nævne en lokalaftale, når han ringede op til kunderne. Han kunne forklare kunden, at Velkommen havde lavet en aftale med det lokale forsyningsselskab og derfor kunne tilbyde kunden en billigere pris.

En skjult optagelse viser, hvordan en sælger forklarede det til en kunde:

- Herinde hos Velkommen har vi sat os på strømmen i dit lokalområde, og i den forbindelse har vi afskaffet de her lovpligtige gebyrer, som der desværre er rigtig mange, der ligger og betaler til, sagde sælgeren til kunden.

Det passer bare ikke. For det er slet ikke muligt for et energiselskab at "sætte sig på strømmen" i et geografisk område, forklarer Anja Philip, der er formand for Forbrugerrådet, og som har set muldvarpens skjulte optagelser.

- Der vil være en række udbydere, hvor man bor. Man kan heller ikke gå ind og afskaffe de lovpligtige afgifter og den slags ting, så det er en ret vildledende måde, der bliver talt om tingene her, siger hun.

2. Eltjekket.dk

Når sælgerne ringer ud til nye, potentielle kunder, gør de det ud fra såkaldte leads – en liste af telefonnumre, som de har fået udleveret.

I Danmark er det sådan, at man ikke må ringe til folk og forsøge at sælge dem strøm, uden at de har givet samtykke til det. Det står i forbrugeraftaleloven.

Derfor skal de kunder, der fremgår af de udleverede telefonlister, have sagt ja til at blive ringet op for eksempel via en konkurrence på nettet – eller ved at tilmelde sig eltjekket.dk.

Eltjekket.dk er en platform, som tilsyneladende hjælper med at finde en billig elaftale. Men flere sælgere overdriver hjemmesidens gavn.

En sælger ringer for eksempel kunder op, som har tilmeldt sig eltjekket, og forklarer, at platformen sammenligner op til 21 selskabers priser, og at sælgeren så ringer, fordi Velkommen er det billigste.

Men det er ikke rigtigt. I virkeligheden omfatter eltjekket to selskaber – og Velkommen er det ene af dem. Det andet er Den Glade Eltavle, der netop har skiftet navn til Edison – og som ikke har besvaret TV 2s henvendelse.

3. Konkurrenternes priser

I løbet af de knap fire uger, hvor Esben Kloster arbejdede i callcenteret, overhørte han ofte sælgerne love kunderne store besparelser.

Operation X har fundet flere eksempler på sælgere, der ved at tale usandt om konkurrenternes priser giver kunderne udsigt til større besparelser, end der reelt er tale om.

Da muldvarpen spurgte en kollega, om han løj meget om besparelserne, svarede han uden tøven "ja".

4. Specialistens prisdokument

En af de groveste vildledninger, som Esben Kloster blev introduceret for, er ifølge Forbrugerrådet et dokument med navnet 'Officielle elaftaler'.

Det er en prisliste over 29 konkurrerende elselskabers produkter.

Størstedelen af en elregning kan elselskaberne ikke ændre på, men omkring en femtedel af regningen består af gebyrer, en abonnementspris og en tillægspris per kilowatttime.

Tillægsprisen og abonnementsprisen er noteret i salgsdokumentet, og dem kan sælgerne bruge til at sammenligne Velkommens priser med det konkurrerende selskab og på den måde overtale kunderne til at skifte til Velkommen.

Esben Kloster fik at vide, at han kunne sige til kunderne, at de har haft en specialist til at udarbejde det. I virkeligheden er det ikke en specialist, men bare en sælger hos Velkommens faste salgspartner Salescorp, der har lavet dokumentet.

Operation X har kontaktet de 29 selskaber i dokumentet og tjekket priserne. 5 har ikke opponeret mod priserne, men hos de øvrige 24 er priserne op til 5 gange for høje.

Så selvom sælgerne kan bruge dokumentet til at få Velkommens tillægspris til at lyde billigere, er den i virkeligheden ofte dyrere end hos det elselskab, som kunden har i forvejen.

Det overskrider Forbrugerombudsmandens vejledning pĂĄ omrĂĄdet, pointerer Anja Philip:

- De mĂĄ ikke udtale sig ukorrekt om konkurrenternes priser. SĂĄ hvis I har fundet ud af, at det faktisk er nogle helt andre priser, er det jo decideret ulovligt, det der foregĂĄr, siger hun.

Direktør: Det drejer sig om en enkelt afdeling

Ifølge Velkommens direktør, Thomas Søgaard-Andersen, stemmer ovenstående ikke overens med de værdier, som han ønsker, at Velkommen skal stå for. Han henviser til, at optagelserne fra Operation X af vildledende salgstricks stammer fra en afdeling, som kun udgør en mindre del af partnervirksomheden Salescorp.

- Jeg må referere til, at det drejer sig om en enkelt afdeling – altså 20 mennesker ud af 180 – hvor der er foregået nogle ting, som ikke er i orden, og det skal vi selvfølgelig rette op på, siger han.

Derfor er salgslederen nu blevet fyret fra callcentret Salescorp.

Thomas Søgaard-Andersen afviser at have set prislisten, før Operation X viser ham den. Han henviser til, at der i det officielle salgsmateriale, som sælgerne får under oplæringen, står "klar og tydeligt", at man ikke må love besparelser, der er ukorrekte.

Direktøren for Salescorp, Lars Hein, skriver til TV 2, at han er dybt rystet og ked af afsløringerne, og at der nu er oprettet en kvalitetsafdeling, som skal lytte alle selskabets opkald igennem.

Du kan se 'Operation X: Undercover som elsælger' torsdag klokken 20.35 på TV 2 og allerede nu på TV 2 PLAY.