Samfund

Prins Joachim flytter til USA

Statsministeren forventer at fremsætte et beslutningsforslag for Folketinget om, hvorvidt prins Joachim kan tage apanagen med til USA.

Prins Joachim flytter til USA og tiltræder 1. september i stillingen som forsvarsindustriattaché og stedfortrædende forsvarsattaché på Den Danske Ambassade i Washington D.C.

Stillingen er for tre år med mulighed for forlængelse.

Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

- Jeg er stolt over, at jeg fortsat får mulighed for at repræsentere Danmark internationalt på sikkerheds- og forsvarsområdet. Det transatlantiske samarbejde er et højt prioriteret område, og jeg er beæret over, at man har fundet mig kvalificeret til opgaven, siger Prins Joachim i pressemeddelelsen fra Forsvarsministeriet.

Flytter i løbet af sommeren

Det Danske Kongehus bekræfter nyheden på Instagram.

Her fremgår det, at prins Joachim og familien flytter til USA i løbet af sommeren 2023.

Folketinget skal beslutte, om han må tage apanage med

Statsministeriet har også udsendt en pressemeddelelse om prins Joachims nye job.

Her fremgår det, at statsministeren i den kommende uge forventer at fremsætte et beslutningsforslag for Folketinget om samtykke til prins Joachims modtagelse af apanage (årpenge), så længe prinsen bestrider stillingen som forsvarsindustriattaché på Danmarks Ambassade i Washington D.C.

- Prins Joachim vil ikke oppebære løn med videre i stillingen som forsvarsindustriattaché, da han modtager årpenge, skriver statsministeriet i pressemeddelelsen.

Prins Joachim modtager 315.449 kroner om måneden i apanage. Apanagen skal dække omkostninger til personale, drift, administration og ejendomme samt private omkostninger.

I grundloven § 11 fremgår det, at for medlemmer af det kongelige hus, kan der bestemmes apanage ved lov. Apanagen kan ikke uden folketingets samtykke nydes uden for riget. Derfor skal det vedtages i Folketinget, før prins Joachim kan tage sin apanage med til USA.

Den 1. september 2020 tiltrådte Joachim i stillingen som forsvarsattaché på Danmarks Ambassade i Paris. I november sidste år oplyste han, at han ikke ville forlænge kontrakten, som ligesom den nye indeholdt en mulighed for forlængelse.