Samfund

Prins Joachim til TV 2: - Ser frem til vores kommende tilværelse i Washington

Prins Joachim og familien flytter til USA i løbet af sommeren.

Prins Joachim og familien rykker til USA, hvor der venter prinsen et nyt job på Den Danske Ambassade. Her skal han være forsvarsindustriattaché og stedfortrædende forsvarsattaché.

Og det er en forventingsfuld prins, der udtaler sig skriftligt til TV 2 oven på nyheden.

- Min familie og jeg ser frem til vores kommende tilværelse i Washington. Det har været et privilegium at være udsendt for Danmark for at fremme danske interesser i Frankrig. Nu retter vi fokus mod Amerika, hvor jeg skal bidrage til Danmarks transatlantiske samarbejde på det forsvarsindustrielle område.” udtaler H.K.H. Prins Joachim

Allerede til sommer begynder familien at rykke teltpælene op for istedet at påbegynde en tilværelse i guds eget land. Det skriver Det Danske Kongehus på Instagram.

Stillingen er for tre år med mulighed for forlængelse.

Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

- USA er vores vigtigste allierede og samarbejdspartner. Det transatlantiske bånd er helt afgørende i den sikkerhedspolitiske situation, vi står i. Det er vores ambition, at styrke det forsvarsindustrielle samarbejde markant med USA, og Prins Joachim vil i høj grad bidrage hertil, siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

Folketinget skal beslutte, om han må tage apanage med

Statsministeriet har også udsendt en pressemeddelelse om prins Joachims nye job.

Her fremgår det, at statsministeren i den kommende uge forventer at fremsætte et beslutningsforslag for Folketinget om samtykke til prins Joachims modtagelse af apanage (årpenge), så længe prinsen bestrider stillingen som forsvarsindustriattaché på Danmarks Ambassade i Washington D.C.

- Prins Joachim vil ikke oppebære løn med videre i stillingen som forsvarsindustriattaché, da han modtager årpenge, skriver statsministeriet i pressemeddelelsen.

Prins Joachim modtager 315.449 kroner om måneden i apanage. Apanagen skal dække omkostninger til personale, drift, administration og ejendomme samt private omkostninger.

I grundloven § 11 fremgår det, at for medlemmer af det kongelige hus, kan der bestemmes apanage ved lov. Apanagen kan ikke uden folketingets samtykke nydes uden for riget. Derfor skal det vedtages i Folketinget, før prins Joachim kan tage sin apanage med til USA.

Den 1. september 2020 tiltrådte Joachim i stillingen som forsvarsattaché på Danmarks Ambassade i Paris. I november sidste år oplyste han, at han ikke ville forlænge kontrakten, som ligesom den nye indeholdt en mulighed for forlængelse.