Samfund

Prins Joachims nye job understreger, at Kongehuset satser på Frederik, siger ekspert

Prins Joachim bliver både stedfortrædende forsvarsattaché på den amerikanske ambassade i Washington og forsvarsindustriattaché.

Prins Joachims nye job i USA, som betyder han rykker til Washington med familien til sommer, er en konsolidering af, at Kongehuset satser på kronprins Frederik og hans børn.

Det siger Berlingskes kongehuskommentator Jakob Steen Olsen til TV 2.

- Det er en forsættelse af den linje, man har lagt, hvor man har taget prinse- og prinsessetitlerne fra prins Joachims børn. Man satser på kronprinseparret og den lige linje i forhold til, hvem der skal tegne Kongehuset i fremtiden.

- De kommer ikke alene længere væk i geografisk forstand men også i danskernes bevidsthed. I hvert fald i forhold til en klassisk kongelig rolle, siger han.

En forfremmelse

Alligevel mener Jakob Steen Olsen langt fra, at der er tale om en degradering af prins Joachim, der kommer fra et job som forsvarsattaché i Paris.

Prins Joachim bliver nemlig både stedfortrædende forsvarsattaché på den amerikanske ambassade i Washington og forsvarsindustriattaché.

Og især posten som forssvarsindustriattaché er en decideret forfremmelse, siger kongehuseksperten.

- Det er ikke et job, som du bare får, hvis du er middelmådig. Slet ikke på dette tidspunkt, hvor der er krig i verden, siger han.

Han fortæller, at prins Joachims nye job er en nøglerolle, hvor han dels skal sælge dansk knowhow til den amerikanske våbenindustri. Og dels skal sikre, at Danmark står forrest i køen, når det kommer til at sikre sig krigsmateriel fra amerikanerne.

Ifølge Jakob Steen Olsen beviste prins Joachim i sin foregående rolle i Paris, at han var i stand til at agere bindeled mellem den franske regering og forsvarsministerium og det danske. Og den rolle får han igen. Denne gang mellem USA og Danmark.

Har tidligere givet udtryk for ønske om at blive i Danmark

Forfremmelse eller ej så har prins Joachim og prinsesse Marie tidligere givet udtryk for, at de helst blev i Danmark.

- Der er ikke nogen tvivl om, at det i første omgang ikke var parrets eget ønske at tage til Paris. De ønskede at være mere til stede på dansk grund, og de ønskede at spille en mere traditionel rolle i Danmark.

- Da det ikke er muligt, fordi man vælger i Kongehuset at lægge vægten et andet sted, så er det den her fremtid prins Joachim må indrette sig efter, siger Jakob Steen Olsen.

Folketinget skal beslutte, om han må tage apanage med

Statsministeriet har også udsendt en pressemeddelelse om prins Joachims nye job.

Her fremgår det, at statsministeren i den kommende uge forventer at fremsætte et beslutningsforslag for Folketinget om samtykke til prins Joachims modtagelse af apanage (årpenge), så længe prinsen bestrider stillingen som forsvarsindustriattaché på Danmarks Ambassade i Washington D.C.

- Prins Joachim vil ikke oppebære løn med videre i stillingen som forsvarsindustriattaché, da han modtager årpenge, skriver statsministeriet i pressemeddelelsen.

Prins Joachim modtager 315.449 kroner om måneden i apanage. Apanagen skal dække omkostninger til personale, drift, administration og ejendomme samt private omkostninger.

I grundloven § 11 fremgår det, at der, for medlemmer af det kongelige hus, kan bestemmes apanage ved lov. Apanagen kan ikke uden folketingets samtykke nydes uden for riget. Derfor skal det vedtages i Folketinget, før prins Joachim kan tage sin apanage med til USA.

Den 1. september 2020 tiltrådte Joachim i stillingen som forsvarsattaché på Danmarks Ambassade i Paris. I november sidste år oplyste han, at han ikke ville forlænge kontrakten, som ligesom den nye indeholdt en mulighed for forlængelse.