SSI stopper udvikling af dansk coronavaccine

Vaccinen er DNA-baseret og skulle gives med en højtrykspistol. Udviklingen har kostet 23 millioner, men arbejdet har ikke været forgæves, oplyser SSI.

Statens Serum Institut (SSI) stopper arbejdet med at fremstille en coronavaccine. Det oplyser SSI på sin hjemmeside.

Beslutningen skyldes blandt andet, at covid-19 ikke længere betragtes som en samfundskritisk sygdom, fremgår det.

- Selv om det selvfølgelig er ærgerligt, når man ikke kommer helt i mål med et studie og en satsning, så er det alligevel på en glædelig baggrund, at vi stopper projektet, oplyser administrerende direktør i SSI Henrik Ullum.

En DNA-vaccine er ikke længere relevant

Der er tale om den DNA-baserede og nåleløse vaccineteknologi Covaxix-351, der ifølge SSI har den fordel at være mindre kompliceret og skrøbelig end andre vaccinemetoder. Vaccinen skulle være blevet givet med en højtrykspistol og altså ikke et stik med en nål.

Statens Serum Institut har forsøgt at begrænse udgifterne

Statens Serum Institut

Men SSI fremhæver også, at en anden årsag til, at forsøget nu bliver droppet, er, at der findes effektive mRNA-vacciner, og derfor vurderer SSI, at en DNA-vaccine ikke længere er relevant.

- Det vil ikke være relevant at gå videre med forsøg på mennesker, når udbyttet for den enkelte deltager ikke vil være til stede i form af en ny covid-19-vaccine, står der i pressemeddelelsen.

Arbejdet med vaccinen har dog ikke været forgæves, fremhæver instituttet i pressemeddelelsen, da det har givet en værdifuld viden og stor erfaring i design og udvikling af en "virksom og sikker vaccine."

Fik bevilliget 30 millioner - har brugt 23

Forskerne nåede at gennemføre et toksikologisk studie, som er det sidste krav inden kliniske forsøg i mennesker. Studiet viste, at den nåleløse vaccineteknologi er effektiv, og vaccinen giver beskyttende antistoffer mod infektion og celleimmunitet mod sygdom overfor covid-19.

Den danske stat har bevilliget 30 millioner kroner til forsøget med at udvikle vaccinen. Den samlede udgift til projektet ender på 23 millioner kroner.

- Statens Serum Institut har forsøgt at begrænse udgifterne ved at stoppe den kliniske udvikling, fremgår det af meddelelsen.

I august 2021 oplyste Anders Fomsgaard, chefvirolog hos SSI, at vaccinen stod i kø hos en producent i USA. Vaccinen havde på dét tidspunkt været klar i et år og oprindeligt var det planen, at den skulle testes på mennesker i slutningen af 2020 eller begyndelsen af 2021.

Siden blev forventningerne justeret til slutningen af 2021 eller begyndelsen af 2022. Og nu er vaccinen altså helt blevet droppet.