Ekskone til drabsdømt præst: Ny dokumentar er "ren aftenunderholdning"
Ny dokumentar om den drabsdømte præst Thomas Gotthard møder hård kritik fra ekskonen i 'Presselogen'. Men den er ”vigtig”, mener chefredaktører.
Det skete for knap tre år siden. Men igen og igen oplever Anne Jensen, at der rives op i hendes børns traume fra en af de mest gruopvækkende drabssager i nyere tid i Danmark.
Og på tirsdag frygter moren, at det sker igen, når dokumentarserien "Præsten fra Helvede" får premiere på Viaplay.
Dokumentaren giver et indblik i historien om den nu tidligere sognepræst Thomas Gotthard, der i august 2021 blev idømt 15 års fængsel for drabet på sin hustru Maria From Jakobsen.
Over to afsnit undersøger tre journalister fra Ekstra Bladet sagen med hjælp fra udsagn og beskrivelser fra offerets familie og venner.
Journalisterne spørger sig selv i traileren til dokumentaren: "Hvad er det, vi vil have ud af at genbesøge den her sag?". Hertil svarer en anden, at "det jo skal give mening – både for os, men også for de pårørende".
”Ren aftenunderholdning”
Men i søndagens udgave af 'Presselogen' møder dokumentaren hård kritik fra Anne Jensen, der er Thomas Gotthards ekskone og mor til hans to ældste børn på henholdsvis 15 og 19 år.
Hun kalder dokumentaren for "ren aftenunderholdning" og er især bekymret for de konsekvenser, dokumentaren kan få for børnene.
- Det betyder, at den helingsproces, vi prøver at være i, bliver slået tilbage. Fordi det her meget voldsomme, der er sket, igen får en meget stor opmærksomhed, siger Anne Jensen.
Hun og børnene ønskede derfor ikke, at dokumentaren skulle laves.
- Det påvirker min datter. Hun har rigtig svært ved at sove om natten og har meget tankemylder omkring det. I det hele taget bliver hun sat tilbage i den proces, hun skal igennem for at bearbejde det her traume, siger Anne Jensen.
Offerets stemme
Men skal medier lade være med at genbesøge sager, hvis de pårørende ikke ønsker det?
- Der er et godt argument for at lade være: Der er nogle børn, der bliver kede af det. Men det gode er, at det skaber opmærksomhed om et meget vigtigt problem, nemlig partnerdrab. Dem, der ser dokumentaren, får et indtryk af, at det er enormt vigtigt, og forhåbentligt kan magthavere tage stilling til det og se på, hvad vi kan gøre for at forhindre det, lyder forsvaret blandt andet fra Asger Juhl, der er journalistisk chefredaktør på Ekstra Bladet.
Men det giver Anne Jensen ikke meget for.
- Man vælger ikke den her sag, bare fordi der er tale om kvindedrab, man vælger den, fordi det er en spektakulær sag. Den har det hele – mysteriet, bedsteborgeren og voldsomheden, siger hun.
Anne Jensen har ikke set dokumentaren endnu, men hun har hørt podcasten lavet af de samme journalister, med de samme kilder og af det samme navn: "Præsten fra helvede" tilbage i 2021. Hun kritiserer dokumentaren for ikke at bringe noget nyt til sagen, der giver ”værdi” for offentligheden.
- Forbrydelsen er beskrevet, den er opklaret, alt er lagt på bordet, også for offentligheden – så nu er det at grave. Og det synes jeg ikke, at man skal.
Men chefredaktøren på B.T. Pernille Holbøll mener, at det er en "ekstrem vigtig historie at fortælle".
- Det er klart, at der er ekstreme konsekvenser ved drab – også hos de pårørende. Det vigtigste er nok også at sige, at gerningsmanden har forårsaget det, og det, der bliver afdækket nu, er også at give offeret en stemme, siger hun.
Sagen kørte i retten som en tilståelsessag. Derfor er det ifølge Asger Juhl vigtigt, at dokumentaren viser Maria From Jakobsens side af sagen, da det er offerets familie og veninder, der bliver interviewet.
- Nu hører vi, at gerningsmandens børn og ekskone har det hårdt med det – det kan jeg godt forstå. Men for afdødes familie har det været ret vigtigt, at der blev lavet den her dokumentar, som var hendes fortælling. Han forsøgte i retssagen at tegne et billede af, at hun var depressiv, og det var et helt forkert billede, mener familien, siger Asger Juhl.
Traumatiserende journalistik
Anne Jensen foreslår, at man venter med at lave en dokumentar til, at alle de pårørendes børn er over 18 år.
Men dokumentaren skal kunne vises, mener chefredaktør på Børsen, Nikolaj Sommer, ligesom sine kollegaer i ugens presseloge.
- Der er meget journalistik, som er traumatiserende, fordi det handler om en virkelighed, der kan være traumatiserende.
Han mener ikke, at det gør forholdene for de pårørende bedre, hvis man udskyder at fortælle om sagen i en dokumentar til om et par år.
- Jeg synes, at ud fra det, jeg har set af dokumentaren, at den er ordentlig og redelig og forklarer sit motiv. Jeg synes ikke, at den er unødig dramatiseret, siger Nikolaj Sommer.
Viaplay ønskede ikke at stille op i 'Presselogen', men har sendt et skriftligt svar til TV 2:
- Vi har gjort os etiske overvejelser og mener, at vi har behandlet emnet med stor respekt. Viaplay Group havde ikke stået som afsender på dokumentaren uden Maria From Jakobsens families samtykke, skriver Kenneth Kristensen, Senior Vice President hos Viaplay Group.
Du kan se hele debatten om Viaplays nye dokumentar i 'Presselogen' på TV 2 PLAY lige her.